Тези дни президентът на България два мандата Георги Първанов изведнъж

...
Тези дни президентът на България два мандата Георги Първанов изведнъж
Коментари Харесай

Икономическа ревизия на прехода? А на морала кога?

Тези дни президентът на България два мандата Георги Първанов внезапно се присети предизборно, че е доста значимо да се направи икономическа проверка на целия преход. Повод за думите му станаха лавинообразно растящите корупционни кавги, последвалите оставки в изпълнителната власт и оповестеното в общественото пространство имотно положение на политическия хайлайф.

Да, в този момент на топа на устата са тези ръководещи, тъй като към този момент 10 години стискат властта и злоупотребяват с нея. Но, в случай че в действителност се направи проверка на целия 30-годишен преход, ще би трябвало да се разровят далаверите и на предходните ръководещи. А в по-голямата част от времето това беше Българска социалистическа партия.

Интересното е, че всякакви политици, които считат хората за прекомерно късопаметни, от време на време се сещат за проверка на прехода, само че тя по този начин и не е направена до в този момент. По простата причина, че никой в действителност не желае тази проверка, а с нея просто се спекулира за печелене на краткотрайни политически дивиденти. Преди към две години и Бойко Борисов плашеше съперниците си с проверка на прехода и по-точно на приватизацията. Само че заканите му, както елементарни, се оказаха цялостни балони.

Може ли в действителност човек, който е част от този преход и деятелен участник в него, в действителност да желае проверка? Повече от несъмнено е, че той избира никой да не рови в кирливите ризи на партиите през миналите 30 години. От друга страна, също толкоз несъмнено е, че и никой няма действително да си мръдне пръста за каквато и да било инспекция, по тази причина е безусловно безвредно да се пускат сходни балони в общественото пространство.

Целта на Първанов е да притегли някой и различен глас в интерес на АБВ и маргиналите към нея. С тази цел точно те откраднаха и остарялото име на Българска социалистическа партия – "Коалиция за България ", нима някой заплеснат ляв гласоподавател пусне бюлетина. Да не приказваме, че той, без да му мигне окото, разцепи социалистите, които два пъти го направиха държавен глава.

Малко безсрамно е, меко казано, създателят и стратегът на "Големия шлем " в енергетиката, бащата на Тройната коалиция, деен участник в политическото задкулисие да желае проверка на бандитския преход от плановата социалистическа стопанска система към сякаш пазарната такава точно в този момент. А и като желае проверка, Първанов да стартира от себе си. Да каже нещо за хотелите на синовете си, за мезонетите...Да изясни на хората по какъв начин реализира това благополучие с едната депутатска и президентска заплата...

Изглежда, в тази страна освен законите са за другите, само че и моралът. Политиците ни не са изключение от общата манталитетна настройка, че това на мен не може да се случи, то се случва единствено на другите. Затова евентуално са и толкоз безочливи и нагли. И съдят, само че не понасят те да бъдат съдени.

Бившият български президент предлага и още нещо - да се сътвори една комисия, като тази за досиетата, която да изследва всички документи, свързани с икономическия преход, да ги разгласи обществено и оттова нататък думата да има правосъдната власт. Първо, знаем, че в случай че искаш да замажеш някакъв проблем, създаваш комисия. Една такава комисия, каквато желае Първанов, би трябвало да работи десетилетия наред, до момента в който прегледа всички документи, т.е. до момента в който почине и последният, който помни сбъркания престъпен български преход.

Второ, да се дава за образец комисията по досиетата не е най-удачното. Защото документите на някогашната Държавна сигурност бяха предадени на този орган в проскубан тип, с доста неналичия. Оттам нататък ефикасността и полезността на нейната работа са сложени под мощно подозрение. Вадят се изборно досиета, а и тази комисия към този момент е окончателно закъсняла, което де факто обезсмисля съществуването й.

Същата ще е и предлаганата от Първанов. Ще бъдат ударени избрани хора, неуместни на моментната власт. Други, доближени до нея, ще бъдат прикрити. В този смисъл е несериозно да се пускат такива балони даже и единствено предизборно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР