Тим Кук Още по темата Facebook е използвала за защитник

...
Тим Кук Още по темата Facebook е използвала за защитник
Коментари Харесай

Тим Кук смята регулацията на технологичната индустрия за неизбежна

Тим Кук

Още по тематиката
Фейсбук е употребила за бранител PR компания, атакувала Сорос

Фондация " Отворено общество " упрекна обществената мрежа в нарушаване на демократичните правила
18 ное 2018
Споделяй и владей

Мобилните приложения не престават да събират и популяризират потребителска информация към трети страни
9 ное 2018
Разочароваха ли фирмите от IT бранша

Моторите на пазарния взрив - акциите на софтуерните колоси, започнаха леко да позагасват, откакто регистрираха спорно финансово тримесечие
2 ное 2018
Тим Кук предложи да се вкара регулация за отбрана на персоналните данни и в Съединени американски щати

Apple поддържа налагането на обстойно законодателство за отбрана на персоналните данни в интернет, сходно на регулацията в Европейски Съюз
25 окт 2018 След месеци замяна на рецензии сред изпълнителните шефове на Apple и Фейсбук Тим Кук употребява най-новия скандал към Фейсбук, с цел да съобщи, че е неизбежно софтуерната промишленост да бъде контролирана. Кук съобщи, че свободният пазар се провалил в отбраната на персоналната информация на потребителите. Големите софтуерни компании са все по-отворени към известно количество федерална регулация, стига да не се стига до разединение на фирмите по антитръст закони, написа Financial Times.

Провал на свободния пазар?

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В изявление, излъчено в неделя, изпълнителният шеф на Apple Тим Кук съобщи, че свободният пазар не работи при отбраната на персоналните данни на потребителите, което ще докара до намесата на политици. Интервюто съответствува с следващия скандал към Фейсбук вследствие на следствието на New York Times. Според американското издание компанията на Марк Зукурбърг е наела консултантската компания Definers, с цел да дискредитира и атакува критиците и съперниците на Фейсбук. Най-интересната част от откритията беше, че компанията е свързвала критици на политиките на Фейсбук с поръчки от Джордж Сорос, създавайки извънредно прочут и за българските читатели сюжет.

Марк Зукърбърг, изпълнителният шеф на Фейсбук, отхвърли да е знаел за методите на Definers, а компанията му приключи контракта си с тях. Въпреки това новият скандал отвори още веднъж полемиката за отбраната на персонални данни, която се развихри с разкритията към приключването на данни към Cambridge Analyticа и вероятната им роля в американските избори през 2016 година Тим Кук е гневен критик на Фейсбук и в предишното е заявявал, че Apple не трансформира клиентите си в артикул за разлика от огромни обществени платформи като Фейсбук. След изявлението от неделя Марк Зукърбърг пусна мнение, че Кук бърка в оценките са за Фейсбук.

Нарастващ напън върху тех промишлеността

Извън разногласието сред двамата изпълнителни шефове регулацията на софтуерната промишленост става все по-вероятна. Миналата седмица в тирада пред компанията основателят и основен изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос е загатнал, че най-вероятно ще има държавна регулация в бранш с толкоз големи и всеобхватни компании. Самият Тим Кук се пробва да показа Apple като компания, която разчита съвсем напълно на хардуерни продажби, а не на онлайн платформа, в опит да изолира компанията от някои от регулациите. Технологичните колоси в действителност от ден на ден и повече приказват в поддръжка на регулациите, като има необятна поддръжка за " почтени реклами ", която би наложила разпоредбите, засягащи политическите реклами по малкия екран, върху рекламите в онлайн платформите.

Това обаче е и ход по похищение на вниманието. Ако дебатът може да бъде фокусиран върху рекламни регулации, софтуерният бранш се надява да избегне антитръст разцепвания на компании. С успеха на демократите в Конгреса в междинните избори в Съединени американски щати обаче следва Дейвид Сисилийн да оглави комитета по антитръстовите следствия в Конгреса. След най-новия скандал с Фейсбук Сисилийн съобщи, че е работа на институциите да държат виновни огромните концентрации на икономическа мощност. Антитръст ходове против наближаващите стойност от 1 трилион $ Amazon и Apple стават все по-популярни политически в Съединени американски щати.

Не на последно място, отговорът на Зукърбърг, че за следващ път не е бил наясно какво се случва в личната му компания, не притегля особени благосклонности. През уикенда трима демократически сенатори повдигнаха въпроса дали Фейсбук изобщо има потенциала да се саморегулира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР