Тихомир Кръстев е сред първите завършили Враца софтуер общество, а

...
Тихомир Кръстев е сред първите завършили Враца софтуер общество, а
Коментари Харесай

Враца 2.0

Тихомир Кръстев е измежду първите приключили " Враца програмен продукт общество ", а през днешния ден към този момент е програмист и преподавател

© Надежда Чипева Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
Спри, не си отивай

Демографската рецесия в Северозападна България е по-скоро злополука. Три неща би трябвало да бъдат поправени незабавно
25 авг 2018
Технологичен парк... в Монтана?

Една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
18 авг 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
Влизането в постройката, където се обитава " Враца програмен продукт общество " (накратко " Враца софт " ), е необичайно преживяване. Обучителният център за програмисти, чиято цел е да трансформира града в дребен IT хъб, се намира в превантивно-информационния център по наркотичните субстанции на общината. Това надали е най-подходящото място за разполагане на сходен вид академия. И въпреки всичко помещението е добре пристигнало за организацията, защото е безплатно обещано за прилагане. Вътре се чува шумно дрънкане по клавиатурите, което идва от едвам няколко души.

" Всички тук сме приключили " Враца софт ". Хората в другата стая са някогашни курсисти и сегашни програмисти ", споделя Тихомир Кръстев, който е част от първия курс по програмиране, почнал през 2015 година По-късно той съумява да си откри работа в IT сферата и от възпитаник се трансформира в преподавател – сега той е един от лекторите на " Враца софт ". Кръстев е и съвършен образец за философията на академията, че всеки може да стане програмист, стига да има пристрастеността за това. Преди да стане един от първите възпитаници на " Враца софт ", той работи като екскурзовод, само че още по средата на образованието си за програмист схваща, че програмирането е същинското му предопределение.

Идеята " Враца софт "

" Враца програмен продукт общество " се ражда като концепция през 2013 година в главите на трима души: Емилиян Кадийски, Теодор Костадинов и Илиян Димов. И тримата през днешния ден работят за основаната във Враца IT компания Inveitix. " Това, което ни стимулира, беше огромното търсене на IT експерти в България, както и неналичието на задоволително благоприятни условия за добре платена работа във Враца ", споделя Кадийски.

Още през 2013 година двамата с Костадинов стартират да провеждат безвъзмездни курсове по програмиране за начинаещи. В началото те са единствено през уикендите, тъй като през седмицата двамата работят в София. Към края на 2014 година техният план печели състезанието " Промяната ", проведен от " Нова телевизия ", и получават финансиране на стойност 30 хиляди лева По-късно Кадийски напуща работата си в София и се отдава напълно на развиването на " Враца софт ". Днес това не е по този начин – Кадийски към момента се занимава с " Враца софт ", само че огромна част от всекидневните задания се движат от трима някогашни курсисти и сегашни лектори (сред които и Тихомир Кръстев), както и един координатор. Така с финансиране от " Промяната ", постройка, предоставена безплатно от общината, и обезпечена част от нужното съоръжение от компания " Адеко " " Враца програмен продукт общество " минава от концепция към действителност.

Малко по-късно " Враца софт " печели финансиране и от още едно място – Гугъл, откакто взе участие в състезанието Гугъл RISE Awards. Въпреки че размерът на финансирането не е обществено прочут, премиите варират сред 10 и 25 хиляди $. Днес активността на " Враца софт " е подсигурена от 110 хиляди лева за интервала 2018–2020 година, които идват от фондация " Америка за България ".

Уроци за всички

В началото " Враца софт " предлага безвъзмездни уроци в две посоки – създаване на приложения за мобилната операционна система Android, както и езика за програмиране PHP. Днес с изключение на тях има и курсове по цифров маркетинг, както и " кодър доджо ", ориентирано към деца сред 5 и 7 клас. Курсовете не престават общо 11 месеца, в които влиза и двумесечна лятна почивка. " Нашите курсове се преценяват с търсенето на пазара. Миналата година бяхме наблегнали на уроците по Java, тъй като това се търсеше. Сега има нов взрив на Android приложения и се насочваме още веднъж натам ", споделя Кръстев. " Стараем се, когато нашите курсисти завършат, техните познания да са настоящи за протичащото се на пазара и елементарно да си намерят работа. "

Основната цел на " Враца софт " сега е да се сътвори постоянен модел на курсовете. Скоро те няма да бъдат изцяло безвъзмездни, само че ще са на ниски цени. Планът на " Враца софт " и " Америка за България " е всяка година центърът да получава все по-малко финансиране, като в същото време стартира да генерира самичък доходи – от такси от курсисти и от компании, които употребяват организацията за извор на фрагменти. " Целта е след 2020 година " Враца софт " да бъде устойчива организация, която не се нуждае от външно финансиране за осъществяване на главната си активност ", споделя Емилиян Кадийски.

Академията работи и по разширение на акцията си, с цел да идват хора от цялата област. Дори сега има курсисти, които са от други общини, като Оряхово и Козлодуй. " Всяка година за общо 60-те места се борят 150 души. От тези 60 души приключват към 15. Курсовете са структурирани на равнища и нормално след първото равнище отпадат хората, които са се записали от любознание, а след второто – тези, които не могат да намерят задоволително време ", споделя Кръстев.

" Враца софт " към този момент се преглежда като главен източник на фрагменти за IT фирмите, които работят в района – с изключение на Inveitix, която е и най-голямата IT компания в града, приключили курсисти на академията работят и в локалните PetrovSoft и " Уеб дизайн Враца ", както и софийската BGO. Скоро в града би трябвало да отвори офис и друга софийска компания – HyperAspect, която също ще разчита на " Враца софт " като извор на гении.

В бъдеще време

Освен разширението на стратегиите " Враца софт " има и други амбициозни проекти за бъдещето си. Може би най-интересната от тях е отварянето на споделено пространство за работа. " Така ще създадем условия за дребни компании, които нямат ресурсите за цялостен офис. Те ще имат програмисти на разнообразни равнища и ще могат да обменят опит ", споделя Кръстев. В оптимистичния вид това пространство ще бъде готово до края на 2019 година и ще бъде на същото място, като " Враца софт " ще запълни и останалата част от етажа на общинската града. Освен плюсове за програмистите и бизнесмените в града пространството ще даде и нов паричен поток на организацията по нейния път към самодостатъчност. Част от парите за ремонт на общинската постройка, с цел да се трансформира тя в споделено пространство, ще дойдат от " Америка за България ", а останалата – от спонсори.

Но измежду бъдещите проекти на " Враца софт " има и един по-голям – след разширението на активността на организацията всяка година да излизат по 30 програмисти, които да стартират работа в разнообразни компании. Това значи тройно нарастване - сега броя е към 10 души на година. Голямата вяра – освен за " Враца софт ", само че и за целия град и даже област, е да се утрои освен броят на готовите фрагменти на академията, само че и размерът на софтуерната промишленост в района. Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР