Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени

...
Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени
Коментари Харесай

Николай Денков потвърди: Подготвяме предоставянето на Украйна на старите БТР-и на МВР

" Тези машини не са от контингента на Българската войска, закупени са през 80-те години и престояват в хранилища на Министерство на вътрешните работи. Никога не са употребени, даже и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази позиция са тежест на Министерство на вътрешните работи. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от изгода, дадоха отговор " да " и ги приготвяме да ги изпратим ", сподели Денков.

Днес той дойде на посещаване в Румъния, където разисква с премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку възможните източници на финансиране на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево.

" От години обсъждаме втори мост при Русе-Гюргево, защото това е извънредно значимо направление, което непосредствено свързва България със столицата (на Румъния) Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна от страна на Русия, защото то е част от логистичното направление за подготовка на защитата на източния фланг на НАТО ", сподели след срещата по време на общо изказване за медиите Николай Денков.

Той осведоми публицистите, че с румънския му сътрудник са коментирали и по-бързото стартиране на фериботната връзка Русе-Гюргево, с цел да се отпуши трафикът по икономическа линия и да подкрепи туризма.

Двамата министър председатели бяха безапелационни, че ще лобират за присъединението на България и Румъния към Шенген допустимо най-скоро. " Положихме спомагателни старания за постигането на тази цел ", акцентира Марчел Чолаку и благодари на испанското председателство за отворената поддръжка за присъединение към пространството без граници.

Снимка: БТА

" Изпълнили сме всички критерии от страна на Европейския съюз. И по тази причина не е инцидентно, че имаме позитивно решение на Европейска комисия и Екологичен потенциал. Просто би трябвало да довършим процеса и би трябвало да го довършим дружно в полемика и на политическо, и на експертно равнище с тези страни, които имат към момента някакви запаси ", сподели на собствен ред Николай Денков.

Снимка: БТА

Той осведоми, че София и Букурещ са създали съответни проекти за деяние сред министерства на вътрешните работи, гранична полиция, както и на политическо равнище. Денков добави, че не всичко зависи от България и Румъния, защото в двете скептични страни - Австрия и Нидерландия текат вътрешни процеси, върху които нямаме надзор. Въпреки всичко българският министър председател изрази оптимизъм и съобщи: " Сигурен съм, че ще се оправим ".

Снимка: БТА

" Драги Николай, и двамата сме министър председатели от скоро. Не знам по какъв начин е при теб, само че аз напряко влязох в огъня. Не се окайвам. Знам, че огънят калява индивида ", обърна се на финала към българския си сътрудник румънският министър председател Марчел Чолаку. Той благодари на Денков, че е избрал да направи първото си задгранично посещаване точно в Румъния, откакто е встъпил в длъжността министър-председател.



Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР