ТЕЦ Марица 3 поставя под риск цялата електроенергийна система на

...
ТЕЦ Марица 3 поставя под риск цялата електроенергийна система на
Коментари Харесай

Спират ТЕЦ Марица 3, централата е заплаха за енергийната система, обяви властта - Икономика

Топлоелектрическа централа Марица 3 слага под риск цялата електроенергийна система на България, топлоелектрическата централа ще бъде краткотрайно затворена. Ако тя продължи да замърсява, има заплаха да бъдат затворен трите огромни топлоелектрически централи в Маришкия басейн.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов на взаимен брифинг с Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите. Повод са многократните нарушавания, осъществени от централата през уикенда. Още тогава поради замърсяването Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково спря краткотрайно теца. Днес стана ясно, че той няма да отвори, в случай че не извърши предписанията. 

Моментът е извънредно сериозен, тъй като против България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е обвързвана с нарушение на нормите на серен диоксид, а другата е с фини прахови частици ", акцентира екоминистърът.

" С още две нарушавания от централата България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да изгубят работата си ", стана ясно от думите на министрите. Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия - в границите на която всички централи може да правят лимитирани нарушавания. Но броя на нарушаванията при Топлоелектрическа централа 3 бързо пораства.

" С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител ", съобщи Христов. 

" За страдание обстановката, която породи в петък и събота, слага под голям риск страната ни и води до извънредно отрицателна наклонност. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни като членка на Европейски Съюз е поела своите задължения. Съгласно този ангажимент допускането на нарушавания за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите и до 3 на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни правила, изясни Карамфилова. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР