Тези дни, може да е и предизборно, пак се завъртя

...
Тези дни, може да е и предизборно, пак се завъртя
Коментари Харесай

Фрогоко: Връщане на наборната служба или ”Бегом към Терминал 2”

Тези дни, може да е и предизборно, отново се завъртя плочата за връщането на наборната работа. Проучване на самото военно министерство сочи, че над 71% от българите желали да се върне времето на ”Сбогом Мария! ”. Може и по този начин да е. Но в случай че някоя социологическа организация организира изследване измежду момчетата, то сигурно 90 на 100 ще покажат междинен пръст на наборната казарма.
Преди дванадесет години с фанфари обявихме, че ще градим дребна и съвременна войска, от което остана единствено първото. Днес даже тези генерали и полковници, които тогава сякаш бяха в крайник с времето и покрепиха тази концепция, се извъртяха на 180 градуса и в този момент свирят тръбата за връщане на наборната работа.

Воеводски или държавнически сметки?

На пръв взор във " воеводските " разсъждения на министър Каракачанов и четата му има трезви размишления, които може да минат и за държавническо мислене.

С връщането на наборната работа може да се реши огромния некомплект на армията. Свободни места от 20-25 % в числово изражение несъмнено заплашват националната сигурност и постанова решения. Като с магическа пръчка би следвало да се решат и куп проблеми на възпитанието и образованието на младежите наборници, които отстъпвали по мощ, разум и образованост/?/ на връстниците си от минали генерации. За държавническа се счита и концепцията, че армията има потенциал да приготви младото потомство във военно отношение и в национализъм.

Да, може в тези неща да има нещо правилно. Но в последна сметка зад наборното знаме сякаш застават единствено някогашни военни със мемоари за клетвата и предишното и хора, които в една или друга степен ще имат интерес от такова съживяване на наборната армия. Затова постановките в програмата на " Обединени патриоти " за завръщането й на бял кон миришат на популизъм, изборни сметки, заиграване с генералитета и политиканстване. В тях реализмът е някакво извехтяло само че въодушевено " Напред, на нож! ".

Екзотика и криви сметки

Нека да запонем с мисълта на един някогашен министър на защитата: Те не могат да намерят платени бойци за армията, тръгнали да вършат доброволна и наборна работа - без пари. Смешно!!!

За да се върне наборната казарма във военното министерство пресметнали, че трябват 100-200 милиона лв.. Според специалистите тези сметки са по криви и от най-кривия макарон. Поне милиард-милиард и половина са нужни. Нека споменем в какъв тежък нокаут са казармените пространства в доста от градовете, най-апетитните здания са продадени, и сега няма пари за консумативи, за облекла, за обувки на бойците, за...Откъде ще се намерят командири за образование /и те са кът/, техника, оръжие. Струват и те пари. Има истина в мисълта, че няма пари за професионалните бойци и по тази причина отново се връщаме към кръвния налог и мъжката ангари с пагони като чиста облага.

В страните, в които има наборна военна работа в Европа, има действителна опасност за сигурността им. В трите балтийски страни е непокътната военната работа, поради опасност от Русия. Тази причина е публично приета. Турция и Гърция са в положение на война съвсем от десетилетие. За България няма опасност, която да изисква връщането на наборната работа. Аргументът, че доста западноевропейски страни имат наборна войска, не е използван за нашата страна.

Традиционното, който не е служил в казармата, не е мъж, от дълго време е в нафталина. Истински мъж през днешния ден не е единствено този, който набива крайник в униформа, а оня, който има солидна специалност и може да обезпечи фамилията си, да възпита и даде обучение на децата си.

В България хора под 40 години не останаха, деца раждат единствено циганките, а ние приказваме за връщане на " коремните преси и непорядите ". Както се споделя, не било по тиквите, а по кратуните. Как ще вкараш в едно спално българче, израсло пред компютъра, със сина на циганин-рецидивист? Трудна работа е да направиш отделения и взводове от такава примес. Само ще припомня, че последните наборни роти от преди 12-15 години бяха на 70 % % от роми и турчета.

Как радетелите за наборна работа ще върнат в родната казарма тези младежи, които са родени в Германия, Испания, Италия и Англия и приказват тези езици, като единствено сричат българския? До напомним още, че към 220 000 младежи в наборна възраст имат проблеми с формалния език в страната.

А представете си единствено, че при едно завръщане на наборната работа, ще се завърнат и кражбите и извращенията в казармите. По статистиката на един сътрудник жертвите в армията са достигали до 40 годишно заради погрешно боравене с оръжие, повреди, произшествия, убийства и самоубийства. Представете си по какъв начин ще реагират майките, чиито синове са починали в армията като наборни бойци?!

Какъв е изводът за наборната войска? Няма политическа нужда, няма бюджет, няма военна аргументация, няма хора, няма предпочитание, само че има воеводски възторг. Има " на гол търбух - чифте пищови! ".

Наборната работа няма да ни върне суверенитета. Ние и с нея без нея ще сме си една " бананова република " с доста, но доста подвластно ръководство - и военно, и цивилно.

И моите мемоари за службата и младостта ми в армията са благи и топли. Но единствено толкоз. Ако през 2021 година се тръгне към връщане на наборната войска, то трафикът към Терминал 2 на софийската аерогара ще е за Гинес. А Каракачановите приумици към този момент оглавяват класацията за най-тъпа национална стратегия, по неприятна и от тази за интеграция на ромите.

Калин Джумайски

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР