The sun sets behind pylons of high-tension electricity power lines

...
The sun sets behind pylons of high-tension electricity power lines
Коментари Харесай

Цената на борсовия ток падна до 1 лв./Мвтч за утре по обяд

The sun sets behind pylons of high-tension electricity power lines outside Goussainville, near Paris, France, August 8, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

© Christian Hartmann Въпреки прогнозата за доста захлаждане от 11 до 14 часа на следващия ден електрическата енергия на свободния пазар ще бъде рекордно ниска. Днешните покупко-продажби на платформата " Ден напред " на Българската енергийна борса, с дата на доставка 15 март, бяха подписани на цени малко над 1 лв. за мегаватчас. Подобни стойност в зоната на така наречен на ден пиково търсене са същински казус даже за неделен ден и едно от обясненията е обвързвано с въведените ограничавания поради ковид и упования спад на потреблението. Последното прочее към този момент е реалност, защото по данни на Електроенергийният сиситемен оператор потреблението в часовете от 8 до 11 през днешния ден е било приблизително със 17% по-ниско по отношение на същия часовия диапазон предходната събота (7 март).

За заключения и разбори към момента е рано, защото би трябвало да се види по какъв начин ще се държи пазарът в идващите работни дни. Но в случай че цените на електрическата енергия се задържат сериозно ниски за дълъг интервал от време може да възникне сериозен проблем в енергетиката, защото производителите ще продават на загуба.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Обърната борса

За утрешния 15 март цените на енергийната борса нагледно казано са се обърнали - нощната сила е доста по-скъпа от дневната. В часовете от 1 до 8 сутринта и от 21 до 24 вечера токът се продава приблизително за 30.38 лева./МВтч, а в интервала от 9 до 20 часа денем - за 19.81 лева./МВтч.

Подобна обстановка не е казус, само че нормално се е случвала когато има мощно предложение от слънчевите централи денем. А в съответния случай те няма да работят поради неприятните метеорологични условия.

Като цяло реализирана междинна цена на тока за 15 март е 25.1 лева./МВтч, което е най-ниската стойност от началото на 2020 година За съпоставяне предходната неделя борсовата електрическа енергия се продаваше за 51.43 лева./МВтч.

От началото на март пък междинната цена на тока на свободния пазар е към 65 лева./МВтч, а от началото на годината - към 90 лева за мегаватчас.

Какво става в Европа

Като цяло цените по европейските енергийни тържища за на следващия ден са ниски - от 4.6 евро/МВтч в Германия до 38.4 евро/МВтч в Гърция. Това може да е моментно положение, типично за пролетните минимуми. Но също по този начин е вероятен сигнал за резултатите от повсеместните ограничавания на поради разпространяването на Covid-19. Стотиците хиляди затворени търговски обекти, милионите хора в насилствена домашна карантина, внезапния спад на пътуванията, съвсем спрелият туризъм и понижени вериги на доставките сигурно са провокирали остатък на сила, което по чиста пазарната логичност натиска цените надолу. Дали това е по този начин ще се разбере още в понеделник - 16 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР