Тези дни гледаме рекламни клипове по ТВ, четем платени публикации

...
Тези дни гледаме рекламни клипове по ТВ, четем платени публикации
Коментари Харесай

Кой яде от баницата на хората?

Тези дни гледаме рекламни клипове по ТВ, четем платени изявления в медиите, четем авторски материали на " самостоятелни " енергийни и прочие специалисти, слушаме лекции, които ни споделят какъв брой хубави, чисти и потребни са тъй наречените американски централи, по какъв начин без тях не можем и по какъв начин никога не би трябвало да се прекратяват/променят договорите за дълготрайно изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени! Че цените не са чак толкоз високи /има и по-високи/, че би трябвало да сме им постоянно признателни, че са вложили в такова неприятно и рисково място като България и така нататък..

Ето малко исторически обстоятелства от Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ:
Договорите (за създаване на едната и рехабилитация на съществуващата друга ТЕЦ) са подписани в последните дни от ръководството на Иван Костов. Те подсигуряват възвръщането на вложенията на вложителите с добра облага от горната страна, като трансферират всички опасности от оскъпяване по всевъзможни мотиви и аргументи върху българския консуматор. Нещо повече - колкото по разточителни са в харчовете вложителите, толкоз по-добре за тях и респективно - по-зле за България, защото се усилва базата, а от там и общия размер на облагата, която би трябвало да им заплатим при една и съща норма на възвращаемост. Тук оставям на страна доста неуместни въпроси като: Защо в последния миг (по информация от очевидци) е изменена същността на единия контракт от " Изгради, Експлоатирай, Прехвърли за един $ " в " Изгради, Експлоатирай, Запази "? Или пък за какво при възобновяване на съществуваща централа страната от 100% дял остава едвам с 27% в случай, че обновяването е направено на процедура с заем, обезпечен от съществуващата централа и контракта с страната, а мощността е нараснала едвам със 7% (от 850 на 908 МВт)? Защо и от кого са закупени държавни активи от частни лица и препродадени на централите в пъти по-скъпо? И тъй наречените и така нататък.. От нелепост или от изгода? Или и от двете? Така или другояче, прокуратурата, сезирана от 4-те представителни организации на работодателите (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), не откри закононарушения. Корупция се потвърждава мъчно, а нелепостта не е криминализирана. Всички държавни управления по-късно са имали опция да прекратят или предоговорят изискванията на договорите с по-изгодни за България разпореждания (главно заради неспазване на периоди за осъществяване на инвестициите), само че вместо това договорите бяха изменени в интерес на вложителите, като бяха добавени спомагателни обезпечения. В интерес на истината би трябвало да отбележим, че държавно управление на ГЕРБ предоговори по-добри за България цени, които плащаме на централите, когато не работят, само че все пак те останаха в пъти по-високи от цените за леден запас. Няма други такива контракти в Европейски Съюз. Имаше в Полша и Унгария, само че бяха прекъснати откакто страните станаха членове на Европейски Съюз, защото това е неприемлива държавна помощ и опонира на правото на Европейски Съюз. Договорите бяха прекъснати от дълго време и сполучливо за страните.
Обратно към действителността.

Но дано да оставим историята и да се върнем към сегашното. Нека " да гледаме напред ", както беше споделил един наш играч откакто беше изгубил с нокаут.

Нека да разгледаме ценовото Решение № Ц-19 от 01-07-2019 година на КЕВР за регулаторния интервал 01.07.2019г. - 30.06.2020г.: http://www.dker.bg/uploads/reshenia/2019/res_c-19_19.pdf

На стр. 19 КЕВР на база фючърси от прилежащи тържища и други информация стимулирано дефинира прогнозната годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2019 година - 30.06.2020 година в размер на 89,00 лева./MWh.

На стр. 50 и 51 КЕВР е определила/изчислила въз основа на съществуващите нормативни документи и Споразуменията за Изкупуване на Електроенергия (СИЕ) от тъй наречените " американски централи " (а те са " по този начин наречени ", тъй като, въпреки и с американски мажоритарни притежатели, са български юридически лица) количествата електрическа енергия и цените, по които публичният снабдител - НЕК АД следва да изкупи от централите, а точно:

От " Ей И Ес - 3С Марица Изток 1 " ЕООД - 2 840 850 MWh по 225,03 лева./ MWh ;

От " КонтурГлобал Марица Изток 3 " АД - 4 427 416 MWh по 159,25 лева./ MWh ;

Само за информация, избраната цена, по която публичния снабдител да закупува електрическа енергия от " АЕЦ Козлодуй " ЕАД е 53,90 лева /MWh, а за Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на НЕК, е 70,40лв. /MWh. За да не бъдем упрекнати, че премълчаваме част от истината, въпреки и да няма отношение към тематиката, ще споменем, че КЕВР задължава публичния снабдител НЕК да закупува известно количество електрическа енергия и от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД, в резултат на заповед на министъра на енергетиката, в размер 1 752 000 MWh по 135,30 лева./MWh . Цената е сметната от КЕВР, а количеството - несъмнено в заповедта на МЕ. Мотивите/основанието за над прогнозната цена са свързани с " контролиране на електроенергийната система за обезпечаване на сигурността на снабдяването ". В интерес на истината, това е производството единствено на един от осемте енергоблока на Топлоелектрическа централа МИ2, която е по-голяма и от двете така наречен американски централи взети дружно. Централата е основен детайл на електроенергийната ни система и обезпечава както главен товар за консумация, по този начин и пълноценно присъединяване в регулирането на честотата в системата при най-ниска себестойност сред останалите топлоелектроцентрали. Държавната Топлоелектрическа централа МИ2 е единствената централа, която има връзка с трите равнища на напрежение на EEC на Република България - 110, 220 и 400 kV, което я прави главен фактор за устойчивата работа на ЕЕС, за ограничение на разпространяването на тежки повреди и подкрепяне бързото възобновяване на системата. Пак по същите съображения за цялост на информацията, ще споменем, че КЕВР дефинира и други по-високи цени за 2 типа производители на електрическа енергия - за Централи с комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила (когенерации) и за възобновими източници (ВЕИ). И за двата типа има европейски еко политики. Правото на Европейски Съюз и българско законодателство плануват позволена държавна помощ. Съвсем различен въпрос и заслужен за обособена публикация е за цените, количествата и времето на създаване ВЕИ-та и за какво ни трябваше " да преизпълняваме петилетката предварително ", в случай че през днешния ден можеше да ги изградим при цена под 30 евро за мегават час (по света се печелят търгове при цени под 20 евро, а върха в Португалия е под 17 евро). Ние ги изградихме и преизпълнихме каузи на потребяваната сила от ВЕИ-та 7-8 години предварително, само че при цени достигащи 10 пъти над тези, в случай че бяхме изпълнили уговорката си през 2019/20 година! Тези неточности всички плащаме посредством " отговорности към обществото " и/или посредством Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Но за това - различен път. То е минало непоправимо.

Нека в този момент да се задоволим с обстоятелството, че това е разрешена от правото на Европейски Съюз държавна помощ. И с цел да не пострада електроинтензивната европейска промишленост от високите цени на електрическата енергия, породени от тази разрешена държавна помощ за ВЕИ и когенерации, има разрешена държавна помощ за елекроинтензивните предприятия за компенсиране на това нарастване. Няма такава разрешена държавна помощ обаче за компенсиране на високите цени от тъй наречените " американски централи ", тъй като държавната помощ, обезпечавана за тях посредством съдебна икономическа експертиза, е непозволена. И по тази причина тя не е и не може да бъде нотифицирана и респективно обезщетена.

Нека в този момент да забележим на стр. 57 от горецитираното решение на КЕВР какъв е размерът на непозволената, непозволена, ненотифицирана държавна помощ за тъй наречените " американски централи ":
- За Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Марица Изток 1 " - 400 724 000 лв. - За Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - - 300 933 000 лв.
ОБЩО: - 701 657 000 лв..

Тези близо 702 млн. лв. единствено за настоящия едногодишен регулаторен интервал (от 01-07-2019 до 30-06-2020 г.) всички ние надплащаме на двете централи посредством " Задължения към Обществото " - надбавка в цената на електрическата енергия, която директно оскъпява цената както за промишлеността, по този начин и за бита и посредством фонд " Сигурност на електроенергийната система ", което индиректно оскъпява цената още веднъж за всички.

С какъв брой се оскъпява цената на електрическата енергия с тази непозволена държавна помощ? Лесно всеки може да сметне като раздели тези 701 657 000 лв. на потреблението в България от 33 523 428 мегаватчаса (числото е взето от същото решение) ще получи 20,93 лева за мегават час. Защо разделяме единствено на потреблението в страната? Ами тъй като тази непозволена държавна помощ не може да се изнася. Тя си е единствено за наша консумация. Или - скъпия ток е за нас, евтиния - за експорт. Евтиният е за нашите съперници. И тъй като след това ще съпоставяме цени с тях - дано да го превърнем в евро: 20,93 лева / 1,95583 = 10,70 EUR за мегават час.

Някой ще каже: " стига сте плакали, ние имаме доста на ниска цена ток! ". Да, но не! Това за промишлеността е безусловно погрешно. За 2019 година да вземем за пример междинната цена на БНЕБ на референтния и внушителен за пазарната цена сегмент " Ден напред " е 47,46 евро (92,82 лева) лв. за мегават час. Към тях би трябвало да прибавим 10,70 евро (20,93 лева) за мегават час, които надплащаме на така наречен американски централи, които плащаме ние и не заплаща никой различен в Европа и получаваме 58,16 евро (113,75 лева) за мегаватчас. А, честито - това е втората (след Гърция) най-висока цена в Европа! И да ни стане напълно прелестно, ще споменем единствено обстоятелството, че предприятията в Гърция заплащат доста по-ниска цена за електрическата енергия от същите предприятия в България. Това е по този начин, тъй като гърците са се изхитрили да включват в борсовата си цена и някои такси, които другите страни не включват, а заплащат в борсовата цена, и заплащат настрана.

Ето ги усреднените цени на пазара " Ден напред " в Европа за 2019 година:
 Снимка 459873
Източник:

Да не забравите да прибавите 10,70 евро за мегаватчас към цената за България!

47,46 + 10,70 = 58,16 EUR/MWh - това е съпоставимата цена!

Опитвам се да обясня, че българските предприятия заплащат най-скъпия ток. Това утежнява тяхната конкурентноспособност и задържа растежа на приходите /повече пари за ток - по-малко пари за заплати/. Много огромен " принос " за това имат Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Марица Изток 1 " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 "!

Следващият мит гласи: защото тези централи са ни нужни, би трябвало да им плащаме тези пари, тази държавна помощ, въпреки и да не е разрешена от правото на Европейски Съюз, тъй като толкоз коства поради квотите и така нататък, тъй като другояче ще банкрутират, ще затворят и какво ще вършим тогава?! Това изрично не е правилно. Достатъчно е да погледнете финансовите им доклади - има ги в Търговския указател. Приемаме, че всички разноски са нужни и присъщи. Ами за последните регистрирани 3 години (2016, 2017 и 2018 г.) Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Марица Изток 1 " има по 397 милиона лв. приблизително годишно чист паричен поток от оперативна активност. А за Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " сумата е по 220 милиона годишно. Обръщам внимание на обстоятелството, че тези доклади не включват настоящия регулаторен интервал в който им надплащаме 702 милиона лв. общо. Отчетът за 2018-та включва половината от предходния - от 01-07-2018 до 30-06-2019 година, когато сме им надплатили 548 милиона лв. и половината на интервала от 01-07-2017 до 30-06-2018 година, когато сме надплатили 486 милиона лв.. Т.е. включват интервали, когато сме надплащали по-малко. Всяка година ние надплащаме по силата на съдебна икономическа експертиза все по-вече и повече!

Ето какъв брой надплащаме на двете централи по регулаторни интервали в млн. лв.:
 Снимка 459885
Източник:

А ето какви са облагите на двете централи преди налози, лихви и амортизации (EBITA) в млн. лв.:
 Снимка 459886
Източник:

Заб. 1. Ограничили сме се до 2016 година обратно във времето, т. к. 2015 година беше годината на огромните работодателски митинги против " узаконения обир, кражбите и безхаберието в енергетиката и в поддръжка на дълбока промяна в бранша " и ценовото решение на КЕВР беше отместено във времето. Има и други несъпоставими особености.
Годишният регулаторен интервал стартира от средата на годината, а годишните финансови доклади са за календарна година. За това няма задоволителна съпоставимост при едногодишен интервал. Ето за какво преглеждаме 3-годишен интервал. Макар и дефазиран с половин година.
Добре се вижда, че оперативната облага (EBITA) на централите е изцяло съпоставима с непозволената държавна помощ, която те получават. Или казано по-ясно, посредством високите цени на електрическата енергия, която българските консуматори заплащат, двете централи непазарно изземват посредством механизмите на непозволена държавна помощ стотици милиони лв. от всички нас и по този начин непазарно се обогатяват потискайки приходите на хората и конкурентоспособността на промишлеността. Влошават конкурентоспособността на предприятията на същинските вложители и бизнесмени, на тези, които влагат на собствен риск и отговорност, без държавни гаранции, без държавна помощ, а още по-малко - непозволена такава.

Какво да се прави? Представителните организации на работодателите - АИКБ, БТПП и КРИБ и на синдикатите - КНСБ показаха в обща позиция от края на предходната година: " Дългосрочните контракти за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени от " Ей и Ес - 3С Марица изток 1″ и " Контур Глобал Марица изток 3″ би трябвало да бъдат прекъснати преди оповестяването на търг за потенциали. Поводът да повдигнем остро въпроса още веднъж тъкмо в този момент е фактът, че инвестицията на една от централите към този момент е изцяло изплатена. Това бе доказано и от Брюксел, и от наетата от българското държавно управление водеща международна консултантска компания. Категорични сме, че българските консуматори нямат " непотребни " милиони за непозволени облаги на централите посредством неприемлива държавна помощ. В същото време цените на електрическа енергия за промишлеността в България още веднъж са най-високи в Европейски Съюз и търпението ни се изчерпва. Време за следващо отсрочване към този момент няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съгласно европейските правила /след нотификация - позволена държавна помощ/. Каква е обстановката с въпросните две централи? По силата на подписани контракти преди присъединението на България към Европейски Съюз те получават в несъгласие с правото на Европейски Съюз държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 година до 30.06.2020 година, без нужното в такива случаи утвърждение от Европейска комисия, над 700 млн. лева ще се платят непазарно на вложителите в " Ей и Ес - 3С Марица изток 1″ и " Контур Глобал Марица изток 3″, от които 301 млн. лв. са за втората, изплатена изцяло електроцентрала. Припомняме, че държавните гаранции за вложения се не разрешават от Договора за действие на Европейски Съюз, който е подписан и от България по време на присъединението. Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното произвеждане няма да има задоволително електрическа енергия. Да, те употребяват локален запас - български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! "

За да продължи (макар и най-вероятно единствено още 5 години) потреблението на въглищни електроцентрали в България, е належащо да разработим, а Брюксел да утвърди, механизъм за обезпечаване на потенциали, по който да се организира търг. Право за присъединяване ще имат както български, по този начин и задгранични производители на сила. Квоти за недостигащите без въглищни централи потенциали (правомерна държавна помощ) ще получат тези, които предложат по-ниски цени. Това са разпоредбите в Европейски Съюз. Но двете централи не желаят да ги съблюдават. Конкуренцията е за другите, не и за тях! Върховенството на закона е за другите, не и за тях!

Нека Бог да ни пази от такива вложители, които благодарение на страната ни бъркат надълбоко в джоба! От разбойниците сами ще се пазим. Но не е вманиачен този, който яде зелника. Луд е този, който му разрешава!

Ако страната няма волята и куража да приключи тази непозволена държавна помощ, този обир, дано да я заплаща тя от бюджета, а не да товари потребителите със безценен ток. А не да способства за утежняване конкурентоспособността на почтения бизнес и да потиска икономическия напредък и приходите на хората. И тъй като страната няма свои пари (тя ги събира от нас данъкоплатците), може да ги набави, като посъкрати малко раздутата държавна и общинска администрация и ограничи кражбите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР