Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за дигитален екзекутор“ на Европа и

...
Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за дигитален екзекутор“ на Европа и
Коментари Харесай

Защо следващият председател на Европа може да бъде издигнат във Франция?

Тиери Бретон , самопровъзгласилият се за цифров „ екзекутор “ на Европа и „ камшик “ на Илън Мъск, се е насочил към една от най-престижните служебни позиции в Брюксел ръководител на Европейската комисия , написа “Politico ”. Президентът Еманюел Макрон може би е напът да го поддържа.

В момента партията „ Ренесанс “ на Макрон трескаво търси най-хубавия претендент , който да оглави акцията ѝ на изборите за Европейски парламент следващата година. Който и да получи тази роля, той ще има всички шансове да стане претендентът на партията за ръководител на Комисията на мястото на Урсула фон дер Лайен , когато мандатът ѝ изтече след изборите през юни идната година.

Според информация, оповестена във френските медии, и разкрития на длъжностни лица, осведомени с полемиките измежду членовете на екипа на френския президент, Бретон , някогашен изпълнителен шеф на телекомуникационната компания и сегашен еврокомисар, към този момент изрично е в листата .

„ Всички знаят, че той желае да продължи. Някои се чудят дали не е належащо той да се кандидатира като водещ претендент, в случай че желае да продължи да бъде еврокомисар, “, разяснява пред медията френски посланик , който беше запитан какво мисли за бъдещите шансове на Бретон.

Работата по ръководенето на Комисията , изпълнителното звено на блока, формиран от 27 страни, се трансформира в една от най-влиятелните функции в международната политика . Понастоящем Урсула Фон дер Лайен е най-видимият почитан чиновник на Европейски Съюз. Тя, в качеството си на председателка на  Европейската комисия, постоянно се среща със международни водачи като китайския водач Си Дзинпин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън, като наред с това е общественото лице на позицията на Европейския съюз по отношение на съветската инвазия в Украйна. Нейният пост би трябвало да се освободи идващото лято, когато всички висши постове в институциите в Брюксел ще бъдат разпределени след изборите за Европейски парламент. Самата Фон дер Лайен към момента не е декларирала дали има предпочитание да остане на поста за втори мандат, като в последно време името и е спрягано и с евентуалното заемане на други високопоставени длъжности, като да вземем за пример управителен пост в НАТО.

Все още не е известно какъв ще бъде процесът по избиране на ръководител на Комисията през идната година. Теоретично политическите партии в Европейски Съюз следва да предложат собствен авансово избран водещ претендент, който ще оглави акцията за европейските избори, представяйки на своята визия пред гласоподавателите в границите на система, известна на брюкселски диалект като развой на по този начин наречените „ шпиценкандидати “ .  При тази система претендентът на партията, която завоюва най-вече гласове и места в Европейския парламент, ще бъде в челната позиция за поста на ръководител на Комисията.  Докато през 2014 година ръководителят на Комисията беше определен по този метод, през 2019 година процесът не протече по този начин, защото фон дер Лайен беше определена по-късно за поста, без да е водещ претендент на изборите.

Френското държавно управление обичайно не поддържа системата на „ шпиценкандидатите “ , защото тя лишава пълномощието на националните водачи да дефинират председателството на Комисията. Следователно, даже Бретон да стане водещ претендент на партията „ Ренесанс “, той въпреки всичко ще би трябвало да убеди френския президент, че заслужава поддръжка за висшия пост в Брюксел.

План Б

Бретон е авторитетен и упорит комисар , чиято роля през последните месеци се разрасна . Той стана прочут в столицата на Европейски Съюз като олицетворение на френската етатистка икономическа визия, настоявайки за намаляване на разпоредбите за дотациите и за водене на комерсиална битка със Съединени американски щати и Китай. Миналата седмица той взе участие в влиятелно френско телевизионно предаване -„ Quotidien “ и се усмихна необятно по време на епизод, отдаден на слуховете за огромните му упоритости.

Ако Бретон оглави листата на партия „ Ренесанс “ на изборите следващата година, политическата му „ тежест “ би го трансформирала в натурален избор за претендент за ръководител на Европейската комисия. Спекулациите, че той се стреми към висшия пост в Европейски Съюз, се популяризират от месеци насам, като самият комисар не ги отхвърля. По време на изявление за „ Politico “ предходната година французинът даже шеговито разяснява, че един ден би могъл да бъде ръководител на Комисията по „ проект Б “ .

През миналия уикенд Бретон отхвърли да е бил поканен да взе участие в европейските избори. Той съобщи следното: „ Обаждали ли са ми се? Не. Дали съм бил помолен да стана водещ претендент на партията „ Ренесанс “ на европейските избори? – Не “.

Въпреки тези думи на Бретон обаче, това напълно не значи, че той не би приел тази роля, в случай че му я предложат. Същевременно, във Франция все по-често се спекулира , че Макрон може да го поддържа . Според няколко френски високопоставени лица френският президент, който е прочут с това, че взема решения за значими назначения в последния миг, към момента не е взел изрично решение кого да поддържа за ръководител на Комисията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР