„Ти си това, което ядеш“ е изтъркана фраза. Клише е,

...
„Ти си това, което ядеш“ е изтъркана фраза. Клише е,
Коментари Харесай

Как може детето да започне да се храни здравословно?



„ Ти си това, което ядеш “ е изтъркана фраза. Клише е, тъй като е истина. Не са редки случаите, в които с верния хранителен режим хора обръщат началния ход на хронични болести и възвръщат здравето си.

За децата, несъмнено, това важи в още по-голяма степен. Отговорността за предпазване на здравето им и обезпечаване на идеалните условия за развиване и напредък пада напълно върху възрастните.

Хранителните привички и вкусовите желания са модел на държание – те се построяват в хода на възпитанието, също както положителните обноски. В този смисъл бъдещото здраве на порасналите към този момент деца е в ръцете на родителите им от най-ранна възраст.

С потегляне на учебно заведение обстановката придобива доста друг темперамент – детето прекарва от ден на ден време отвън фамилно следената среда, също така стартира да разполага с парични средства и попада в обстановки, в които независимо да взима избор – както за държание и връзки, по този начин и за храненето.

Кои са проблемите?
Нездравословното хранене в детската възраст е причина за поява на заболявания в зрелост. За детето обаче това „ когато порасна “ е нереално разбиране, ето за какво и вярното хранене, с изключение на с разумни пояснения, би трябвало да е подкрепено със силата на навика . Наднормено тегло – от децата сред 5- и 18-годишна възраст 10% са със затлъстяване, а 20% с наднормено тегло. Наблюдава се страшната наклонност на „ подмладяване “ на доста от хроничните болести и към този момент не е необичайност появяването на захарен диабет вид 2 (наричан още диабет на късната възраст) или артериална хипертония измежду деца и подрастващи. Отражение има също и върху развиването на мускулно-скелетната състема, както и на процесите на пубертета и репродуктивното здраве.

Затлъстяването може да се открие като самостоятелен рисков фактор при множеството от хроничните болести, от които боледува актуалното общество. При децата нарасналото тегло е разследване основно на понижената физическа интензивност , в сравнение с покачвания импорт на калории. Училището – на процедура там не попада главната част от дневното хранене. За едно 20-минутно огромно междучасие какъв брой може да изяде детето...?

По време на учебно заведение има едно хранене и то е междинната закуска – предиобедна или следобедна. Проблемът с учебното заведение е по-скоро със свободния достъп до всички пактериани храни. Те са шарени, забавни, вкусни, ядат се елементарно и бързо и са нездравословни, то се знае.

Коментира се, че децата в учебно заведение получават несъответствуващи закуски – сандвичи с доминиращ самун и малко „ същност “ да вземем за пример. Такъв сандвич обаче отново е по-добър избор пред пакет зрънчо или чипс с тяхното обилие от сол, трансмазнини и цялата дружинка от оцветители, овкусители и консерванти.

Упреци отнася и учебната самодейност плод в учебно заведение . Почти всяка майка знае по какъв начин се ядат плодовете – с увещаване, белене, в хубава чинийка и на красиви късчета. Тези условия няма по какъв начин да се покрият от ябълката или портокала, оставени на чина. В този си тип децата могат по-скоро да ги употребяват за натюр морт модел в часа по изобразяване.
Какво е решението?
Решението е общо поведенческо и не се лимитира единствено що се отнася до храненето. Важно е у детето да се сътвори наслада и наслаждение от двигателната интензивност, игрите на открито , спорта и заниманията. Изобщо концепцията е домогването до шоколадовото кексче или чипса да не е най-вълнуващата част от деня. Свързани публикации.. Вегетарианство - за какво това не е подобаващият режим за детето? 0 Детето потегля на ясла/градина - по какъв начин да се подготвим? 0 Ранното образование на детето оказва помощ за триумфите му в бъдеще 0

Няма по какъв начин децата да живеят в развъдник и всяка тяхна крачка да се следи, това би нанесло непоправими вреди върху развиването им. Ясно е, че те ще пробват и несъмнено ще ядат от нездравословните храни. Важното е към лакомствата да не се подхожда като заплащане за добре свършената работа, нито да се лишават при неприятно държание.

За храненето в учебно заведение – какво би трябвало и какво не би трябвало да обезпечава страната е въпрос на друга област и не може да се облягаме на това. Докато той се позволи, нищо не пречи Вие да осигурявате подобаваща храна в кутия за детето си. С едно значимо конкретизиране – при приложимост на яйца, месни и млечни артикули има риск от развалянето им при топло време!

Сложните проблеми от време на време са с елементарни решения. Решението е в обезпечаване на подобаващ режим на сън, учене, игри, отдих и хранене. Когато едно дете е крепко и умерено, поставя се да спи всяка вечер едновременно, заран се разсънва радостно и може да съблюдава ритуала на закуската и тн.

В случай, че се обезпечи положително насищане на детето преди учебно заведение на закуската или обяда, по-малко евентуално е то пригладняло да тича към лафката за вафла.

Най-важен е образецът . Ако цялостен живот мама и баща са се хранели нездравословно пред него, не може да се вини огромното междучасие, когато детето тръгне на учебно заведение.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР