Тези дни покрай страховете с коронавируса пак се развихри кампания

...
Тези дни покрай страховете с коронавируса пак се развихри кампания
Коментари Харесай

Андрешко и коронавирусът, как испанците не са се сетили да обвинят Дон Кихот и Санчо Панса?!

Тези дни около страховете с ковид отново се развихри акция против Андрешко. Този Елин-Пелинов воин е преследван, апетитен с пръст и заклеймяван към този момент близо трийсет години за всичките несполуки и пропадания в България. Каквото не върви – не върви поради Андрешко.
Той и единствено той е саботирал, лъгал и мамил Държавата майка, която, представете си, без неговия протест би била минимум Швейцария на Балканите. Не се умориха да го преследват тоя Андрешко. Извадиха го от литературата и го погнаха.

Я се поспрете малко, дами и господа, в този момент най-малко имате време. Седнете си на претенциите и прочетете бавничко описа на Елин Пелин, писан е 1903 година. Вижте кой е Андрешко, погледайте го, усетете го, послушайте по какъв начин приказва, преценете му акъла, допрете се до сърцето му. И ще го „ чуете “ по какъв начин мисли: " Трябва да му се помогне на индивида, би трябвало да му се помогне(...) инак цяла година ще опъва уши от апетит... Трябва да му се помогне – не може инак! "
С това ли „ подронва “ страната, с това ли я унищожава?

Помислете и кого вози Андрешко в каруцата си – съдия-изпълнителя или сина на Бай Ганьо, назначен на този пост. Тези приказки на съдия-изпълнителя от описа да сте ги чували, да са ви познати: „ Е, но чакай, жено селяшка – властта се елементарно не лъже! Пипа тя – крепко пипа! За вас бич, съветски бич – по този начин ще се оправите.... Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се – ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете страната. Ах, за какво нямам повечко власт! Ангели ще ви направя. “
Това е фантазията на съдия-изпълнителя, такава страна желае той. А Андрешко я разрушава...

И въпреки че разказите не се дописват, помислете си какво може да се е случило с Андрешко по-късно. Разминало ли му се е, че е оставил съдия-изпълнителя в блатото, разминало ли му се е, че е желал да помогне на бедния Станоя? Дали пък след години не е карал с каруцата си ранени бойци, самун и медикаменти за фронта? Дали не е погребвал мъртвите в родното си село от заболявания и епидемии? Или не е умрял в някоя от злополучните български войни.

А-а-а, коства ви се операция... А не е ли операция да упрекваме в този момент, тъкмо в този момент – в тази тъжна пролет на 2020 година Андрешко – че не носи маска, че не съблюдава дневен и вечерен час и че най-после той ще изпозарази всичко живо с ковид. Защото е Андрешко.

Какво вършиме, скъпи мои? Наричате народа и елементарния човек Андрешко, а приемате Бай Ганьо в каруцата за избавител и избавител?

Доживях един от най-състрадателните, най-виталните, ярки и естествено интелигентни герои в българската класика да бъде апетитен с пръст като проклинание и зло. Това го можем единствено ние. И някак си ни олеква.

Чудя се по какъв начин испанците не са се сетили да обвинят за ковид Дон Кихот и Санчо Панса, които, както знаете, доста обичат да пътуват.

Николай Милчев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР