ТЕЦ Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС

...
ТЕЦ Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС
Коментари Харесай

В държавата на КПКОНПИ империята на Доган процъфтява

Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е почнала да поддържа така наречен леден запас, откакто държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не съумяла да покрие потребностите на енергийната система и по този начин " мощно я заплашила ". Това изясни в сряда енергийната министърка Теменужка Петкова.

Важно е да проследим хронологията на събитията към договорката за Топлоелектрическа централа " Варна ", с цел да осмислим ролята на господин Доган като енергетик. Той към този момент се потвърди като хидроинженер, получавайки 1,5 милиона лв. консултантски хонорар за построяването на хидровъзела " Цанков Камък ". А още през есента на 2017, като съучастник на Румен-Гайтански Вълка, съобщи интереса си и към енергийния бранш.

Кратка последователност

След като " излиза наяве ", че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не може по едно и също време да обезпечава ток за потреблението и да поддържа леден запас, централата се отхвърля от контракта за студения запас. На 20 април 2018 е разгласен ексклузивен търг, който да покрие неспазения от " Марица Изток 2 " ангажимент. Срокът за подаване на предложения е извънредно къс - до 24 април. Следва съревнование с един кон, което печели единственият претендент за студения запас - Топлоелектрическа централа " Варна ", която в края на 2017 става благосъстоятелност на компания " Сигда " против сумата от 48,5 милиона евро. Фирмата е на Данаил Папазов, министър на превоза в кабинета на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Ахмед Доган придобива против 3 500 лв. 70% от акциите на Топлоелектрическа централа " Варна ", купувайки дяловете на сина и дъщерята на Папазов в " Сигда ". В същото време единствено за три месеца договорът за студения запас носи доход в размер на 2,8 милиона лв..

Така човек остава с усещането, че господин Доган е получил подарък, грижливо квалифициран особено за него. Енергетиката е основен бранш за националната сигурност, а в България втората по-големина топлоелектрическа централа, която по думите на госпожа Петкова " заема доста съществено място в електроенергийната система ", е оставена на политик, прочут с крилатата фраза за обръчите от компании. Така господин Доган се трансформира надали не в пазач на националната сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР