Тези помощи ще бъдат уточнени през декември, съобщи заместник-председателят на

...
Тези помощи ще бъдат уточнени през декември, съобщи заместник-председателят на
Коментари Харесай

ЕК обеща помощ за влизане в еврозоната

Тези помощи ще бъдат конкретизирани през декември, заяви заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напомни в годишната си тирада пред Европейския парламент, че еврото е призвано да стане единна валута на целия Европейски Съюз и предложи основаването на "присъединителен инструмент, предоставящ техническа и от време на време финансова предприсъединителна поддръжка ".

"Поддържайки прецизни критерии за присъединение, предлагаме техническа и финансова поддръжка, която ще бъде конкретизирана при представянето " на пакет от промени на 6 декември, посочи Домбровскис в Талин в навечерието на срещи на министрите на финансите от еврозоната и от Европейски Съюз.

Сред страните, които биха могли да се възползват от такива помощи е България, отбелязва Агенция Франс Прес. Не беше посочена никаква сума обаче.

Двете изявления бяха направени в подтекста на леко закъснение на темпа на присъединение на нови членки на еврозоната, като че ли единната валута, потърпевша от гръцката рецесия, притегля по-малко от преди страните от Европейски Съюз, показва Агенция Франс Прес.

Последните, които одобриха еврото, са трите балтийски страни - Естония през 2011 година, Латвия през 2014 година и Литва през 2015 година.

"Европейската комисия има волята да предизвиква страните членки, само че в случай че те не желаят, няма механизъм, който да ги задължи, " акцентира Домбровскис.

Австрийските ръководители през вчерашния ден обаче се оповестиха срещу пожеланието на Юнкер за присъединение на оптимален брой страни от Европейски Съюз към еврозоната, като Виена напомни прецедента с гръцката рецесия.

"Мисля, че концепцията не е добре премислена ", съобщи канцлерът и водач на Австрийската социалдемократическа партия Кристиан Керн и даде образец с дълговата рецесия в Гърция, която е член на еврозоната.

"Това не може да стане до момента в който не са изпълнени критериите ", съобщи външният министър Себастиан Курц, който е водач на десноцентристката Австрийска национална партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР