Тези дни в Пловдив звучи джаз - започна джаз фестивалът,

...
Тези дни в Пловдив звучи джаз - започна джаз фестивалът,
Коментари Харесай

Пловдив джаз фест 2018 очарова почитатели

Тези дни в Пловдив звучи джаз - стартира джаз фестивалът, джаз магията, обвързвана с известната джаз изпълнителка Мирослава Кацарова, която продуцира събитието. Той е продължението на Пловдивските джаз вечери, чийто подстрекател и шеф беше популярният Теодосий Спасов. Предизвикателството към Мирослава Кацарова беше отправено през 2015-а, а тази година в навечерието на 24 май тя беше удостоена за достиженията си с премия "Пловдив " в категорията "Музика ". За три години в Пловдив гостуваха първокласни актьори: Кърт Елинг, Виктория Толстой, Ричард Бона, Дейв Уекъл, Майк Стърн, Давид Линкс, Дони Маккаслин, Джошуа Редман, Джейсън Моран.
Снощи фестът (31 октомври - 3 ноември) беше публично открит с невероятната певица и пианистка от Бразилия Елиане Елиас, носителка на няколко "Грами ". В програмата бяха включени композиции от албума с музика от бродуейския театър на "Човекът от Ла Манча ". Втората фестивална вечер включва два концерта - на Дина ДеРоуз и балканското дуо Влатко Стефановски/Теодосий Спасов. Гостенката ще изнесе и майсторски клас по пиано и вокал. Пловдивчани ще видят онлайн басиста от квартета на Майлс Дейвис - Дейв Холанд. Той идва с доста известния саксофонист и композитор Крис Потър, с цел да свържат джаза със актуалната музика. Дейв Холанд става притежател на званието "Майстор на джаза " през 2017 година, неведнъж получава "Грами ".
Последната вечер е "черешката на тортата " с присъединяване на международния джаз-саксофонист Ян Гарбарек. Който го е слушал към този момент, знае защо прекарване и майсторство става дума.Той ще закрие фестивалната нощ със специфичното присъединяване на перкусиониста от Индия Трилок Гурту, който е свирил и с Теодосий Спасов. За концерта си индиецът е поръчал кофи с вода, с които да трансформира звука на инструментите.
Голямата премия на Пловдив джаз фест ще бъде връчена тази година на първата джаз групировка в България, основана през 1971 година точно в Пловдив - "Бели, Зелени, Червени " в техния финален състав, който от 1991 година е управителен от Веселин Койчев. Всяка вечер в клуб "Би боп кафе " ще има концерти на български джазмени, които се чака да прерастнат в джем сешъни.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР