Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от

...
Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от
Коментари Харесай

Лобистка поправка в закон вдига цената на цигарите

Тихомълком депутатите гласоподаваха повдигане на цената на българските цигари от Нова година. Това се случи около шумно обсъжданото ограничение на заплащанията в брой. На процедура бе употребен изпитаният номер за пробутване на лобистки и скандални ремонти - с пробождане на текстове без авансово разискване, в преходните и заключителните разпореждания на закон, който няма нищо общо - в тази ситуация Данъчно-осигурителният процесуален кодекс стана заслон за смяна в Закона за акцизите, написа " Сега ". Гласуваните промени, които ще доведат до повишаване на евтините български цигари за сметка на вносните, разсъниха съмнение, че са свързани с придобиването на " Булгартабак " от " Бритиш Американ табако " (БАТ).

От началото на идната година се завишава от 101 лева на 109 лева характерният данък на 1000 къса цигари, а се понижава адвалорният (който зависи от цената) от 28 на 25%. Ефектът от това е, че цената на българските цигари, които са по-евтини, ще се усили с към 10-15 стотинки, а на вносните ще намалее с 10-15 стотинки, в случай че производителят реши. Така цените на българските и вносните цигари ще се приближат още повече.

Странното е, че единствено преди месеци, в края на 2016 година, депутатите одобриха напълно различен проект за акцизите и той предвиждаше адвалорната част на акциза да понижава. Това беше и политиката в последните години - по този начин да се трансформират двете съставни елементи на акциза, че да се получи по-леко повишаване на българските цигари пред вносните. По този метод се осигуряваше конкурентно преимущество на производството на фабриките от холдинга " Булгартабак " - бизнес, свързван с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Тази процедура бе приложена и от началото на тази година с измененията в Закона за акцизите. През април т.г. " Булгартабак " продаде водещите си цигарени марки на БАТ. А неотдавна новият притежател разгласи, че ще разраства производствата си в Румъния, до момента в който не е ясно какво ще се случи с българските мощности.

Според обясненията на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова със настоящето решение се осигурявала равнопоставеност при увеличението на цените на цигарите в другите типове класове. Тя уточни, че предходната година по-голям е бил растежът в цените в междинния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. Сега растежите се изравнявали. Преди месеци обаче Стоянова защитаваше противоположната позиция.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР