Тези електромери много ясно и точно показват на всеки 15

...
Тези електромери много ясно и точно показват на всеки 15
Коментари Харесай

Знайте Си Правата! Вече Всеки Българин Има Правото Да Изиска Ерп-То Незабавно Да Му Даде

Тези електромери доста ясно и тъкмо демонстрират на всеки 15 минути каква е употребяваната ел.енергия. Така показанията им ще дадат мотив да бъдат обжалвани погрешно образувани фактури.

" Сега всеки един консуматор е на график, който се дефинира от ЕРП-то и потребителят не може да си следи потреблението ", изясни в коридорите на Народно събрание ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов.

" Ел.енергията в другите часове на деня е с друга цена, изключително в случай че е малко произвеждане или приблизително, той ще може да управлява своето ползване или цена ", добави Николов.

Става дума обаче за клиенти с обект с конфигурирана мощ над 50 киловата.

" Това дава опция за действително заплащане на това, което всеки е потребил. И второто значимо нещо е, че той може да използва в часовете, когато е най-евтина ел. силата ", изясни за преимуществата на цифровия електромер шефът на енергийната комисия.

Освен това показанията му ще могат да служат като доказателство за обжалване на сметката.

" Защото те доста тъкмо и ясно демонстрират на всеки 15 минути какво е потреблението ", добави Николов. " Няма да има и закъснение на фактурите, каквото имаше до момента ", счита Николов и предвижда, че отсега нататък всеобщо потребителите ще преминат на подобен онлайн доклад.

Депутатите взеха решение още дребните фотоволтаични централи, с мощ от 1 до 4 мегавата и 12 топлофикации, които прозивеждат ток по смесен прийом, да продават електричеството си през борсата. Целта е да се понижи риска от далавера на свободния пазар с цените за бизнеса.

Премахва се и таксата " експорт " върху тока и ограничаването прилежащите енергийни тържища да продават у нас.

Валентин Николов успокои, че от признатите промени не следва повишение на цената на електрическия ток. По думите му предстоящото повишаване на тока ще бъде в границите на инфлацията, както е споделил ръководителят на КЕВР Иван Иванов, и това е по този начин, тъй като има буфери като фонда за енергийна сигурност и отговорностите към обществото, които всички консуматори заплащат. Т.е, в случай че цената нараства, компенсацията към всички тези дълготрайни контракти включително и за американските централи понижава, което значи и понижаване на " обвързване към обществото ", обясни ръководителят на енергийната комисия.

От друга страна ще има повече субекти на енергийната борса и те ще могат по-лесно и същински да образуват пазарната цена на база на кривите на търсенето и предлагането.

Според Николов измененията няма да повлияят и за повишаване цената на парното. Създаваме условия да има нови вложения в когенерации, само че това ще стане посредством търгове, провеждани от КЕВР, акцентира той. Всяка една нова мощ, замислена и проектирана след 1 януари 2017 година, ще бъде на база търгове, те ще бъдат насърчавани и доплащани на преференциалната цена, която търгът им разреши.

Търг не се организира при създаване на заместваща мощ или осъществяване на реорганизация и рационализация, които изискват въвеждане в употреба по смисъла на Закона на устройство на територията, в обект, за който на производителя е избрана преференциална цена и/или премия; когато министърът на енергетиката потвърди пред Европейската комисия, че единствено един или стеснен брой планове или територии биха могли да бъдат възможни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР