Тим Хенман е едно от големите имена в тениса в

...
Тим Хенман е едно от големите имена в тениса в
Коментари Харесай

Тим Хенман за „Тенискафе“: Димитров има невероятна кариера


Тим Хенман е едно от огромните имена в тениса в близкото минало. Англичанинът доближи до №4 в света, игра 6 полуфинала в Големия шлем и завоюва 15 АТР трофеи. В днешни дни той продължава да бъде интензивно замесен в тениса – като коментатор, специалист на Евроспорт и като част от организационния комитет на Уимбълдън, като в това време преди всичко постоянно е прелестното му семейство дружно със брачната половинка му Люси Хеалд и трите им дъщери. В началото на годината Хенман бе в ролята на капитан на тима на Англия за United Cup.

Екипът на „ Тенискафе “ имаше опция да приказва с Хенман и да го попита за това прекарване, за идния Australian Open, неговите визии за новите звезди в спорта и, несъмнено, за Григор Димитров.

Господин Хенман, какво беше за вас преживяването да бъдете капитан на Англия по време на United Cup ?

Много хубаво. Имах шанса да бъда капитан на Англия в ATP Cup през 2020. United Cup e oще по-добре. Имахме доста сложна група с Испания и Англия. Да ги победим бе огромно достижение. Имахме тежък мач със Съединени американски щати, няколко трисетови мача, можеше да спечелим някои от тези мачове, само че те бяха по-добрият тим и го демонстрираха като завоюваха шампионата. Тенис Австралия се оправи ужасно с организацията и се надявам да мога да се включа още веднъж.

Възможно ли е да ви забележим като треньор в бъдеще?

По-скоро не. Забавлявах се на корта, в работата с играчите, само че да си треньор значи да пътуваш. Може би 25 седмици в годината, което е мъчно с останалите ми отговорности, със брачната половинка и децата ми, с работата ми за Уимбълдън. Наслаждавам се и на телевизионната ми активност, тъй че не съм сигурен, че бих имал времето да бъда треньор, само че допускам, че в случай че още веднъж ме поканят за United Cup, ще приема.

Вашето потомство бе ужасно, след това пристигна „ Голямата четворка “. Сега ли е положителният миг да бъдеш млад тенисист при мъжете?

Мисля, че има благоприятни условия. Гледайки към последните 15 години – имахме Федерер, Надал, Джокович и Мъри. Кой различен завоюва? Стан Вавринка се оправи доста добре, с цел да завоюва 3. Чилич, Дел Потро, Алкарас и Тийм завоюваха Шлемове. Джокович продължава да е любимец, само че мисля, че ще има повече благоприятни условия за изгряващите млади играчи. Това е доста вълнуващо време в тениса.

Кого виждате като съществена опасност за Джокович и Надал на Australian Open?

Мисля, че Медведев. Той играе доста добре на хард. Игра край в Мелбърн предходната година, завоюва US Open. Каспър Рууд е забавен за наблюдение поради положителната година, която имаше през 2022-а, да забележим дали ще успее да надгради. Циципас играе добре на хард. Тейлър Фриц игра доста добре на United Cup. Също и Камерън Нори – той изигра три мача в Сидни, победи Де Минор, Надал и Фриц. Той е забавен нетрадиционен залог.

Как оценявате кариерата на Григор Димитров досега и какво очаквате от него в идващите години? Може ли към момента да се бори за огромните трофеи в тениса?

Димитров има невероятна кариера. Стигна до №3 в света. Спечели Финалите на АТР в Лондон. Сега работи с един мой добър другар – Джейми Делгадо. Искрено се надявам да продължи да има положителни резултати. Понякога упованията не бяха обективни по отношение на него. Той е на 31, тъй че се надявам да има още 3-4 положителни години пред себе си. Ако остане здрав и стимулиран, мисля, че може да има чудесни резултати. Ще е забавно да играе против Джокович. Това би бил трогателен мач.

При дамите кого бихте избрали – Ига Швьонтек или всички останали?

Швьонтек е любимец. Тя игра необикновено предходната година. Води в ранглистата с голяма разлика. Конкуренцията е огромна. Вълнувам се да видя Коко Гоф, тя стигна край на Ролан Гарос, завоюва в Оукланд, тя е уверена. Пегула игра доста добре на United Cup. Условията в Австралия са по-бързи, тя удря тежко и плоско. Ще е сложна за побеждаване. Има доста забавни истории.

Гоф ли ще бъде огромната съперничка на Швьонтек в идващите години?

Бих желал да го видя. Ще е ужасно съревнование. Също и Онс Жабур, тя е №2, имаше чудесна минала година. Харесва ми доста вариативността ѝ, има прелестни къси топки. Надявам се и Ема Радукану да се завърне, имаше сложен интервал с травми, нека да бъде здрава и да има положителни резултати.

Australian Open 2023 можете да гледате по каналите на Евроспорт и всеки един миг от шампионата на
Eurosport.com .
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР