The EPRINC Newsletter, Spring 2019 Edition EPRINC – анализаторски център

...
The EPRINC Newsletter, Spring 2019 Edition EPRINC – анализаторски център
Коментари Харесай

Търсенията на Китай, доклад на EPRINC за китайския природен газ


The EPRINC Newsletter, Spring 2019 Edition

EPRINC – анализаторски център от 1944 година с неповторим взор към света на петролната стопанска система и обществената политика

Въведение

Малка смяна в бранш на природния газ на Китай може да докара до прекалено влияние върху международните пазари. Действително, политиката на Китай за промяна на въглищата с газ докара до дефицит при световно доставяне и взрив на спот пазарите на полутечен природен газ (LNG) през зимата на 2017 година В резултат на това арбитражът притегли невиждан брой кораби за полутечен природен газ от басейна на Атлантическия океан към Тихоокеанския басейн, откривайки началото на нова епоха в азиатската газова индустрия. Воден от политическия си ангажимент за битка със замърсяването на въздуха, през последното десетилетие в Китай се регистрира рекорден напредък на търсенето на природен газ. Китай през 2017 година надмина Южна Корея като втори по величина вносител на полутечен природен газ и се чака да надмине Япония като най-големият вносител на природен газ в света през 2019 година Тъй като китайският бранш за полутечен природен газ е част от по-голямата газова индустрия, при разискването се включват разнообразни фактори и държавни политик в този бранш. LNG съставлява продължение на предишното и определящ фактор за бъдещето. Поради тази причина Batt Odgerel и William Pack от EPRINC са написали отчет, който се стреми да съобщи изчерпателна визия за тази навременна тематика. Докладът преглежда ролята на Китай като център за търсене на LNG и прави оценка по какъв начин редица условия и политически начинания могат да трансформират мащаба и обсега на профила на търсенето на Китай в азиатския пазар на LNG. Изготвена е оценка на евентуалните фючърси за търсенето на полутечен природен газ и рекомендации, по какъв начин общността на доставчиците на LNG може да се оправи с възходящата неустановеност на пазарите на азиатски LNG.

РЕЗЮМЕ: Ключови изводи

 Китайската взаимозависимост от импорт на LNG и PNG ще продължи да нараства, в случай че не се появят огромни пробиви в технологиите за шистов газ. Китай има ресурси от шистов газ, които биха могли да понижат тези в Съединените щати. За страдание, заради софтуерни бариери, геоложки компликации и липса на вложения, NOC/китайските национални петролни компании/ не са съумели да се възползват от този капацитет. Ако не се появят огромни пробиви в шистовия газ, растежът на вътрешния стандартен и неконвенционален рандеман евентуално ще остане непретенциозен в обозримо бъдеще и ще докара до възходяща взаимозависимост от вноса на LNG и PNG.

 LNG ще бъде главният мотор на растежа на потреблението на природен газ до 2020 г.; Китай обаче е изправен пред обилни спънки за увеличение каузи на природния газ от сегашните си равнища до 8,3% -

10%. Политиката на Китай за бранша на природен газ може да бъде разграничена на три съставния елемент: забележителен растеж в потреблението на природен газ, сигурност и непоклатимост на доставките и пазарни промени. Очаква се растежът на потреблението на природен газ и вносът на полутечен природен газ да продължи да се развива, само че задачата на 13-ия петилетен проект за увеличение каузи на природния газ в енергийния микс, може малко да спадне от планувания %. Това значително се дължи на незадоволителния растеж на вътрешния пазар на Китай, застоя в плановете за тръбопроводи за природен газ (PNG) и общия стеснен потенциал на страната за рандеман на газ. Очаква се до 2020 година вносът да съставлява съвсем половината от общото търсене, като LNG ще подтиква този напредък преди предстоящите умерени резултати от нови планове за преност на природен газ като „ Силата на Сибир “.

 След шока на търсенето през 2017 година формалните политики ще бъдат ориентирани към реализиране на непоклатимост на доставките посредством усъвършенствана система за предпазване и системи за подкрепяне на пикови натоварвания /техники за понижаване на потреблението/. Около четири милиона семейства през зимата на 2017 година минаха от въглища към газ или електричество за отопление, като способстваха за извънредно тесните газови пазари и високите цени на LNG. Преходът пристигна за сметка на публичното богатство, защото някои семейства и учебни заведения трябваше да устоят зимата без задоволително отопление. За да се подсигурява сигурността и стабилността на доставките,

Китай изравнява потенциала си за предпазване и на върхово ползване, изключително във връзка с подземните си газохранилища (UGS) и станции за приемане на LNG и ползва строги условия и санкции за нарушавания. Подобрената система за надзор на върховото ползване ще изглади последствията от сезонните съмнения и ще спомогне за поддържането на по-стабилен LNG бранш.

 Дългосрочните контракти за полутечен природен газ ще останат мощни макар постоянния растеж на спот търговията. Въпреки че стандартното мнение е, че спот LNG пазарите се усилват, делът на средносрочните и дълготрайните контракти в общия импорт остава на същото равнище, заради последните покупко-продажби с огромни компании като Qatargas. Тази наклонност се поддържа от държавната политика за обезпечаване на национална сигурност на доставките на газ.

 Китай непрестанно демонстрира прогрес в пазарните си промени, само че продължава да изостава доста от газовите пазари в Съединени американски щати и Европа. Китай се стреми към по-либерализирани пазари на природен газ с усъвършенствани механизми за ценообразуване, отворен достъп до инфраструктурата и центрове за транспарантна търговия с газ. Държавният съвет подхваща стъпки за обединяването на цените на газа за жилищни и нежилищни потребности и стартира политика за отваряне достъпа на трети страни до терминалите за приемане на LNG. Китай е основал търговски центрове в Shanghai и Chongqing, с цел да продължи либерализацията на цените на газа и да дефинира ценови индикатори за азиатските пазари на природен газ. Въпреки последните китайски начинания, китайските механизми за газовото ценообразуване към момента не са изцяло пазарно-ориентирани и изостават надалеч от тези на Съединени американски щати и Европа. Това значи, че вътрешните газови цени остават обвързани с различни горива, а дълготрайните контракти за полутечен природен газ са свързани с цените на петрола на азиатския пазар. Пълната зрялост на китайските търговски центрове евентуално ще отнеме доста време, сега с малко интерес, генериран в интернационален проект.

Преводът е оповестен Бюлетна на Център за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР