Тим Бърнърс-Лий е разочарован от начина, по който се развива

Тим Бърнърс-Лий е разочарован от начина, по който се развива ...

Интернет-пионер: „всичко се обърка“.


Тим Бърнърс-Лий е разочарован от начина, по който се развива мрежата

64-годишният Тим Бърнърс-Лий иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат „пълен договор“ за интернет до май 2019 г.

Един от пионерите на съвременния интернет, Тим Бърнърс-Лий, заговори в понеделник за нуждата от глобален „договор“, който да гарантира, че интернет остава „безопасен и достъпен“ за всички.

„Всичко се обърка“, каза компютърният учен, който през 1989 г. изобрети интернет като платформа, по време на Web Summit – най-голямото технологично събитие в Европа. „Появиха се фалшиви новини, имаме проблеми с неприкосновеността на личния живот, има хора, които биват профилирани и манипулирани“, каза той.

Подобно на други пионери в технологиите, Бърнърс-Лий вижда интернет като платформа, която трябва да отваря пред хората нови хоризонти. Затова той е разочарован от начина, по който се развива глобалната мрежа.

Редица висши служители на топ-интернет и технологични компании през последните месеци публично огласиха своето съжаление за начина, по който се развива интернет. Те определиха продуктите, които разработват, като вредни за обществото, водещи до прекомерно пристрастяване.
още по темата
„Изгубихме контрола над личните данни, сега данните стават оръжия срещу самите нас. Силата на достъпа до новини и информация от цял свят се манипулира от злонамерени актьори“, казва Уеб Фондацията на Бърнърс-Лий.

Той очертава необходимостта от нов договор за функционирането на мрежата. „Онлайн тормозът е необуздан, правителствата все повече цензурират онлайн информацията или изключват интернет напълно“, добави той, цитиран от phys.org.

64-годишният технологичен пионер иска правителствата, компаниите и гражданите да подпишат „пълен договор“ за мрежата до май 2019 г. Това е дата, която се счита за преломна – очаква се тогава за първи път онлайн да са 50% от хората по света.

Френското правителство и интернет гигантите Google и Facebook подкрепят принципите на предложения договор. Сред тях са зачитане на правото на личен живот на хората, както и гаранции, че всеки може да се свърже към интернет.

Двете големи фирми вече имат пряко влияние върху почти три четвърти от целия трафик в интернет, благодарение на огромното количество приложения и услуги, които предлагат – такива като YouTube, WhatsApp и Instagram.

„Това е призив за доброволна ангажираност – за тези, които искат да бъдат част от решението, независимо дали са част от проблема или не“, коментира политическият директор на фондацията Ненна Нваканма.

Източник: technews.bg