Тези дни на 86-годишна възраст почина първата родопска певица на

...
Тези дни на 86-годишна възраст почина първата родопска певица на
Коментари Харесай

Отиде си първата певица в ансамбъла на Филип Кутев

Тези дни на 86-годишна възраст умря първата родопска певица на Държавния отбор " Филип Кутев " - Ангелина Никова от смолянското село Момчиловци.

Село Момчиловци е богато на музикални обичаи, извор на самобитни реализатори в Централните Родопи. Момчиловските музиканти са приети майстори артисти и свирачи освен в района, само че и по съборите за национално творчество, в медиите, на концертни участия. За познавачите на националната музика и откривателите на музикалния фолклор са познати изявите на Лазар и Костадин Каневски от първия събор-надпяване на Рожен (1961), кларинетист Тодор Пичуров, надарените певици Ангелина Никова и Мария Маринска, достигнали професионално развиване в Държавния отбор за национални песни и танци.

Ангелина Никова, родена през 1933 година, е първата родопска певица на отбор „ Филип Кутев ", която придвижва момчиловските песни в театралното изкуство. Скоро тя навърши 85 години. Последовател в фамилията на Ангелина Никова е племенникът Тома Карапаунов, дълготраен хореограф на отбор „ Родопа " - Смолян, учител в НУФИ „ Широка лъка ", ученик на Държавното хореографско учебно заведение.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР