Тиквеник, дълъг 288 метра изядоха севлиевци и гостите на града.

...
Тиквеник, дълъг 288 метра изядоха севлиевци и гостите на града.
Коментари Харесай

В Севлиево изядоха 288 метра тиквеник

Тиквеник, дълъг 288 метра изядоха севлиевци и гостите на града. Традиционно сладкишът се подготвя и раздава на гостите на празника на града, популяризирал се като Тиквенбург.

120 кг тиква са употребявали локалните майстори-готвачи за приготвянето на обичайния за Севлиевския край сладкиш.
Рецептата за апетитен тиквеник е да има хубава тиква и майсторски ръце да го подготвят, с повече захар обаче.Последният от празничните за Севлиево ден беше напълно отдаден на кулинарията. Ястия от тиква показаха домакините, а началник Андрей Токев показва приготвянето на специалитети като сладолед от тиквено олио пред очите на любопитните фенове, оповестява БНР.
Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от към 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е задоволителен, с цел да го разположим, сподели Иванка Александрова, един от майсторите на кулинарното прелъщение.

В приготвянето на тиквеника вземат участие четири ресторанта. За него са употребявани 63 кг кори, 120 кг тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин кг канела и 0,2 кг ванилия. И доста обич.
Градът, популяризирал се като столица на тиквата, тъй като полята в близост раждат доста от този есенен плод, по традиция избират тиква най-най. Конкурсът измежду стопаните завоюва Иванка Шкевова от благоевградското село Марчево, отгледала съвсем 50-килограмова тиква.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР