Тези медицински процедури и вярвания (били те древни или не

...
Тези медицински процедури и вярвания (били те древни или не
Коментари Харесай

Странни медицински процедури, които в миналото са се считали за лечебни

 BizarreTreatments09

Тези медицински процедури и вярвания (били те антични или не толкова) наподобяват смешни, дори зверски, в очите на актуалния човек. Древните египтяни, да вземем за пример, откровено са вярвали, че мозъкът охлажда кръвта, а за интелекта и мислите е отговорно сърцето. Дори самият Хипократ е поставял меко казано странни диагнози, като да вземем за пример блуждаеща матка. Ето няколко образеца за странни лечебни процедури на нашите предшественици.

1. Лечение с живак

 BizarreTreatments01

Според вярванията първият император на Китай е положен в гробница, заобиколен от реки от течен живак, благодарение на който се е надявал на постоянно величие. По подигравка на ориста обаче, най-вероятно точно живакът е предизвикала гибелта му, ненавършил още 40 годишна възраст. Живакът от епохи е бил употребен като антисептик, за лекуване на кожни заболявания, както и за добавка към солеви разтвори и козметика. В края на краищата обаче, крайният резултат от лекуването с живак е мудна и мъчителна гибел.

2. Клизма с тютюнев пушек

 BizarreTreatments02

През 17 -18 ти век наложителен инструмент в чантата на уважаващия себе си врач е било приспособлението за тютюнева клизма. Иновация за времето си: гумена тръбичка с чифт помпи. Лекарите по това време са вярвали, че тютюневият пушек може да стопли съвсем мъртво тяло и да възвърне дишането. Първоначално такива клизми са били употребявани за реанимация на удавници, а след това се е трансформирал в способ за лекуване на всичко: настинка, главобол, коремен тиф и холера. Към 1811 година учените открили токсичното деяние на никотина върху организма и практиката последователно била прекъсната.

3. Въртящ се стол

През 19-ти век въртящият се стол е считан за допустимо най-хуманния способ за лекуване на психологични болести. Оковаването във вериги, държането в тъмна стая, леденият душ, инсулиновата кома и фронталната лоботомия не били изключително ефикасни. Чрез този грациозен способ пациентите били поставяни на стол и въртени до момента в който не изгубели схващане. Лекарите вярвали, че такава въртележка може да раздруса мозъка и да избави пациентите от шизофрения и други психологични болести.

4. Радиоактивна вода

 BizarreTreatments04

В началото на 20-ти век голяма известност набира радиоактивната вода, лекуваща психологични болести и предотвратяваща стареенето. Използвана е даже за лекуване на диария и малария. Радий се добавял освен във вода, само че и в бонбони, контрацептиви и паста за зъби. За феновете на СПА туризма били открити радийни курорти. Днес, естествено, знаем, че Радият е гибелен и се натрупва в костите, кръвта и тъканите.

5. Морфин без рецепта и опиати

 BizarreTreatments07

Някога морфинът е бил главно лекарство в домашната аптечка. Днес също се употребява в медицината, само че в предишното е бил известно средство срещу настинка, бодърствуване и менструални болки. Сироп на основата на морфина бил употребен за утешение на деца, на които им никнат зъбки. В началото на 20-ти век е било допустимо да се закупят без рецепта всевъзможни медикаменти на основата на кокаин, хероин, морфин и опиат.

6. Трепанация

 BizarreTreatments08

Пробиването на дупка в черепа (без каквато и да е анестезия) от антични времена е считано за лечебна процедура. Трепанацията – една от най- старите хирургически процедури, е известна на човечеството още от Мезолита. Към нея са прибягвали такива медицински пионери, като Хипократ в антична Гърция и Гален в античен Рим. Древната медицина разчита главно на мистичния и обреден темперамент на интервенцията, смятайки, че по този метод се отпуска злият дух, отговорен за болестта. Днес даже да звучи безчовечен трепанацията към момента се употребява като средство за лечение на черепно - мозъчни контузии.

7. Канибализъм

 BizarreTreatments09

Съвременната медицина нерядко употребява тяло за поддържане живота на друго тяло ( кръвопреливане, трансплантация на органи). Но при нашите предшественици е съществувало цяло направление „ трупна медицина ". Боли ви глава? Древните египтяни биха ви предписали прахуляк от мумия. Болят ви мускулите? Натрийте мястото с човешка мехлем. Епилепсия? Древен Рим би ви предложил кръв от гладиатор. Човешките органи, лой, кости, кръв и мумифицирани остатъци са били употребявани за лекуване до началото на 19-ти век.

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР