ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобов дол и комплексът Марица Изток са

...
ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобов дол и комплексът Марица Изток са
Коментари Харесай

България е единствената от ЕС, която влезе в класация за замърсяване със серен диоксид

ТЕЦ " Варна ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и комплексът " Марица Изток " са главните " оръжия ", които класират България на 19-то място в класацията на Greenpeace за най-замърсяващи със серен диоксид (SO2), написа в. " 24 часа ".
Всъщност България е единственият член на Европейски Съюз, който влиза в класацията. На първо място е е Индия с изхвърлени 4586 килотона през 2018 година, следвана от Русия с 3683 килотона. Топ 3 се затваря от Китай с годишни излъчвания от 2578. Съединени американски щати са на девето място, изпреварвани от Украйна и следвани от Турция.
Нашата страна е съдействала със доста по-малко количество – 350 килотона, за замърсяването на околната среда и климатичните промени, само че е единствената от Европейски Съюз в срамната ранглиста. Другите две европейски страни в нея са Украйна и Сърбия, само че те не са част от Европейски Съюз.
" Без изключения и в трите страни източниците на високи равнища на серен двуокис са въглищните електроцентрали ", показва се в отчета на " Грийнпийс ". В него се отбелязва още, че въпреки през 2017 година Европейският съюз да одобри нови предели за изхвърляне на SO2 излъчвания от въглищните електроцентрали, България не съблюдава тези условия и продължава да позволява на тези мощности да изпускат повече от разрешеното и търси изключение от разпоредбите, вместо да предприеме стъпки за затварянето им.
В отчета се показва още, че в света 51 на 100 от излъчванията на серния двуокис се дължат на районите, където се използват въглища.
Според класацията на засечените със спътник най-замърсяващи точки в света, 33-а позиция се пада на енергийния комплекс " Марица Изток ", част от който са държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", Топлоелектрическа централа " Брикел " на енергийния необут Христо Ковачки, само че и двете така наречен американски централи Ей И Ес " Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", които разполагат с най-съвременни сероочистващи съоръжения. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 година
98-ото място в нея е обещано еднолично на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", като на нея се падат 85 килотона за предходната година.
На 140-а позиция са Топлоелектрическа централа " Варна " и химическите фабрики в района с излъчвания от 60 килотона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР