Тиквата и каскетът са недвусмилени и категорични образи на това,

...
Тиквата и каскетът са недвусмилени и категорични образи на това,
Коментари Харесай

Тиквата и каскетът са недвусмислени образи за случващото се в България

Тиквата и каскетът са недвусмилени и безапелационни облици на това, което се случва в България . Това декларира в извънредно изявление за БНР нидерландският карикатурист Мартен Волтеринк. В първото си изявление за българска медия, Волтеринк признава, че не познава добре обстановката в България, само че е засегнат от протичащото се .

„ Ситуацията в България бе обект на два или три журналистически материала, които някак изплуваха над останалите тематики. Докато четях публикациите, вниманието ми бе привлечено от прозвищата "Каскета " и "Тиквата ". Не можах да устоя. Аз съм карикатурист, тъй че нямаше по какъв начин това да не стане сюжет в моя подигравка. Но би трябвало да бъда почтен. Както, когато попитате американците къде е Нидерландия, те показват Белгия или Франция, тъй като въобще нямат концепция, по този начин и аз залагам върху картата на Източна Европа. Оглеждам я деликатно и си споделям: "България? Това май беше на Черно море ", споделя Мартен Волтеринк.

„ Когато си карикатурист, постоянно се опитваш да предадеш посланието колкото се може по-просто и ясно. Естествено, множеството хора са осведомени с политическата конюнктура, само че когато искаш да се докоснеш до всички, би трябвало да сведеш изображението до обръщение, което биха разбрали и децата, които си играят в пясъчника в парка . Именно в това е магията на карикатурата - доста комплицирана обстановка намира контурите на семпло изображение “, споделя той.

„ Но тези два облика - Тиквата и Каскета, надлежно министър председателят и основният прокурор, са безапелационни. Затова първо нарисувах тиква, а по-късно й сложих каскет. Исках да покажа по какъв начин България страда поради корупцията. Държавата е на колене . Ето за какво картата й, върху която стои тиквата с каскет, е огъната и намачкана. Хората желаят да избягат, да трансформират обстановката, само че постоянно се срещат с най-голямото си терзание, а точно - корупцията. Това е моето обръщение “, уточни карикатуристът.

„ Хората се вълнуваха, когато България се причисли към Европейския съюз. Тогава се говореше, че страната се почиства от корупцията и че има извънредно невисок държавен дълг. Сега обаче ми се коства, въз основата на това, което чета във вестниците, че корупцията продължава да бъде огромен проблем . В същото време ми се коства, че Европа е изоставила България да се оправя сама . За мен не би трябвало да е тъкмо по този начин, а противоположното - всички ние би трябвало да поддържаме страната в напъните й да се пребори с това събитие и да бъде почтена с хората, които живеят в България. Всъщност, това се случваше преди страната да се причисли към европейското семейство, тъй като имаше напън от Брюксел. Факт е, че тук не се приказва доста по този въпрос “, сподели още той.

„ Знаете ли, има един нидерландец, който е доста крайнодесен. В момента той се намира в Унгария. Той непрестанно прави изявления в Туитър, в които споделя: "Колко прелестна страна - тук няма нито джамии, нито мюсюлмани ". И това е не просто засегнатост към мюсюлманите, само че към демокрацията, а той въобще не се интересува от обстоятелството, че я погазва по толкоз противен метод. Както се случва в самата Унгария, където правораздаването е сменено с диктатурата на премиера, който има намерение да продължава по този начин с години напред. Той безусловно лишава права, да вземем за пример от хората с друга половост. Този крайнодесен нидерландец обаче въобще не се интересува от това, а просто се радва, че в Унгария няма мюсюлмани. Срамувам се, че подобен човек, роден в демокрацията на Нидерландия, има такива възгледи. Разказвам всичко това, за да може да си визиите по какъв начин другите хора в Западна Европа възприемат това, което става в източната част на континента “, отбелязва Волтеринк.

„ Прилагам този образец за България, тъй като ми се коства, че западноевропейците въобще не осъзнават какъв брой е мъчно да живееш в страна, в която нямаш действителна опция за избор поради изборната система да вземем за пример . Тя не може да се промени, тъй като всичко е почернено и корумпирано “, разяснява карикатуристът и не пропуща да се извини за думите си.

Как Мартен Волтеринк се отнася към разговора сред нидерландския министър председател Марк Рюте и българския Бойко Борисов, в който Борисов е споделил на Рюте, че се пробва да бъде служителят на реда на Европа?

„ Що се отнася до този фонд за помощ на страните, наранени от ковид, мисля, че господин Рюте и останалите представители на така наречен "пестелива четворка " не са прави. Изобщо не утвърждавам позицията им, тъй като те изхождат от тезата, че хората в Южна и Източна Европа са елементарни лентяи, а западноевропейците би трябвало да платят сметката за метода им на живот . Това въобще не дава отговор на истината. Факт е, че в страните от този район хората се пенсионират на доста по-ниска възраст от нидерландците. В същото време в Италия работната седмица е доста по-дълга, а и доста нидерландски компании, които оперират в тази част от Европа, заплащат за това по-евтино. След това облагането на облагите им обаче в Нидерландия става посредством всякакви счетоводни хватки за отбягване на по-високите налози. Казано по различен метод - ние изкарваме парите си с помощта на хората в тази част на Европа, само че по-късно отхвърляме да им помогнем. Изобщо не е почтено, “, акцентира карикатуристът.

Как избира сюжетите, по които работи?

„ Следя протичащото се по света и от време на време просто споделям "Уау ". Има събития, които ме оставят безгласен - да вземем за пример 11 септември. Това беше голяма покруса. Друг път събитията просто ме вбесяват. Искам да викам. Мога да се запиша на терапия, само че това е моментът, в който стартирам да рисувам “, признава нидерландецът.

Той е изкушен от голям брой сюжети към американския президент Доналд Тръмп. Казва, че Тръмп е доста сложен за изобразяване. „ Просто е доста бърз за карикатуристите. Когато човек е подготвен с карикатурата, таман да я разгласява в обществените мрежи или в някой вестник, и Тръмп към този момент е споделил нещо ново и то е толкоз идиотско, че би трябвало да започнеш работа още веднъж и да нарисуваш нова подигравка “, изясни той.

Путин и Ердоган са други постоянно срещани герои в карикатурите на Волтеринк.

„ О, да. Обичам ги като герои в моите карикатури. И Путин, и Ердоган са диктатори и имат онази присъща линия, при която хората, които имат доста власт, вършат странни неща. Най-впечатляващо е, че каквото и да се случва, без значение какъв брой тежък е политическият интервал, те просто трансформират закона, с цел да останат на власт . Тези хора си разрешават вмешателство в правосъдната система, трансформират решенията на съда, единствено и единствено да останат постоянно в ръководството. Тезата им е - който не е с мен, просто бива отстранен, “, приключи нидерландсият карикатурист.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР