Тези легендарни шалове се произвеждат в подмосковския Павловски Посад от

...
Тези легендарни шалове се произвеждат в подмосковския Павловски Посад от
Коментари Харесай

Какви цветя „рисуват“ на знаменитите руски шалове?

Тези именити шалове се създават в подмосковския Павловски Посад от края на XVIII век.

Уникалните им флорални орнаменти отразяват визията за хубостта, с която епохи наред се славят съветските дами.

Изглежда на никое място другаде не обичат шаловете по този начин, както в Русия. Носят ги дами на всяка възраст и зимата – било то на главата или като шал, и в летните вечери – вместо връхна дреха. В Русия има разнообразни типове обичайни шалове, само че най-популярни са павлопосадските. Именно те са обилно декорирани с цветни орнаменти, най-често ги назовават „руски“ зад граница и хората ги купуват като сувенири.

Между другото, доста е елементарно да различите шалът съветско произвеждане от другите – първо, има квадратна форма, освен това в едвам няколко регламентирани размера (от 72х72 до 148х148 см). Второ, обичайните шалове имат естествен състав (вълна, коприна или памук), въпреки в миналото да прибавят дребна част вискоза за издръжливост. Трето, всеки шал има име, измислено от художника. И, несъмнено, въпреки през днешния ден да има огромно количество истински рисунки, съветските се разпознават точно по симетричните флорални орнаменти с огромни елементи в центъра.
Орнамент „Източна краставица“
 Nataliya Petrova/NurPhoto/Getty Images

Шаловете идват в Европа от Изтока и не е изненадващо, че първите орнаменти на съветските шалове са по този начин наречените пейсли – декоративни орнаменти във тип я на краставици, я на капки. При това съветските шалове се декорират с „краставици“, „бобчета“ и „пера“ в личен жанр: симетрични огромни орнаменти в ъглите и наложително ярки цветове – за положително въодушевление през студената зима. До средата на XIX век точно източните орнаменти са най-популярни, като освен на павлопосадските шалове, само че и на тези от други производители, които през днешния ден не съществуват. Съвременните шалове също се създават с разнородни ориенталски орнаменти: „Източно пътешествие“ (по претекстове от една от първите картини на шалове – сини и бордови пейсли на кафяв фон), „Вълшебница“ (по претекстове от картина от XIX век – кафяви завъртулки на черен фон), „Женско щастие“ (златист орнамент на наследник фон), „Перлена роса“ (червени орнаменти на черен фон).
Големи рози
 Darunka Andreeva/EyeEm/Getty Images

Изображенията на огромни разстилащи се рози върху тъканите, в керамиката и в интериора излизат на мода в Русия през 1870-те години, само че максимален подем доближават точно в производството в Павловски Посад. Първоначално цветните орнаменти имат три фона – черен, бордо (или мрачно червен) и ярък (цветовете на лена). Съвременните художници употребяват също светлосин, зелен и розов, като пръскат върху фона заплетени цветни композиции. В разнообразни интервали художниците допълват композициите с „модни“ елементи, както биха се изразили стилните критици: прибавят ту завъртулки, ту ленти, ту стъбълце на хмел, ту стръкче малина, ту „преплитат“ в букета други цветя. Всичко, единствено и единствено шалът да се хареса на купувача. Розите в общото схващане символизират разкоша, хубостта, възприятията, по тази причина и шаловете с тях постоянно се радват на огромен интерес като дарове. Орнаментите с рози постоянно се създават в течение на доста години. Например и през днешния ден можете да видите в магазините шалове „Бели рози“ (рози на наследник фон) – това е модел от 1950-те; „Цветовете на лятото“ (розови цветя със зелени листенца на червен фон) – древен орнамент, явно от края на XIX век, както и доста други.

Особеност на павлопосадската техника е натурализмът на розовите пъпки, защото те наподобяват триизмерни и реалистични, като че ли са преди малко откъснати в градината.
Причудливи далии
 Legion Media

Друго доста известно цвете, с което художниците обичат да украсяват съветските шалове, е далията в разнообразни нюанси, само че постоянно ярка и контрастираща с фона. В природата далиите могат да бъдат бели, червени и оранжеви, само че върху шаловете се срещат сини, лилави и златисти цветове. Те символизират благодарност. Подобно на розите, далиите постоянно се украсяват със завъртулки и листа съгласно модата на времето. Далиите се срещат и в „букет“ с други култивиран цветя, като божури, лилии или лалета.
Диви цветя
 Виктор Драчев/ТАСС

Освен елегантните рози и далии, върху шаловете могат да се видят и елементарни диви цветя. Най-често художниците измислят доста хубави композиции от метличини, незабравки, маргаритки – т.е. тези цветя, които порастват през лятото във всяко съветско поле. За разлика от градинските цветя, тези най-често са нарисувани дребни, само че в композиции с други цветя, като образуват обемни гирлянди от „букети“.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР