Тези твърдения са в обръщение от близо три години. Идват

...
Тези твърдения са в обръщение от близо три години. Идват
Коментари Харесай

Подкупи, милиони, закони. За какво САЩ санкционираха Горанов

Тези изказвания са в послание от близо три години. Идват от обвинен предприемач, който твърди, че е давал подкупи на политици. Сега партньорска страна наложи наказания на един от политиците. Властите в България обаче нито са повдигнали обвинявания, нито са оборили подозренията.

„ Веднага по-късно Главатарят се обадил на Али Баба и споделил: Отивай при заместник-главатаря по финансите, който ще ти каже какво да правиш. “

Така обвиненият предприемач Васил Божков показа в един комикс, който разгласява през 2020 година, тогавашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов .

„ Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от облагата. Иначе ще отменим закона. “

Това споделя персонажът в комикса, който изобразява Владислав Горанов .

Хазартният необут Васил Божков, който в този момент се укрива в Дубай, няколко пъти е казвал, че е давал на Горанов и на тогавашния министър председател Бойко Борисов подкупи в подмяна на приемането на удобно законодателство, което му разрешава да заплаща по-малко такси към държавния бюджет.

Сега за „ необятно присъединяване в корупционна активност “. В известието на американското Министерство на финансите се споделя, че някогашният български финансов министър е взел участие в корупционна скица, при която длъжностни лица са получили подкупи в подмяна на законодателство, което облагодетелства „ кръгове в хазартния бизнес “.

Описанието подхожда на публикуваните обществено изказвания на Васил Божков, че е давал подкупи в подмяна на удобни за бизнеса му закони. Тези изказвания до момента постоянно са отричани от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и от членове на партията. Владислав Горанов също отхвърли обвиняванията. Той сподели, че информацията, въз основата на която е глобен, е „ неточна “ и че американската страна е „ подведена “.

До прокуратурата по случая са изпращани сигнали, само че не е обявено да е извършено следствие.

„ Това е информация, която е била обществено известна в България в продължение на към този момент три години. Но на институционалното поле - там, където би трябвало да има следствие по тези условия, не е известно каквото и да е придвижено напред “, сподели пред Свободна Европа Андрей Янкулов , старши юридически специалист в Антикорупционния фонд.

„ Само по себе си това е доста притеснително. “
За какво Съединени американски щати глобяват Горанов
Владислав Горанов беше министър на финансите във второто и третото държавно управление на ГЕРБ в интервала от 2014 до 2020 година с спиране през 2017 година Според Министерството на финансите на Съединени американски щати той е употребявал поста си, „ с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси “. Това се показва като причина за санкционирането му по американския закон „ Магнитски “ .
 Бойко Борисов и Владислав Горанов влизат на съвещание на Министерския съвет
В известието се споделя, че Горанов е взел участие в корупционна скица, при която български длъжностни лица са получили подкупи в подмяна на приемането на законодателство. Подкупите са в размер на „ десетки милиони евро “, а законите облагодетелстват „ кръгове в хазартния бизнес “.

Не се показва кои са длъжностните лица. Законите се гласоподават от депутатите в Народното събрание, само че в известието не написа дали става дума за народни представители или хора на други обществени длъжности.

Американското финансово министерство показва още, че резултатът от това „ корупционно законодателство “ са вреди от близо 600 милиона лв. за петгодишен интервал, които вместо в бюджета, са отишли „ в интерес на ползите на български олигарси “.

Посочва се също, че Горанов има връзки със глобения през 2021 година предприемач и до неотдавна народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Какво твърди Васил Божков
Мотивите за глобите против Горанов, посочени от американското финансово министерство, подхождат на изказвания на обвинения предприемач Васил Божков . Хазартният предприемач стартира да приказва обществено по тази тематика, откакто прокуратурата против него през 2020 година и откакто към този момент беше отпътувал за Дубай.

Васил Божков твърди, че до 2019 година е давал 20% от облагата от хазартния си бизнес на ръководещите – тогава държавното управление на Бойко Борисов. В от юни 2020 година той твърди, че от 2017 до 2019 година е дал над 60 млн. лв. „ непосредствено на Горанов и Борисов “.

По думите му парите са били поискани от него като „ признателност “, че ръководещите по този начин са трансформирали Закона за хазарта, че той да може да заплаща по-малко такси към държавния бюджет.

Божков разказа схемата обществено в средата на 2020 година, когато разгласява в обществените мрежи историята към приемането на съответни текстове в Закона за
хазарта. Именно на тях той се е позовавал, с цел да заплаща по-малка такса в бюджета.

Във комикса Божков се самоопределя като Али Баба , Борисов е показан като Главатаря , Горанов - като Заместник-главатар по Финансите, а някогашната председателка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова - като Разбойничката , която прави Данъчните закони.

Божков разказва по какъв начин през 2014 година бандит от “Опозиционната shaika ” внася закон, с цел да таксува
лотарията с 15% налог върху оборота. Тогава Али Баба отива при Главатаря, който му споделя, че ще оправи нещата в подмяна на помощ. Следва интервенция на Разбойничката, която прави Данъчните закони, с която Али Баба се схваща. Накрая той отива при заместник-главатаря по Финансите, който му споделя, че би трябвало да дава 20% от облагата си, другояче законът ще бъде анулиран.

По-късно Божков насочи директни обвинявания, като употребява имената на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на Владислав Горанов и заяви за съответни суми. Той разгласява информация за теглени огромни суми пари от сметките си, за които загатна, че е давал като подкупи. Тези изказвания не се удостоверяват обществено от другите хипотетични участници в схемата.

Самият Божков беше глобен по закона „ Магнитски “ през юни 2021 година Мотивите на Вашингтон бяха, че той „ неколкократно е подкупвал държавни чиновници “, в това число и „ сегашен политически водач “, без да се показва името му.
Какви са известните обстоятелства
Описаната от Божков последователност съответствува с действителни събития към промени в облагането на хазартните игри.

През 2013 година, по времето на кабинета „ Орешарски “, с поддръжката на ГЕРБ са признати законови промени, които плануват друго облагане на онлайн и офлайн
хазарта.

Според текстовете
лотариите се таксуват с 15% върху цената на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че " за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване ", държавната такса е 20%, само че върху цената на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава съображение Божков да твърди, че законът му разрешава да заплаща по-ниски такси от държавния Български състезателен тотализатор.

През ноември 2014 година, когато към този момент е на власт вторият кабинет “Борисов ”, депутатът от Българска социалистическа партия Георги Кадиев предлага
хазартни игри и бингото, проведени онлайн или офлайн, да бъдат облагани с годишна такса. Предложението планува в случай че игрите са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а в случай че са онлайн - 20% от разликата сред получените доходи и изплатените облаги.

Промените обаче не са признати, а Кадиев обществено се усъмнява, че Борисов се е схванал „ с който би трябвало “.

Впоследствие председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ внася сходно предложение. То обаче, за разлика от това на Кадиев, отстранява разделянето сред онлайн и офлайн
хазартни игри и по този начин резервира ситуацията от 2013 година Това предложение е признато от болшинството.

Именно на този текст от закона са се позовавали компаниите на Божков, с цел да заплащат държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху цената на направените
залози. Именно тази разлика е в основата на едно от обвиняванията на прокуратурата против Божков - че е плащал по-малко.

През лятото на 2021 година, към този момент в мандата на първото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) разгласява, съгласно който сред 2014 и 2019 година в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на съвсем 557 млн. лева от
хазартна активност. Това съгласно отчета е разрешено от Държавната комисия по хазарта, която е под шапката на Министерството на финансите.

Това число се приближава до вредите за българския бюджет, посочени в известието на финансовото министерство на Съединени американски щати.
Какво споделят Горанов и Борисов
Горанов за пръв път разяснява глобите в понеделник пред. Той сподели, че глобите се основават на „ фактологически погрешни “ претекстове и добави, че американските управляващи са били „ подведени “.
Защо ще корумпирам мои чиновници, като мога да им наредя?Владислав Горанов
„ Защо ще корумпирам мои чиновници, като мога да им наредя? “, попита той. В известието на Министерството на финансите не написа, че става дума за негови чиновници, а за „ български длъжностни лица “.

Горанов сподели, че няма по какъв начин да се гордее, че в Комисията по
хазарта „ е позволено неверно използване на закона, и то за не малко време “ и уточни като своя заслуга откриването на този проблем и решаването му. Той уточни също, че като министър на финансите не е взел участие в промени в Закона за хазарта.

След новината за санкционирането на Горанов водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че нито той, нито партията са получили „ даже стотинка “ от Божков.

Борисов сподели още, че ГЕРБ се е разграничила оптимално от Горанов, тъй като той е бил отхвърлен от министерския си пост, бил е освободен като народен представител, а по-късно не е включван в листи на партията.

„ Ако има доказателства има органи, които да проверяват. Дълбоко имам вяра, че той не е отговорен. И се надявам да потвърди, че е почтен “, заран на партийно събитие в Стара Загора.
 Владислав Горанов и Бойко Борисов
Владислав като финансов министър през лятото на 2020 година Това се случи по време на огромните антиправителствени митинги, откакто тогавашният министър председател оставката на Горанов и още двама министри с претекста „ да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски “.

Горанов се е появявал на обществени събития с водача на ГЕРБ и след отстраняването му от министерския пост. Той беше нещатен помощник на ръководителя на 48-ото Народно заседание от ГЕРБ Вежди Рашидов. В понеделник пред бТВ той сподели, че към момента е член на ГЕРБ.
Какво направи прокуратурата
Прокуратурата е повдигнала против Васил Божков 19 обвинявания. Няма обществена информация дали са тествани изказванията на предприемача, че е подкупвал политици на висши обществени длъжности.

През 2020 година Васил Божков сподели, че е подал сигнал до прокуратурата. Същата година гражданското съдружие въз основата на обществените изказвания на Божков. Няколко седмици по-късно Специализираната прокуратура заяви, че парите, теглени от Божков, са излъчени единствено на самия него. След това държавното обвиняване не огласи различен прогрес по този случай.

По време ръководството на кабинета на Кирил Петков Горанов, Борисов, и някогашната държавна говорителка на Севделина Арнаудова бяха арестувани от Министерство на вътрешните работи за 24 часа по съмнения в изнудване на Божков. Прокуратурата тогава отхвърли да изиска непрекъснатия им арест, а след това съдът разгласи арестите им за противозаконни.

Заместник-главният прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов сподели в събота, че ще има нови инспекции против глобените, в това число и Владислав Горанов.
Мисля, че към този момент бяха правени някакви инспекции в прокуратурата.Борислав Сарафов
„ Мисля, че към този момент бяха правени някакви инспекции в прокуратурата “, сподели той пред в отговор на въпрос какви дейности е подхванало държавното обвиняване във връзка изказванията на Васил Божков, че е давал подкупи на политици на висши обществени длъжности.

„ Споменаването на неговото име единствено от един различен обвинен – Васил Божков, не е задоволително, с цел да се повдигне обвиняване “, добави Сарафов. Той сподели още, че Божков не може да бъде разпитан, до момента в който е в Дубай.

„ Всичко останало е единствено вятър и мъгла – шумотевица за медиите. “

Според Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд изказванието, че Божков не може да бъде разпитан първо е противоречиво и второ - не дава отговор на въпроса за какво до момента не е имало следствие.

„ На мен ми е мъчно да допускам, че единствено и само от разпита на Божков би зависело изясняването на тези условия “, сподели пред Свободна Европа Янкулов, който има опит като прокурор.
За толкоз време по този начин и не получихме съответно пояснение от прокуратурата какво тя е разследвала към тези условия.Андрей Янкулов
Твърденията в известието на Съединени американски щати не са нови и българските институции е трябвало до момента да са ги ревизирали, добави юристът.

„ Най-малкото, което би трябвало да се чака от тях е още при изнасянето на тези изказвания преди три години съществено да се е подходило, с цел да се изяснят “, сподели той.

„ За толкоз време по този начин и не получихме съответно пояснение от прокуратурата какво тя е разследвала към тези условия. “

По думите му е допустимо да няма задоволително доказателства за присъда по българския закон, само че даже това да е по този начин, прокуратурата би трябвало организира следствие и да заяви резултатите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР