Тези дни община Златоград обяви началото на строителните дейности по

...
Тези дни община Златоград обяви началото на строителните дейности по
Коментари Харесай

Кметът на Златоград: Пред общината не стои въпросът: А сега накъде?, знае се

Тези дни община Златоград разгласи началото на строителните действия по енергийна успеваемост на значително на брой жилищни здания, финансирани от Оперативна програма " Региони в напредък ". Потърсихме кмета Мирослав Янчев за информация по отношение на този и няколко други инфраструктурни плана, а също по този начин да разяснява финансовото положение на общината, която ръководи съвсем 12 години.  
Г-н Янчев, стартира санирането на многофамилни жилищни здания, за какъв брой обекта става въпрос и по кое време би трябвало да завърши строителството?
Вчера стартирахме санирането на три блока и на три контракта от четирите, подписани с Оперативна програма " Региони в напредък ". Сградите, които ще санираме тази година с европейско финансиране, са 32. От тях 8 са жилищни блокове и 24 къщи. Поетапно ще санираме всички останали здания. Тече сега социална поръчка за избор на реализатор на огромната част. Надявам се до септември да сме ги почнали всички. С тези средства, които са утвърдени към този момент, стават към 12,5 млн. лева единствено за енергийна успеваемост за 4 години. Това са държавни, общински и частни многофамилни жилищни здания. Тук не включвам учебни заведения, детски градини, детска ясла. Както се споделя, поредно и стабилно продължаваме да изпълняваме програмата за енергийна успеваемост, която е обновена и подчиняваме всички наши дейности на нея. Ефектът е огромен освен за по-чистия атмосферен въздух, освен за по-добър образ града ни, тъй като всички здания са с три цвята - бял, кафяв и ярко кафяв. Отделно се основава по-уютна среда за живот и работа. Отделно и спестовност на консумативи и поддръжката им.
Какво става с икономията, която се реализира при възлагането на публични поръчки - в бюджета ли остават парите или се връщат в програмата?
Сумата, която се икономисва при договарянето, се връща в програмата. Управляващият орган образува един запас, който още веднъж афишира, до момента в който се изчерпи. Златоград и Ботевград бяхме двете общини, ощетени от това, че нямахме право да аплайваме по първичната методика, тъй като имаме повече от 3 плана. Извоювахме си да имаме опция да аплайваме с нови планови оферти, надлежно да се оценят нови наши планове. В момента, в който сме отчели част от изпълнените, ще имаме право да сключваме нови контракти. Общината не може да има повече от два плана в деяние, те би трябвало да са регистрирани, с цел да получим утвърждение за идващ.
А за какъв брой още здания имате подготвеност да кандидатствате?
За един блок и 6-7 къщи. Имаме отчети за енергийна успеваемост за тях. Доколкото разбирам, ресурсът е към 8 млн. лева
Със сегашните здания, които санирате, какъв брой общо стават в Златоград?
52 в границите на четири години. 7 блока сме санирали по Националната стратегия за енергийна успеваемост, настрана 13 здания, от които 4 държавни (Районно ръководство на полицията, Гранично полицейско ръководство, Пожарна, съд и прокуратура) плюс 9 многофамилни жилища. За дребен град бих споделил, че смяната е основна.
Мина публичното разискване на доклада на миналогодишния бюджет - какво демонстрират данните за финансовото положение на общината?
Имаме финансово постоянна община, макар отговорностите, които към момента имаме и сме изплащали толкоз доста минали години. Приоритетът ни постоянно е бил финансово устойчиво ръководство, рационално разходване на обществения запас. На фона на тези отговорности, които имахме през годините, беше предизвикателство за мен и екипа ми да участваме в оперативни стратегии. Знаете, че по има задължения за дофинансиране. В същото време бяхме години със запор на сметката. Мога да настоявам, че към този миг има една предвидимост, успокоение при ръководството на общината. Тук естествено наблягам ролята на Общинския съвет (ОбС), с който работим в доста положително партньорство и доста сериозен надзор! Продължава отчитането на всички разноски по материали и външни услуги пред Общински съвет. Аз всеки месец се регистрирам, както и болничното заведение, и детските градини. Знае се на коя компания какъв брой лв. плащаме и защо харчим пари. Всеки може да ревизира това действителен разход ли е, или не.
Доколкото виждам справките, отчитате разноските до стотинка?
Отчитаме безусловно всеки разход през месеца и го вършим с чиста съвест. Когато е транспарантно и намерено ръководството, по-лесно се работи, по-лесно се взимат решения. Затова споделям, че ролята на Общински съвет е доста значима, с цел да имаме финансово постоянна община.
Каква община като инфраструктура сварихте преди близо 12 година и каква е тя сега?
Когато става въпрос за община, хората не ги интересува дали тя е задлъжняла, или не. Те желаят асфалтирана улица, завършени тротоари, саниран блок. Още преди 12 години ние направихме идея за това по какъв начин желаеме да наподобява града ни, къде да се обособят паркинги, места за отдих и спорт, целите за всяко обитаемо място. Допитахме се до хората и ги разбрахме, след което направихме стратегия за ръководство. Актуализирахме Общинския проект за развиване. И когато подчиняваме дейностите си на тези стратегически документи плюс Общия организационен проект и Интегрирания проект за общината, повярвайте, не можем да избягаме от целите на хората. Това, което вършим, не е единствено мой приоритет или на Общински съвет, а на обществеността. Всички тези документи са основани с допитвания, с доста разисквания, с вървене по квартали и обитаеми места. И в следствие градът и селата имат по-добър образ отпреди. Като че ли не е било политика единствено на общините, а и на страната ни преди 2007-ма година - работило се е на парче, без ясна визия. Искам да кажа и нещо доста значимо. Независимо кой ще поеме ръководството на нашата община, в случай че подчини дейностите си на тези стратегически документи, ще получи добър резултат. Накратко, ние сме създали една добра основа за работа в бъдеще. Не е оставена общината пред въпроса: " Ами в този момент накъде? ", без значение кой поеме ръководството ѝ.
Кои обекти ще съумеете да завършите до края на мандата въпреки всичко?
Работим по доста значим пътен сектор Аламовци - Златоград, който включва огромна улица в общинския център – втора основна. С реализацията ѝ ще отпушим доста сериозни кръстовища в града. Рехабилитираме пътя Печинско – Страшимир - Боево и се надявам до края на годината да приключим. До края на годината чакаме и тези 32 здания да бъдат санирани. Имаме 17 улици, за които сега тече процедура, по три от тях имаме реализатори. Смятам, че към 13 улици ще стартират да се ремонтират през август. За другите 4 улици имаме обезпечено финансиране, само че там ще се забави изборът на реализатор. Площадът на село Долен до края на септември ще бъде приключен. Довършваме водопроводната мрежа на Старцево, приготвяме няколко улици за ремонт там.
Това предизборни поправки ли са?
Не, те на плод на страст или за да вземем гласовете на хората. Това са планувани доста дълго време обекти и за тях е свършена доста административна работа, която е невидима. Става въпрос за планиране, кандидатстване, одобрение, осъществяване на публични поръчки. Голяма част от обектите тази година са с европейско финансиране. Но чувствам в диалозите, тъй като много постоянно обикалям по квартали, по какъв начин се интерпретира от време на време: " Добре, че идват избори, с цел да се случат нещата ". Това на мен персонално ми е обидно, тъй като в никакъв случай не съм си подчинявал дейностите на краткосрочни цели, за едни избори, а на устойчиви хрумвания и планове, които изискват доста години подготовка. По стичане на събитията в този момент се случват някои обекти.
Това значи ли, че предходната и по-миналата година не сте работили по инфраструктурата?
Категорично не. Имало ли е опция за кандидатстване, ние не пропущаме. Когато правихме първата копка пред хората споделих, че община Златоград се е възползвала от фонд " Козлодуй ", от Националната стратегия за енергийна успеваемост, Програма за филантропична помощ от посолството на Съединени американски щати, от Програмата за ръководство на планове с локално развиване към посолството на Япония, Национален поверителен екофонд, общински и държавен бюджет, Оперативна програма “Регионално развитие”. Виждате какъв брой доста стратегии са употребявани, с цел да се реализиран тези резултати. Даже имам неповторим образец на комбиниране на стратегии. Става въпрос за детска градина " Снежанка ". За нея имаме няколко източника на финансиране - държавен бюджет, общински бюджет, японското посолство, американското посолство, Национален поверителен екофонд. И те не се припокриват, всеки източник финансира съответна активност - покрив, изолираност, дограма, отоплителна система, вътрешен ремонт. И за други обекти мога да посоча образци за сходно комбиниране. Пропуснах да кажа за моята горделивост - Местна инициативна група (МИГ) " Златоград - Кирково ". Това ми е била основна цел – освен общината да е възложител и консуматор на еврофондове, а да основа опция на частния бизнес, на дребните бизнесмени с хрумвания да ги осъществят, да разширят производството. Има мярка за съвсем 2 млн. лева по стратегия " Конкурентоспособност ". Нашата тактика е многофондова. Може да се финансират планове освен по " Конкурентоспособност ", а също по Оперативна програма " Развите на човешките запаси " и Програмата за развиване на селските стратегии. Трите стратегии са съчетани в един микс за локалната инициативна група. За мен удовлетворението е, че дребният бизнес може да се възползва от еврофондовете.
А МИГ " Златоград - Кирково " с какъв запас разполага?
С 6,4 млн. лева - запас, който ще пристигна и в общините, и в бизнеса директно. В Златоград ще разтеглим градския парк с още към 5 декара.
От множеството годишни културни събития кое се радва на максимален интерес?
В Златоград се провеждат много събития, само че сякаш Дельовите празници се открояват с максимален интерес. Над 15 години посрещаме посетители като се връщаме 100 години обратно с самодейността " Един пазарен ден отпреди 100 години ". Празникът на чевермето също дава добавена стойност за туризма и рекламата на Златоград. Имаме доста други мотиви, които вие следите. Планираме и един забавен състезателен празник, който за първи път ще се случи в Златоград. На 28 септември ще се състои ултрамаратон в три маршрута - 23, 53 и 85 километра. Златоград ще бъде хазаин на К2Ultra за експерти и дилетанти, искащи да се допрян до нашата природа. Казвам " празник ", тъй като освен ще има тичане и награждаване, а и съпътстващи събития като " Пататник-парти " и доста други изненади за фенове и спортисти. Смятам, че това мероприятие има огромен капацитет за в бъдеще и ще стане освен обичайно, а и интернационално, уверен съм. Ние сме сътрудник на една неправителствена организация, която го провежда. Замисълът на събитието е доста прекрасен и ще го развием.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР