Тези дни земята в Турция се разлюля страховито. За щастие

...
Тези дни земята в Турция се разлюля страховито. За щастие
Коментари Харесай

В очакване на нова катастрофа

Тези дни земята в Турция се разклати страховито. За благополучие нямаше жертви, само че имаше опустошения и клатещата се земя провокира суматоха. Турция е измежду мощно сеизмичните региони и хората там би трябвало да са привикнали с трусовете. Но макар че страната се намира в земетръсен регион, доста турци не си дават сметка за произлизащите от това рискове. И не престават да издигат сгради-убийци. Ето поради това се паникьосват хората, те знаят, че не земетресението убива, а калпаво издигнатите здания. И си спомнят за нещастието, сполетяла страната тъкмо преди двадесет години.

На 17 август 1999 година тъкмо в среднощ по Гринуич край крайбрежията на Мраморно море в Турция земята се разклаща с магнитуд 7,7 по Рихтер. Епицентърът на труса е покрай град Измит, ситуиран на 80 км източно от Истанбул. Зоната на разрушенията обгръща територия от близо 30 хиляди квадратни километра в най-гъсто заселената северозападна част на страната, засягайки и част от мегаполиса.

Подземният трус на процедура унищожава Измит. Броят на жертвите доближава близо 18 хиляди души, други 40 хиляди бяха ранени, а още 600 хиляди останаха без покрив над главите си. Щетите, породени от земетресението, надвишиха 30 милиарда $ и принудиха Анкара да желае незабавен заем от Международния валутен фонд.

В тези дни почернените турци упрекнаха за нещастието строителите. И в действителност - до момента в който по-стари здания, като джамиите да вземем за пример, устояха на труса, по-нови къщи, строени през ХХ век, само че от бетон, разбъркан със солени грунтови води, и пренебрегвайки локалните строителни правила, за секунди се трансфораха в руини.

Специалистите също се съгласиха с обвиняванията, акцентирайки, че съществена причина за огромния брой жертви и опустошения е било неспазването на нормите за строителство и сеизмоустойчивост. Някои здания са рухвали като картонени къщички поради незадоволителна дебелина и резистентност на носещите структури, липса на напречни железобетнно стенни структури, а също незадоволително запълване на стените с яки строителни материали.

Властите оповестиха война на неприятното строителство

Тежките последствия от земетресението накараха управляващите на Турция да одобряват нови строги строителни нормативи, в които залегнаха високи условия на сеизмоустойчивост на постройките, а също по този начин и по-строг надзор за спазването на строителните стандарти. Дори и дребни отклонения предвиждаха големи санкции и загуба на лицензи, а също по този начин и неспособност строителите да предадат новопостроена постройка за употреба. Установени бяха и нови правила за височинност на постройките в Истанбул. Според новите правила всяка постройка в мегаполиса би трябвало да издържи на трус до 8 бала. И всички здания, издигнати след 1999 година, трябваше да дават отговор на най-строгите нормативи за сеизмична сигурност. Властите подгониха и самите строители - към този момент даже и за остъкляване на балкон строителят би трябвало да има тапия за техническо обучение. Последните години донесоха и нови технологии, позволяващи на индивида да се опълчи на естествените стихии.

Направо да им завиди човек на турците за скоростта, с която одобриха тези ограничения, изключително на фона на

нашенското безхаберие

България също е земетръсна зона и това, че към този момент естественият яд ни подминава, е единствено краткотрайно събитие. Сещаме се за някакви строителни нормативи, единствено когато земята се разлюлее. Тогава специалистите напомнят, че при един по-силен и, не дай си боже, нескончаем трус от къщите ни няма да остане нищо. Чуват се плахи гласове, че нямаме никаква подготвеност за такива рискови обстановки и доста хора ще бъдат погубени, тъй като просто нехаем.

Правила на хартия

Нека обаче не завиждаме на турците. Както постоянно се случва на Балканите, по този начин и този път всички признати още преди години от ръководещите в Анкара строги наставления си остават единствено на хартия. Властите не просто не съумяват да приложат на процедура строителните стандарти, само че и сами разхлабват признатите преди този момент ограничения. Те бързо бяха заровени поради строителния взрив, подхванат от Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването. Мерките за сигурност се оказаха жертва на бързото икономическо развиване и най-много на авторитетното строително лоби, осигуряващо безоблачно ръководство на ПСР.

Опасността дебне

А Северноанадолският разлом не е задремал. Той е най-дългият в света, който минава сред Евразийската и Анадолската тектонични плочи. Скоростта на придвижването на плочите в региона на допирането им е 13-20 милиметра годишно, на деформации са подложени приразломни пукнатини с ширина от 100 километра. Една такава зона, така наречен сеизмична цепнатина, се намира единствено на 20 км от Истанбул. Експертите считат, че точно там ще е идващият мощен трус. Сеизмолозите предвиждат, че такова земетресение може да се повтори в района до 2026 година. Не е мъчно да си представим, че едно земетресение със мощ над 7 бала би имало опустошителни последствия за Истанбул. Хиляди градски жилища ще бъдат разрушени, броят на жертвите може да доближи до 40 хиляди души, пресмятат турските учени.

Според отчет на " Глобалната самодейност за сейзмична сигурност " (Global Earthquake Safety Initiative (GESI) Истанбул заема второ място в Азия след непалския Катманду по риск от летални случаи при трусове. Почти 70 % от постройките в Истанбул рискуват да бъдат разрушени при мощен трус, предизвестяват специалистите. И в 27 % от тях този риск е доста висок.

И казусът не е в клатещата се земя, а в непредприетите от хората ограничения за сигурност като неприятно издигнатите здания. И до момента в който този факт не се промени, до момента в който в застрашените от трусове региони не се отстранен или укрепят нестабилните здания, международните малките екрани ще продължат да излъчват потресаващи фрагменти на затрупани хора, които в действителност е можело да останат невредими.

Пожари, наводнения, трусове. От всяка злополука, от всеки естествен прелом, лишил човешки живот, човечеството е натрупало опит и извличало уроци, позволяващи да се избегнат огромни опустошения и доста жертви. На мястото на разрушените градове са се появявали нови. Животът продължава, само че не за всички. Нека не подценяваме уроците на живота.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР