Тики-така вече не е на мода. Всъщност изглежда, че изживява

...
Тики-така вече не е на мода. Всъщност изглежда, че изживява
Коментари Харесай

Смъртта на тики-така

Тики-така към този момент не е на мода. Всъщност наподобява, че изживява предсмъртна мъка и на стила се осланят единствено най-радикалните му почитатели. Стил, който беляза цяло едно потомство с апотеоз Мондиал 2010 в ЮАР със международната купа на Испания и най-хубавия тим на Барселона в историята и който обаче наподобява като да наближава края си.

Футболният свят се промени фрапантно в течение на актуалното десетилетие след диктатурата на тики-така. Поколението от футболисти, трансформирали този жанр в произведение на изкуството, се елементарни с елитното равнище на футбола, а неговите наследници са много надалеч от тези малчовци, преобърнали света с главата нагоре.

Със сигурност най-хубавият дипломат на тики-така е Джосеп Гуардиола, който се нае да привнася тази форма на игра на всички места където отиде да работи. По време на престоя си в Байерн (Мюнхен) съумя да накара много от тимовете в Бундеслигата да се опитат да играят по този по този начин характерен метод. Дори и митичният Лотар Матеус призна това.



ЗАБРАВЕНИЯТ ЗАВЕТ НА ПЕП

Е, единствено няколко години по-късно съвсем не се вижда този вид футбол в Германия. Двата тамошни гранда – Байерн и Борусия (Дортмунд) – му обърнаха тил, с цел да играят още веднъж „ по немски “. Единствен младият старши треньор на Република България Лайпцих – Юлиан Нагелсман, наподобява като попил от завета на Гуардиола, въпреки че залага на много по-вертикална игра от именития експерт от Сантпедор.

Дори и в испанската Ла Лига към този момент съвсем не се срещат изповядващи този прословут жанр, белязал цяло едно потомство. Даже и Барса на Ернесто Валверде играе друго нещо. „ Няколко години следвахме сляпо нашия жанр на игра до степен да се превърнем ненапълно в негови плебеи. Във футбола обаче би трябвало непрекъснато да се развиваш всяка година, тъй като другояче най-после всички ще те разгадаят “, призна Жерард Пике.



ПРОЦЕНТ ВЛАДЕНИЕ НА ТОПКАТА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Барселона: 73% в последния сезон на Гуардиола против 57% през този

Байерн: 71% в последния сезон на Гуардиола против 57% през този

Интер: 53% в сезон 2011/12 против 40% през този

Ливърпул: 61% в сезон 2009/10 против 51% през предишния

Манчестър Юнайтед: 62% през 2010/11 против 44% през предишния

Пари Сен Жермен: 63% в сезон 2015/16 против 54% през този

Реал Мадрид: 62% предишния сезон против 56% през този

Валенсия: 62% в сезон 2010/11 против 46% през този

Атлетико Мадрид: 54% в сезон 2009/10 против 50% през този



Барса и Байерн претърпяха радикална смяна в ерата пост-Пеп. „ Лос асулграна “ смъкнаха притежанието на топката си надлежно от 73% и 71% в последните си сезони с Гуардиола до по 57% в последния сезон.

Любопитно е, че Реал Мадрид е единственият топ тим, който имаше мощни индикатори по притежание на топката предишния сезон, а отпадна от Аякс рано в Шампионската лига след три следващи и четири за пет години извоювани Европейски купи. Забележете, че в сезоните на тези си триумфи в най-авторитетната клубна конкуренция „ лос бланкос “ в никакъв случай не бяха стигали до приблизително 60% владеене на топката.

След като испанските грандове явно играят нещо напълно друго, в Ла Лига като че ли остава единствено един радикал във връзка с тики-така, освен това той сега няма работа – Кике Сетиен. Кантабърският експерт продължава да има положително добро име, но за момента никой не желае да заложи на неговата фикс идея за владение на топката.



КРИЗАТА НА ПРОРОЦИТЕ

Кризата на тики-така сложи в изключително състояние други проповедници на този жанр. Марсело Биелса сега води втородивизионния британски Лийдс Юнайтед, а неговият възпитаник Хорхе Сампаоли е без тим, откакто бе отпред на бразилския Сантос. „ Да, на вятъра следваме Гуардиола 20 години. Пеп откри изключението, това не е футбол за всички “, призна Масимилиано Алегри, който се опита да копира тази игра в Серия А без необикновен на практика триумф.

Владичеството на Мадрид на Зинедин Зидан и изригването на Ливърпул на Юрген Клоп с неукротима мощ в последната петилетка съвсем доведоха до забравата на тики-така. Днес всички желаят да играят като сегашния първенец на Европа – оглушителният и гневен рокендрол в този момент е желаната музика и накара да замлъкнат цигулките, които донесоха толкоз наслаждение на целия свят.



Франция завоюва Мондиал 2018 в Русия с тотално противопоставен на тики-така жанр и любимците за вземането на Европейската купа също залагат на много друг вид футбол. Останал е единствено един безвъзвратен бранител на този метод на игра, живеещ в Манчестър. И освен това даже и той съумя да се откъсне от крайната ортодоксалност на този жанр, който мъчно ще се върне в миналото към старите си славни дни.
Алваро Рока, „ Марка “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР