Тези опасни системи ги има в почти всеки автомобилВсяка техника

...
Тези опасни системи ги има в почти всеки автомобилВсяка техника
Коментари Харесай

5 опции в автомобила, които могат да ви наранят

Тези рискови системи ги има в съвсем всеки автомобил

Всяка техника е рискова за здравето, в случай че не се употребява деликатно и не се съблюдават ограниченията за сигурност. Така че, в случай че автомобилът нарани някого, виновността е единствено в хората. При това не става дума единствено за произшествия на пътя. Има и привидно безвредни варианти в колата, поради които човек може да пострада. В случая не става дума за електронни системи, чиито отвод води до съществени последици, а нормални неща, предлагани в актуалните коли.

Въздушни възглавници

Най-разпространената причина за сервизни акции в света си остава рискът от своеволно задйстване на въздушните възглавници. Печално известна е историята с японския производител Takata, чиито еърбеци станаха причина за гибелта на най-малко 16 души, а други над 250 пострадаха.

Всяка дефектна въздушна възглавница може да се задейства при висока скорост, даже единствено в случай че автомобилът мине през по-голяма грапавина на пътя. В сходен случй може да се стигне даже до злополука, в която да вземат участие и други транспортни средства.

Безключов достъп

Всеки „ интелигентен ” ключ може да стане лесна плячка на крадците на коли, само че това не е най-опасното. Системата до момента е умъртвила 28 американци и е ранила 45. Причината е, че по нехайство водачите оставят автомобила с работещ мотор в гаража си, който е ситуиран в ниската част на дома. След това с ключ в джоба те се прибират, смятайки, че моторът ще се изключи автоматизирано. В резултатът на това, къщата се цялостни с изгорели газове от мотора и хората се задушават.

След редица сходни случаи Обществото на автомобилните инженери (SAE) задължи автомобилните производители да оборудват колите с функционалност за автоматизирано изключване на мотора или със звуков сигнал, който да предизвестява лидерът, че ключът е отвън машината.

Електрически прозорци

Още преди 10 години в Съединени американски щати беше неразрешено на вътрешната страна на вратите да се слагат детайли за ръководство на електрическите стъкла във тип на бутони или лостове. Това стана, откакто 11-годишно дете, оставено единствено в колата, демонстрира главата си през прозореца. По нехайство то настава бутона за затваряне, подложен на подлакътника на вратата и стъклото се подвига, като притиска съдбовно шията му. Сега автомобилните производители слагат спомагателна отбрана, само че системата си остава рискова, изключително за децата.

Серво-система за затваряне на вратите

За всички ръце, освен детските, са рискови вратите на колите, като това се отнася най-много за тези, които разполагат със серво-система за затваряне. Често се случва там да попадне нечий пръст, като резултатът по никакъв начин не е прелестен. Освен това би трябвало да се внимава доста и с вратите на багажника на кросоувърите и комбитата, които са оборудвани с електрическа система за отваряне и затваряне.

Подгряване на седалките

В наши дни тази варианти се среща доста постоянно, само че не трябва да се не помни, че тя поврежда мъжките полови органи, които имат репродуктивна функционалност. Дори в най-големия мраз би трябвало да се внимава доста, защото високата температура е пагубна за сперматозоидите.

Лекарите са пресметнали, че при здрав човек температурата на органите, изработващи семенна течност е с към 2,5 градуса по-ниска от общата. Този топлинен баланс не трябва да се нарушава. След многочислени опити е открито, че множеството сперматозоиди губят своята функционалност при горещи условия.

 

 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР