Тези дни пак имахме повод да се убедим, че русофобията

...
Тези дни пак имахме повод да се убедим, че русофобията
Коментари Харесай

Американският хленч на нашенски русофоби

Тези дни отново имахме мотив да се убедим, че русофобията у нас е не толкоз политическа позиция, колкото разстройство на мозъка и клинично положение. Един от родните американофили Огнян Минчев се разпеняви във " фейса " против президента Румен Радев поради изразената от него позиция на Петербургския интернационален стопански конгрес предходната седмица.

" Как изразяваш личното си достолепие, когато непрестанно уверяваш нечия друга страна, че си непринуден неин васал? Унизително е да виждаш, че те съставлява човек, който не схваща целта на личния си народен интерес и непрестанно приказва в поддръжка на непознати ползи ", написа Минчев.

И още: "...той би трябвало да демонстрира почитание, преданост и ангажираност с българския народен интерес. Стига е мънкал за Русия - угнетително е, отвратително е, слугинско е. Не тъй като е Русия. А тъй като не е в интерес на България ".

Хайде в този момент да забележим какво е провокирало " праведния " му възторг и за какво в тази ситуация става дума за разстройство на мисълта. Допускам, че първата причина безспорно са думите на президента Радев за газовия директен капацитет на страната ни: " България има дълготрайно съдействие с Русия в региона на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и вследствие на тях България развива капацитет за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа. България развива капацитет, с цел да се трансформира в центъра за систематизиране на газ, основава газова борса. Това дава спомагателни благоприятни условия и за Русия. " Според държавния ни глава, съветският газ може през България да върви в Централна Европа. " За Русия това е добра опция ", сподели Радев.

Президентът ни желае България да ускори директния си

капацитет, който ще й носи изгоди,

само че за евроатлантическия политолог това не е народен интерес. Западът 30 години ни набиваше канчето, че в наш интерес е да си спрем реакторите и да диверсифицираме енергодоставките. И в този момент, когато Радев упорства точно за такова нашарване на доставките, с цел да тече през страната ни съветски, азерски и в вероятност газ от Източното Средиземноморие, излиза, че това е васалност и недоумение на националния интерес! Всъщност, позволявам, че като част от мухлясалата русофобия в Евроатлантика, някогашният помощник в катедра " Научен комунизъм " на Софийски университет няма да се усеща изтерзан, в случай че в бъдеще страната ни заложи на по-скъпия американски газ вместо на съветския газ по " Турски поток ", който няма по какъв начин да не е по-евтин. А успех на националния интерес и независимостта ни ще бъде, в случай че сиромашка България цялостни джоба на така и така богатата Америка.

Ясно е, че като деец на американските ползи политологът е против продължаването на " Турски поток " през България. Но до момента в който се потеше във " фейса " против съветската суровина, тя бе предпазена не от кого да е, а от шефа на най-големия в света химически тръст БАСФ Мартин Брюдермюлер. В изявление за в. " Нойе Цюрхер цайтунт " той отбрани построявания за Германия газопровод с съветски газ: " Благодарение на " Северен поток-2 " на пазара ще се появят повече конкурентни енергоресурси ".

Бизнесменът посочи още, че в дълготрайна вероятност

Русия е значим геостратегически сътрудник на Европейски Съюз:

" Когато в Европа застудява и е необходим доста природен газ, точно руснаците пускат вентила ", сподели ръководителят на немския тръст.

Той счита също, че европейците не би трябвало да се помиряват с Америка, която напира за неуспеха на " Северен поток-2 ". Първо, тъй като " американският полутечен газ просто е по-скъп от съветския природен газ ", и второ, тъй като " при втечняването на природния газ и последващото му връщане в изходното газообразно положение се отделя в допълнение CO2 ". Значи с изключение на по-скъп в тази ситуация американският газ замърсява и природата.

Мартин Брюдермюлер не е държавен глава, пък и приказва за " Северен поток ", не за " Турски поток ". Но в действителност става дума за едно и също нещо, надлежно въпросите изкачат сами. И Брюдермюлер ли е васал, и той ли не вдява националните и служи на непознати ползи? И дали Минчев не се е почувствал изтерзан и от разсъдъка, от трезвостта на немския фабрикант?

Няма да се изненадам, в случай че антирадевският му " възторг " се дължи и на казаното от президента ни против глобите: " Мога да кажа от нашия опит, че глобите могат да доведат до черен пазар, противозаконен оборот и проведена престъпност. Знаем това от опита със глобите против някогашна Югославия... всеки който, вкарва наказания, би трябвало да претегли " за " и " срещу " и да мисли за следствията. "

Да, рухването на глобите ще е от изгода за Русия, само че против тях се афишира освен Румен Радев, а и държавници, политици, общественици, политолози от множеството европейски страни, даже от натовски страни. Защото страните им и бизнесът търпят огромни загуби. И тези ли политици не са в час с националния цели на страните си, и те ли са васали на Русия и " мънкат " за нея?

Нищо чудно евроатлантическата парадигма на

някогашния теоретичен болшевик

да се е насъскала от цивилизационната памет и историческа честност на Румен Радев. Не е в полза на Америка протежето й България да помни, че от ятагана я е избавила Русия. А президентът й да " своеволничи ", като прави връзки сред далечни столетия, в някои от които историята даже не е мислила да зачева Америка. Лидерът ни обаче изрази виждане, което към този момент няма да стои със дребен шрифт под линия на историята, а влиза в главния й текст: " Видният жител на Санкт Петербург професор Дмитрий Лихачев е наричал моята татковина страна на духа, защото от България Русия е получила своята книжовност. От нашите земи в Русия е пристигнала и християнската религия, и древнобългарският църковно-славянски език. След хилядолетие, през 1878 година, България получи от Русия своята независимост, за която дадоха живота си хиляди съветски бойци. Затова ние, българите, в никакъв случай не забравяме. "

Тези думи на Румен Радев бяха представени от съветски медии, взел съм ги тъкмо от такава медия - организация РИА-Новости. А тя е организация деец, не е от новопръкналите се медии. Тези думи бяха чути и от стотиците участници във форума, измежду които е имало и задоволително доста чужденци от всички краища на света. Така гостите научиха, че и ний сме дали нещо на света. И държим на историческата памет и честността.

Е, това не е ли крепко? И по какъв начин да не се кефиш, че те съставлява точно подобен президент. Ако пък някой се усеща изтерзан, че в Санкт Петербург нашият президентът не е приказвал противоположното и не е защитил ползите на Съединени американски щати, ами то си има хапчета против подтиснатост и за по-добро въодушевление. За страдание няма хапчета за здрав разсъдък и надали ще има, само че най-малко има за психическото здраве на индивида.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР