Тезата, че болтовете на колата на НСО, ползвана от председателя

...
Тезата, че болтовете на колата на НСО, ползвана от председателя
Коментари Харесай

"Мерцедес" опроверга прокуратурата, тя е цензурирала компанията

Тезата, че болтовете на колата на НСО, употребена от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, са се развили сами, не се основава на експертно мнение, а е била манипулативно наложена от прокуратурата. Това се схваща от отговорите на формалния представител на " Мерцедес " за България " Силвър остарял " до " Капитал ".

Преди близо две седмици стана известно, че по време на командировка до Берковица водачът на Панов е разкрил, че два от болтовете липсват, а три са разхлабени. Прокуратурата се самосезира и образува инспекция, която приключи с отвод за следствие на случая, подписан от полк. Спас Илиев.

Допускането, че болтовете на задната джанта на мерцедеса са паднали поради дрифт на място и острите завои, стои в основата на постановлението, с което Софийската военноокръжна прокуратура отхвърли да образува следствие.

От отговорите на дилъра на " Мерцедес " се схваща, че експертното мнение на компанията е било " орязано ", с цел да пасне на тезата на прокуратурата. В позицията на " Силвър остарял " се споделя, че, в случай че болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и доста завои.

Прокуратурата е оставила единствено втората част от изречението,

т.е. че е допустимо болтовете да се развият по път с неравности, без уточнението, че с цел да се случи това, те би трябвало да не са били затегнати.

Експертната информация, употребена от държавното обвиняване, е подписана от шефа на сервиза на " Силвър остарял ", който по телефона изрично отхвърли пред " Капитал " да е твърдял сходно нещо, " тъй като най-малкото не е разумно ". Той сподели, че е дал пояснения пред жена, която след това му е дала да подпише експертната информация.

" Нямаме информация за сходен случай в България.

Също по този начин от " Даймлер " не са ни уведомили за евакуиране на коли заради подобен проблем. Разхлабването на болтове може да се дължи на човешка неточност или в случай че са манипулирани съзнателно, само че не е индустриален недостатък ", разясниха от " Силвър остарял ".

" При промяна на гумите е допустимо болтовете да не са стегнати със заложения от производителя миг на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото. При два изчезнали болта и три разхлабени шумът от вибрациите ще е сензитивен и ще се усилва при придвижване ", споделят още от компанията, която минимум би имала интерес да показва колите си за несигурни.

Във вторник ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов съобщи, че се отхвърля от автомобила на НСО и ще употребява служебна кола от автопарка на съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР