Тихият местен живот в норвежкото село Рейне на Лофотенските острови

...
Тихият местен живот в норвежкото село Рейне на Лофотенските острови
Коментари Харесай

Туристи, вървете си вкъщи

Тихият локален живот в норвежкото село Рейне на Лофотенските острови е нарушен, когато туристите откриват " най-красивата панорама на света "

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Фондовете за градско развиване - другият метод за финансиране на планове

Средствата за градско развиване и туристическа и културна инфраструктура възлизат на над 600 млн. лева
24 окт 2018
Приходите от летния туризъм са нарастнали с близо 6% и са надхвърлили 2 милиарда евро

През август са осъществени близо 40% от постъпленията в бранша
22 окт 2018
Източна Европа е измежду топ дестинациите за авантюристичен туризъм за 2018 година

Годишната конференция на Търговската асоциация за авантюристичен туризъм - и с българско присъединяване, ще се случи сред 15 и 19 октомври в Тоскана
7 окт 2018 Властите и локалният бизнес могат да ръководят туристическите потоци с предложение на разнородни артикули, ценова политика и ограничавания за достъп и действия. Допреди две години малцината туристи в дребното рибарско населено място Рейне на норвежките Лофотенски острови са били по-скоро прелестно и разнообразяващо наличие за живота на локалните хора. Докато публицисти и интернет инфлуенсъри не откриват " най-красивата панорама на света " - тази от планинския хълм над селото. Спиращата дъха кристална хубост на фиордите до идиличното село провокира взлом на туристи, устремени към ридовете. Те обаче внасят безпорядък в непривикналото на толкоз гости село - местата за настаняване са малко, както и заведенията, обществените тоалетни, паркингите, даже системата за събиране на отпадък не е съобразена с толкоз хора.

Редом с това природата е сложена на тестване, а случаите не са необичайност - ридовете са много стръмни, а мнозина не са готови за катеренето и просто желаят " това селфи " непременно. Поне няколко пъти на сезон се постановат скъпи избавителни акции с хеликоптер.

Ситуацията на Рейне е образец за явлението, което неотдавна добавя речника на модерните световни проблеми - " свръхтуризъм " (overtourism). Той влезе във фокуса на медиите това лято поради антитуристическите митинги на гневни локални поданици в доста градове на Европа - от Барселона, през Венеция до Амстердам. Свръхтуризмът тормози дестинации по целия свят - от Патагония до Тайланд. И, парадоксално, застига даже нишата на приключенския и различния туризъм, която би трябвало да бъде антидот на всеобщото струпване на хора.

Темата бе водеща и по време на годишния международен конгрес на Търговската асоциация за авантюристичен туризъм (ATTA - Adventure Travel Trade Association) в средата на октомври в Тоскана. Където с изключение на диагноза на казуса се даваха и предписания за дълготрайни решения.

Чашата преля, само че не стопира да се цялостни

Реакциите против туристите може би наподобяват малко необичайно. По данни на Световния съвет по туризъм (WTTC) тази промишленост способства за 10.4% от международния Брутният вътрешен продукт, а всеки десети е ангажиран в нея. Тя е добра опция за доста стопански системи, изключително за разрастващите се, поради огромния брой работни места. Освен това не е толкоз нездравословна за околната среда, колкото да вземем за пример е добивът на изкопаеми горива.

Поне по този начин е на доктрина. На процедура обаче всяка година стотици милиони пътуващи се стичат към най-знаковите туристически места на планетата, като носят освен пари за локалните стопански системи, само че и вреди за природата, опасности за културното завещание и свръхнатоварване за инфраструктурата.

Капката, която към този момент прелива чашата на търпението, е голямата фрустрация, която тълпите предизвикват на локалните общности. При денонощен звук, претъпкани обществени пространства, среднощни хулиганства, растящи цени на парцелите, услугите и даже храната в заведенията за хранене и най-толерантните локални поданици стартират да се усещат като че ли са изгубили метода си на живот и територията си.

Лошата вест е, че този взлом освен няма да спре, само че и ще се усилва. Прогнозите са, че в идващото десетилетие пътуващите ще набъбнат до 2.4 милиарда души годишно при 1.4 милиарда в този момент по ред аргументи (виж графиките).

Нещо би трябвало да се направи

Местните управляващи към този момент са принудени да взимат ограничения. Във Венеция за туристите има ред забрани - да вземем за пример да влачат куфари с колелца или да пият алкохол навън. В Барселона започнаха да контролират по-стриктно отдаването на жилища чартърен. В Тайланд не разрешиха нощуването на Симиланските острови, а във Филипините - достъпа до известния остров Боракай.

Забраните и рестриктивните мерки са бързи ограничения, само че сами по себе си те не вземат решение огромните проблеми. " Нещата би трябвало да са ясни: Франция няма проблем със свръхтуризъм, само че Париж има. Италия също няма проблем със свръхтуризъм, само че Флоренция, Венеция и Рим имат. Целта е посредством добър мениджмънт на туристическите потоци да накараме хората да посещават разнообразни места по друго време ", споделя Рошел Търнър, откривател в Световния съвет по туризъм (WTTC).

Добрите образци

Умните държавни управления и администрации към този момент работят стратегически. " Когато медиите започнаха да пишат за свръхтуризма, взехме решение да погледнем данните. И те демонстрираха, че в желанието ни да повишим броя на туристите подценяваме проблем, който ескалира световно пред очите ни ", споделя Лина Анаб, министър на туризма на Йордания. Страната към момента няма признаци на свръхтуризъм, само че визитите в Петра да вземем за пример порастват с към 35% годишно. При сходен растеж средносрочно това уязвимо културно завещание би било сложено под евентуален риск.

В момента министерството на Лина Анаб създава тактика за ръководство на туристическия поток. Мерките включват по-тясно сегментиране на продуктите, тъй че да има избор за търсещите разнообразни неща. Важно е също хората да бъдат подтиквани да прекарат повече време в страната, само че пътувайки, а не да стоят на едно място. Това става с подобаващи артикули - да вземем за пример 650-километровата Пътека на Йордания (Jordan Trail), която пресича страната от юг на север. Трябва да се основат запаси, само че не такива, свързани със строителство, а с културна добавена стойност - фестивали, концерти, спортни събития, специфични събития и така нататък Много значимо по думите на Лина Анаб е положителното администриране - разчертаването на страната на ясни туристически региони и възлагането на тесни задания за ръководство на туристическите потоци на локалната администрация.

В Нордланд, Норвегия - част от който са Лофотенските острови и Рейне с " най-красивата панорама на света ", са стартирали петгодишен пилотен план за отговорно ръководство на посетителите, управителен от Ан Хансен. По думите й на локално равнище основно е да бъдат ангажирани всички страни - администрация, локален бизнес и жителите. " Заедно би трябвало да решим какви туристи желаеме, къде и по кое време ги желаеме. След това да работим за маркетинг, който таргетира мечтаните гости, а посредством ръководство на потенциала и ценова политика на хотелите да контролираме какъв брой да дойдат и по кое време ", споделя тя. Участието на локалните поданици пък е значимо, с цел да се основат мечтаните атракции - фестивал с локална музика, разходка с рибарска лодка и така нататък

Една от най-посещаваните области на Италия - Тоскана, също работи интензивно да разпространява авантюристичен, кулинарни, исторически, вело- и екотуризъм в района, с цел да накара туристите да излязат от пренаселените градове на изкуствата като Флоренция или Пиза и да пътуват и останат по-дълго в района. Домакинството на годишната световна конференция на Асоциацията за авантюристичен туризъм в действителност бе част от тази тактика.

Промяната, несъмнено, няма да се случи бързо. Но сигурно няма да се случи въобще, в случай че не се положат старания. Какво кара хората да пътуват от ден на ден

- Все по-евтините полети стават налични за повече хора.

- Услуги като Airbnb усилиха неведнъж опциите за настаняване.

- Информационните технологии демократизираха доста от туристическите услуги и направиха пътуването по-лесно и по-евтино. Днес съвсем половината от продажбите на туристически услуги са онлайн, а една трета от тях са през мобилни устройства. Тези дялове ще порастват.

- Бурно разрастващите се азиатски стопански системи ускорено основават междинна класа, която стартира да пътува - изключително в Китай. Най-популярните туристически места са първата цел на " новите туристи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР