Тези обезверени млади хора лесно попадат в клопките на безскрупулни

...
Тези обезверени млади хора лесно попадат в клопките на безскрупулни
Коментари Харесай

"Ди Велт скандално": Поляци живеят като роби в Бирмингам

Тези обезверени младежи елементарно попадат в клопките на безскрупулни гешефтари, написа " Ди велт ", представен от Дойче веле, и се стопира на първо време на шокиращата история на Лукаш.

Той работил цяло лято като механик в цирка, само че след това сезонът приключил. Един ден, на път за у дома го заговорил някакъв чужд. Обещал му работа в Германия. Набавил му билет за рейса и нощувка в хотел. И след това Лукаш повече не го видял. Качвайки се на другия ден в рейса за чужбина, младият поляк открил, че той е в действителност за Бирмингам, Англия, а не за Германия, само че си споделил, че е все едно, тъй като работата не е за изпускане. Така стартира историята по какъв начин Лукаш, който попаднал в ръцете на безскрупулни търговци на хора. И неговата орис надалеч не е изключение.
От гарата в Бирмингам го поел някакъв вид, който се оказал поляк от ромски генезис. Той закарал Лукаш вкъщи си в Уест Бром, където живеел с жена си и децата си. Петимата му братя също имали къщи и всеки от тях наемал полски служащи, споделя Лукаш пред изданието. След първите два месеца, през които работил в склад, в зеленчукова градина и фабрика за преработване, шефът на Лукаш почнал да му удържа от ден на ден от заработените пари - за наем, за вода, за електричество. За храна му оставали все по-малко пари, той безусловно гладувал. Работодателят му непрекъснато се оплаквал, че полският служащ харчи прекомерно доста и му основава прекалено много разноски.
Има доста сходни истории
Историята на Лукаш е типична, обобщава " Ди велт " и показва, че по данни на Британската организация за битка с престъпността, през 2017 година са регистрирани 5145 жертви на този тип съвременно иго. Поляците измежду тях са 102-ма, 83-ма са станали жертва на насилствен труд. През 2016 година 163-ма поляци са попаднали в клопките на безскрупулни търговци. Между януари и март тази година са регистрирани 28 жертви, все поляци, 23-ма от тях въобще не са получавали възнаграждение.
Сътрудник на английската Организация в отбрана на жертвите на съвременно иго споделя пред " Ди велт " случая на различен млад поляк, на име Томек. Той живеел в Бирмингам дружно с цяла група свои сънародници. Всичките те имали зад тила си затворнически присъди. Задачата на тези мъжаги била да управляват жертвите на търговията с хора. Томек им прислужвал, чистел им, купувал им цигари, а те постоянно го пребивали от пердах. " Хора като него се сблъскват с действителност, каквато ни е позната единствено от престъпните филми. Някои от тези мъченици в действителност са минали през пъкъла ", споделя пред " Ди Велт " сътрудникът на английската защитна организация. Той споделя също за срещата си с полякиня, която признала, че тя и брачният партньор й работели по 60 часа на седмица против 5 до 20 английски лири; живеели дружно с още 12 полски служащи, нямали нито пари, нито документи за идентичност. Искали да избягат, само че се страхували и не знаели къде да се скрият.
Има многочислени случаи, четем в изданието, когато наетите полски служащи са настанени в извънредно мизерни условия – да вземем за пример по няколко души в една каравана - без тоалетна, без течаща вода, единствено с един газов котлон. Гешефтарите прибират от търговията с човешки труд годишно по стотици хиляди английски лири. Минималната работна заплата във Англия е 250 лири за 40-часова работна седмица. Безскрупулните " работодатели " поставят нормално по 200 лири в джоба си. Ако имат 10 служащи, единствено от техните надници те прибират в джоба си по 2000 лири на седмица. Да не приказваме, че удържат на жертвите пари за всевъзможни неща - за билета до Англия, за заслон, за храна, за ток, за вода и какво ли още не, показва " Ди Велт ".
Суров закон против модерното иго
Поради остротата на казуса през 2015 година Англия одобри нов закон за битка против модерното иго. Законът планува сурови присъди за търговците на хора, в това число и доживотни, и задължава компаниите да дават цялата изисквана от тях информация за наетия личен състав. Според оценки на фондация Walk Free, 25 млн. души в света са жертва на рабски труд. Точни данни няма. Известно е обаче, че търговията с човешки труд се разраства и е най-печелившият незаконен отрасъл след търговията с опиати. Търговията с хора по формулировка обгръща няколко разнообразни незаконни действия: насилствена проституция, търговия с човешки органи и търговия с човешки труд за употреба.
Източник: Дойче Веле, Ди Велт
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР