Тихоокеанските острови с малка надморска височина могат да реагират към

...
Тихоокеанските острови с малка надморска височина могат да реагират към
Коментари Харесай

Някои тихоокеански острови са резистентни към климатичните промени

Тихоокеанските острови с дребна надморска височина могат да реагират към климатичните промени, като трансформират формата си, и да избегнат опцията да бъдат залети от океана, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Някои островни страни, като да вземем за пример Тувалу и Кирибати, надвишават едвам с няколко метра морското равнище и са считани за най-уязвими към климатичното стопляне.

Смята се, че локалните поданици са застрашени от повишението на морското равнище. Ново проучване на новозеландски, английски и канадски учени обаче демонстрира, че въпросните острови реагират по " морфодинамичен метод " към заобикалящата ги среда, тъй като са формирани от скелети на дребни коралови организми, а не от солидни скали.

Един от създателите на проучването Мъри Форд от университета в Окланд увери, че тези острови са по-резистентни към климатичните промени, в сравнение с се смяташе до момента.

" Последствията върху обособените острови ще варират - сподели той. - Докато някои региони ще станат необитаеми, други ще се приспособят към покачването на морското равнище. Правителствата и популацията ще би трябвало да решат каква тактика да изберат. Изследването ни хвърля светлина върху обстоятелството, че природата е модел за пригаждане и островното население ще би трябвало също да се приспособи. "

Учените са основали макет в мащаб 1 към 50 на необитаемия остров Фатато от архипелага Тувалу и са употребявали механизъм за преструване на талази, с цел да тестват последици от покачването на морското равнище и бурите, свързани с климатични промени. Те открили, че височината на острова се усилва, до момента в който цялата му земна маса се реалокира върху намиращия под него риф.

Тези информации свидетелстват за нуждата островната морфологична динамичност да бъде включена в прогнозите за рисковете, свързани със заливане на коралови острови от океана, означиха учените.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР