- Ти мен пазиш ли ме?- А ти на мен

...
- Ти мен пазиш ли ме?- А ти на мен
Коментари Харесай

Ядреният бутон на Меркел

- Ти мен пазиш ли ме?- А ти на мен плащаш ли ми?

- Дори шансът да се трансформира скоро в нуклеарна мощ да е дребен, Германия се замисля съществено за увеличение на стандартния си боен потенциал.

- Парадоксът е, че натискът на Тръмп прави по-трудна задачата на немските политици да убедят гласоподавателите си в това. Още по тематиката
А в случай че Съединени американски щати въпреки всичко се oттеглят

Едва ли Вашингтон в миналото ще се откаже от НАТО, само че кошмарният сюжет смущава съня на Европа (обновена)
12 юли 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017
Продължаваме напред без Тръмп

Абдикацията на Съединени американски щати от климатичното съглашение отваря поле за увеличение на въздействието на Китай и доближаването му с Европа
9 юни 2017
Юмрукът на меката мощ

Различията в Европейския съюз ще попречат да се направи същинска обща войска, само че някаква по-голяма интеграция ще има.
27 май 2017
Любовната игра на Европа с Тръмп

За момента най-видимият отговор от Европейски Съюз на избора на Тръмп е приемането тази седмица на новата отбранителна тактика на съюза
18 ное 2016 " Имаме ли потребност от атомна бомба? " Когато този въпрос се появи преди дни на първата страница на авторитетно немско издание Welt am Sonntag, едно табу беше разрушено на части. В ерата на Доналд Тръмп даже концепцията за нуклеарна Германия към този момент не е немислима.

Според създателя на публикацията отговорът безспорно е " да ". " За пръв път от 1949 година Германия не е под нуклеарния чадър на Съединени американски щати ", написа уважаваният политолог Кристиан Хаке. И показва решението: " Националната защита, основана на нуклеарно въздържане, би трябвало да се трансформира в приоритет в светлината на новата трансатлантическа неустановеност и евентуалните борби. "

Когато сходен въпрос се повдигне в страна, за която е мъчно да отделя 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита и има подчертана нетърпимост към всичко нуклеарно - след повредата в АЕЦ " Фукушима " Берлин даже реши да се откаже напълно от атомната енергетика до 2022 година - той не може да бъде подминат като лятна полуда на екстравагантен учен. Мнозина побързаха да отхвърлят концепцията като " безразсъдна, глупава и избухлива ", както я дефинира някогашен зам.-директор на немското външно разузнаване. И то освен тъй като федералната република е подписала няколко интернационалните съглашения, с които се задължава в никакъв случай да не придобива нуклеарни оръжия. " За страна, която е толкоз сензитивна към това да не се озове изолирана в Европа, сходна стъпка би била стратегическо самоубийство. Никоя одобрена партия не би я подкрепила ", написа в собствен текст за в. Financial Times Констанце Щелценмюлер, анализатор от Brookings Institution.

Всичко това не значи, че дебатът в Германия не е сериозен. Или че терзанията, които го повдигат, не са действителни. Яростните нападки на американския президент Тръмп против Германия и чувството, че тя не може към този момент да се осланя на съюз и гаранции за сигурност, които в продължение на десетилетия изглеждаха непоклатими, пораждат суматоха в Берлин. И Германия не е единствената страна с отбранителна алтернатива в миг, когато Европа е застрашена от Изток и от Юг, не може да разчита на Турция на Реджеп Тайип Ердоган, а в този момент и на Америка на Тръмп. Решенията в Берлин ще имат значение и за оформянето на обща европейска архитектура за сигурност, която от години остава на думи, в това число поради неохотата на Германия.

(Не)приятелски огън

" Ще наложа налог върху всеки мерцедес, който влиза в тази страна. " Така дава отговор Доналд Тръмп на въпрос какво ще направи, в случай че стане президент на Съединени американски щати, в изявление за Playboy от 1990 година, което се е трансформирало в наложително четиво за немски политици. Фиксацията на Тръмп върху Германия не стопира до първокласните немски коли по американските улици и до това, че съгласно негова имитация от първата му среща с немския канцлер Ангела Меркел тя му " дължи трилион $ " поради неспазването на уговорката в НАТО за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Обвиненията, че Германия е " пленник " на Русия поради обстоятелството, че внася доста газ от " Газпром ", единствено затвърдиха чувството, че федералната република е обичаната цел на американския президент.

" По тематики като имиграцията и търговията канцлерът Меркел и Германия са знак на всичко, което Тръмп не харесва и е изцяло противоположно на неговата визия. Освен това на персонално равнище евентуално не оказва помощ фактът, че Меркел имаше доста мощна връзка с Барак Обама и той беше извънредно известна фигура в Германия ", споделя пред " Капитал " Суда Дейвид-Уилп от берлинския офис на German Marshall Fund. А в този момент при Тръмп едвам 9% от германците считат Съединени американски щати за заслужаващ доверие сътрудник.

Всъщност Тръмп не е единственият, който притиска Германия за релативно дребните й разноски за защита, големия й търговски остатък и остатък по платежния баланс и ролята й в спорния газопровод " Северен поток 2 ", който ще ускори газовата взаимозависимост на Европа от Русия и ще изолира Украйна. Европейските съдружници на Германия от години се оплакват по тези въпроси и администрацията на Обама също я подлагаше на критика по тях. " Да, в думите на Тръмп има зрънце истина и тези рецензии са законни. Но неговият звук и методът, по който сервира посланията си, вредят на връзките ", показва Суда Дейвид-Уилп.

Америка първа, Германия сама

Натискът към този момент дава някакъв резултат. Дори шансът да се трансформира скоро в нуклеарна мощ да е дребен, Германия се замисля съществено за стандартния си боен потенциал. " За Германия и Европа е извънредно значимо да имаме стратегически спор. Това, което Германия постепенно осъзнава, е, че генералната конструкция на европейската система за сигурност не е готова за бъдещето ", отбелязва пред Politico Улрихе Франке, анализатор от ECFR. Самата Германия към този момент усилва разноските си за защита, въпреки да няма възможност те да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, както е дала обещание. Но ще се вдигнат до 1.5%, което ще е нарастване с 80% по отношение на 2014 година Говори се даже за връщане на наборната работа, отстранена по време на първия мандат на Меркел. И това се случва, откакто години наред немските политици избягваха да приказват за защита от терзание да не отхвърлен скептично настроените към военни въпроси гласоподаватели.

" Има сериозен подтик за подсилване на отбранителните качества. Германските политици към този момент мислят за това, въпросът е единствено какъв брой скоро ще съумеят да го създадат ", счита Суда Дейвид-Уилп. Иронията е, че нападателната тактика на американския президент в действителност може да им попречи. " Ако публичното мнение в Германия продължава да е толкоз мощно настроено против Тръмп, неговият напън може да реализира противоположния резултат и немските политици да тръгнат в противоположната посока ", споделя анализаторът от German Marshall Fund.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР