Тези срещи отдавна пораждат опасения в западните столици, че Пекин

...
Тези срещи отдавна пораждат опасения в западните столици, че Пекин
Коментари Харесай

Отлагат срещата Китай-Източна Европа в София ?

Тези срещи от дълго време пораждат опасения в западните столици, че Пекин се стреми да разцепва континента, настояват трима европейски дипломати, представени от Ройтерс.

Според тях има индикации, че Китай може да отсрочи идната среща във формата "16+1 ", която би трябвало да се състои в българската столица София по-късно тази година, и да взе участие отсега нататък в такива срещи един път на 2 година, вместо всяка година.

Евентуалната смяна идва на фона на безпокойствие в Пекин от рецензиите против тези срещи на върха в Брюксел, Берлин и други столици, и в миг, когато Европейски Съюз разисква ограничения за по-стриктен надзор върху изкупуването на европейски компании от китайски противници.

Някои дипломати са базират също по този начин на отчаяние в Китай и Източна Европа от бавния прогрес на контрактуваните по този формат планове. Годишните срещи във формат "16+1 " започнаха във Варшава през 2012 година Миналата година хазаин бе Будапеща.

"Този формат няма да отмре, тъй като такива формати в никакъв случай не умират, те имат личен живот, само че ще бъде не по този начин натоварен и евентуално ще се премине към повече двустранни срещи ", сподели почитан чиновник на Европейски Съюз.

Според различен европейски посланик на най-високи равнища в китайското държавно управление е взето решение за намаление на профила на срещите на върха с Източна Европа заради опасения, че те вредят на имиджа на Пекин и подкопават по-големите му цели в Европа. Китайското външно министерство не е дало отговор на искане за коментар по въпроса.

Говорител на българското държавно управление е споделил, че София се концентрира върху ролята си на ротационен ръководител в Европейски Съюз през първата половина на 2018 година и няма планувана дата за последваща среща на върха по формата "16+1 ". Форматът, с изключение на Китай, включва 16 страни - членките на Европейски Съюз България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, както и нечленуващите в Европейски Съюз Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна Гора и Сърбия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР