ТЕЦ Марица изток 2 е сред топ замърсителите и генерира

...
ТЕЦ Марица изток 2 е сред топ замърсителите и генерира
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица изток" 2 ще вложи 350 хил. лв., за да намали азотните оксиди

ТЕЦ " Марица изток " 2 е измежду топ замърсителите и генерира колосални загуби, само че все пак продължава да работи с поддръжка от страната

© Надежда Чипева Държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2, която постоянно попада в разнообразни ранглисти за замърсяването на въздуха, ще влага 350 хиляди лева без Данък добавена стойност в система за възстановяване на горивния развой и понижаване на излъчванията от азотен оксид (NОx).

Обществената поръчка за задачата е оповестена на 27 декември, като от документите излиза наяве, че новата система ще обхване петия енергоблок на централата. Предвижда се въвеждането на " логаритми, измервания и ръководство на клапи за въздух за възстановяване на горивния развой и понижаване на излъчванията от NOx ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Държавната Топлоелектрическа централа изисква от претендентите да са изпълнили най-малко една идентична или сходна услуга през последните три години. Срокът за приемане на предложения е 5 февруари, а документите ще бъдат отворени на идващия ден.

Обречена да губи

Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 е измежду най-замърсяващите централи у нас, като с изключение на NOx в процеса на работа се отделят големи количества фини прахови частици и въглероден диоксид. Именно поради нуждата от закупуване на квоти за CO2 излъчванията през последните години финансовото положение на централата се утежни трагично и все още тя е на ръба на банкрута - по последни данни от края на септември 2019 година задълженията са над 1.5 милиарда лева, а непокритата загуба надвишава 800 млн. лева

Правителството чака утвърждението на Брюксел, с цел да отпусне избавителното нарастване на капитала посредством преобразуването на 600 млн. лв. дълг към Българския енергиен холдинг, който е принципал на държавното сдружение.

Началото на края

От показания в края на предходната година Национален проект за енергетиката и климата до 2030 година стана ясно, че държавното управление се готви да затвори последователно въглищните централи в интервала 2025-2030 година Причината за това, от една страна, са европейските екологични условия, само че, от друга, има подозрения, че по този начин се цели освобождението на място за мощностите на АЕЦ " Белене ".

Но Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 ще се сблъска със съществени компликации още преди този момент, защото страната не е договорила с Брюксел механизъм за потенциали, който би могъл да подсигурява активността на централата. А и към момента не е получена дерогация за въглищните Топлоелектрическа централа, която да им разреши да замърсяват повече от допустимото. Отделно - предишното лято Европейска комисия за повторно предяви иск против България пред Съда на Европа поради замърсяването на въздуха и това, че в страната трайно се надвишават допустимите правила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР