Тибетската медицина, известна с името Соуа Ригпа / Sowa-Rigpa medicine

...
Тибетската медицина, известна с името Соуа Ригпа / Sowa-Rigpa medicine
Коментари Харесай

Тибетската медицина – как да постигнем равновесие между основните енергии

Тибетската медицина, известна с името Соуа Ригпа / Sowa-Rigpa medicine (Tibetan: བོད་ཀྱི་གསོ་བ་རིག་པ་, Wylie: bod kyi gso ba rig pa), е една от най-древните познати системи за лекуване в света. Практикува се  сполучливо в Тибет повече от 2500 години. Развита е още в ерата преди Буда в Горнохималайското царство Шанг Шунг. През хилядолетното си развиване се е обогатявала с знания от Аюрведа, Китайската обичайната медицина, медицината на Персия и  Гърция. Тибетската медицина се основава на последователен метод, който цели изцяло знание за човешкото тяло и отношението му с околния свят, затова и холистичен метод при определяне аргументите и произхода на всяко заболяване.

През 11 век цялостното знание в Тибетската медицина е систематизирано в четири тантри, по които тибетските лекари учат и до през днешния ден. В първите две тантри се приказва за първопричината на всички заболявания -  страстите, сведени до три съществени – лакомия, яд и незнание.
Описват се другите видове конституции (Вятър, Жлъчка и Слуз в Тибетската медицина, чийто аналог в Аюрведа са Вата, Пита и Кафа), които се явяват проявяване на 5-те детайла – етер, въздух, огън, вода и земя. Дават се подробни директиви за метода на хранене и живот за всяка конституция съгласно сезоните. Така всеки човек може да поддържа здравето си в баланс, което още един път акцентира силата на превантивния метод в тази здравна система.

Третата тантра разказва нозологията в тибетската медицина - изцяло обучение за заболяванията, аргументите за възникването им и тяхната подредба. Последната тантра се отнася до външните процедури – моксотерапия (билкови торбички за нагряване), вендузи, масаж.

В тибетската медицина няма профилиране по заболявания, докторът би трябвало да познава цялото човешко тяло. Различните органи са свързани с другите детайли, от които е формиран човешкият организъм. Всяка една конституция има избран път на придвижване в тялото и съответни проявления. Например конституцията Вата или Вятър управлява главно нервната система и органите в дребния таз и когато е в дисбаланс, това се демонстрира със съответни признаци – сърцетуптене, суха кожа и коса, запек или периодично повтаряне на запек и разстройство, кисти на яйчниците, миоми, бодърствуване и така нататък
Огънят се свързва главно с черния дроб, жлъчката и кръвта. Дисбалансът на Питата или Жлъчката, води до проблеми с кръвта – високо кръвно, проблеми с кожата – пъпки, разнообразни инфекциозни болести, появяват се гадене, главоболие, виене на свят.

Слузта управлява храносмилането, бъбреците, далака. Когато имаме доста насъбрана слуз в тялото, човек стартира да има компликации с храносмилането, метаболизмът се нарушава, натрупат се килограми, краката му нормално са студени, стартира да образува камъни в бъбреците, може да има проблеми с уринирането, става приспивен, ленив и провиснал. За да не се случва сходен дисбаланс, човек би трябвало да съблюдава избрани правила през сезоните, тъй че да отстрани въздействието на външната среда, да не се получава струпване на избрани детайли и да се защищити от заболявания. Т.е. извънредно значимо е, че в различната медицина се натъртва на профилактиката и предварителната защита от разнообразни болести.
Силата на тибетската система за здраве е в поддържането на баланс на организма и справяне с огромна част от хроничните болести – изключително ефикасна е при стрес, меланхолия, артрит, проблеми с черния дроб, като хепатит, диабет и въобще всевъзможни хронични болести, които изискват дълготрайно лекуване. Разбира се, има заболявания пред които Тибетската медицина е безсилна – тежки генетични болести, онкологични болести в напреднал етап, случаи, в които се изисква хурургическа интервенция. Приемът на билки на този стадий може само да облекчи някои признаци, съпровождащи положението на човек. Тези заболявания са отделени в групата на така наречен кармични заболявания.
Хората са разнообразни и би трябвало да следват друга хранителна система и метод на живот в другите сезони, съгласно персоналната си конституция, само че въпреки всичко има няколко съществени правила, които са годни за всички и при спазването им ще доведат до баланс в тялото:Започвайте деня си с чаша гореща вода, която да задейства храносмилането.Пийте повече сок от нар на гладно. В Тибетската медицина сокът от нар се счита за ултимативната напитка, която балансира и трите доши и усъвършенства храносмилането.Не употребявайте остарели артикули при приготвянето на храната.Не консумирайте кисели артикули – консервирани, солени и мариновани зеленчуци, месо и така нататък – нападат 7-те съставляващи тела (хранителната есенция, кръвта, кожата, мазнината, костите, костния мозък и репродуктивната течност).Не консумирайте прекомерно доста сурова храна – зеленолистни, салати, изключително през зимата и при едва храносмилане.Гладуването един ден в седмицата е потребно при хора с конституция или дисбаланс на слузта. При хората с конституция Вятър или Жлъчка гладуването води до дисбаланс, по тази причина в случай че въпреки всичко се постанова, е добре да се приема най-малко оризова запарка или месен бульон.Количеството призната храна би трябвало да се побира в двете ви шепи – половината би трябвало да е твърда, една четвърт течна и една четвърт да се остави за въздуха.Основното количество храна би трябвало да се поема на обяд до към 2 часа, когато храносмилателният огън е най-силен.Не се хранете след 19.00 часа.

В умозаключение можем да кажем, че големият капацитет на Тибетската медицина се състои в точна диагностика, ориентирана предварителна защита и самостоятелно лекуване с билки и минерали. Основната й цел  е да докара до цялостно равновесие на главните сили в човешкото тяло и да даде допустимо най-хубаво качество на живот.
За контакти:
https://monchara.bg/
Адресбул. Скобелев 63, ап. 3
1606 Sofia, Bulgaria
тел. 088 259 4873
Работно Време:
Понеделник: 9:00–19:00
Вторник: 9:00–19:00
Сряда: 9:00–19:00
Четвъртък: 9:00–19:00
Петък: 9:00–19:00
Събота: 11:00–18:00
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР