ТЕЦ "Брикел" от години безнаказано замърсява въздуха в Гълъбово. Властите

...
ТЕЦ "Брикел" от години безнаказано замърсява въздуха в Гълъбово. Властите
Коментари Харесай

Ходим в мърсотия и дишаме мърсотия. Как се живее в сянката на черния пушек

ТЕЦ "Брикел " от години безнаказано замърсява въздуха в Гълъбово. Властите желаеха да затворят централата, до момента в който тя спре да замърсява. Но съдът реши към този момент да я остави да работи.

Ежедневието на Весела Георгиева е черно. Буквално. Тя живее със фамилията си в Гълъбово , област Стара Загора, и всеки ден вижда черния прахуляк, който идва от близката въглищна централа.

“Бетонът ни е черен. Дворовете са ни черни. Сутрин стъклата на колите ни са черни и би трябвало да пуснем чистачки, с цел да измием това нещо ”, споделя тя. Когато отвори прозореца в кухнята, плотът се покрива с прахуляк за минути.

“То е черно, безусловно е черно. Бърша и след 10 минути отново е черно. ”

Източникът на този черен прахуляк е Топлоелектрическа централа “Брикел ” , която се намира на два километра от Гълъбово. В продължение на години жители и природозащитници алармират, че тя замърсява покрайнината. Институциите вършат инспекции, откриват нарушавания, само че нещата не престават както преди.

През юли, в края на ръководството на държавното управление на Кирил Петков, министър председателят и министърът на околната среда направиха инспекция в централата и откриха “умопомрачаващи нарушавания ”. Властите подредиха на централата да затвори до момента в който реши проблемите със замърсяването.

Съдът обаче за затварянето на Топлоелектрическа централа “Брикел ” и тя ще продължи да работи до окончателното решение на разногласието с екологичните управляващи в съда. През това време централата, свързвана с предприемача Христо Ковачки , ще продължава да работи и да замърсява както преди.
“Прекрасен град, който е черен ”
Весела Георгиева не е от Гълъбово, само че се е открила в дребния град в област Стара Загора със фамилията си. Казва, че градът е доста хубаво място за живеене и за развъждане на деца, от което никой не би си тръгнал, в случай че го нямаше замърсяването.
Гълъбово е един прелестен град, който е черен.Весела Георгиева, гражданин на Гълъбово
“Гълъбово е един прелестен град, който е черен. Потънал в мърсотия ”, споделя тя.

Топлоелектрическа централа “Брикел ” не е единствената централа покрай Гълъбово. Там се намират и Топлоелектрическа централа “ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ” и “КонтурГлобал Марица Изток 3 ”, притежавани от американски компании.

“Брикел ” обаче е най-старата от тези централи. За локалните хора замърсяването, което идва от нея, е очевидно. Затова Весела Георгиева и съгражданите ѝ нямат подозрение от кое място идва черният прахуляк, който виждат и дишат.
 Весела Георгиева
“Физическото замърсяване, това, което всички го виждаме, стопира два дни откакто “Брикел ” спре. Когато “Брикел ” работи, е мръсно. Мръсотията изчезва, когато “Брикел “ не работи ”, споделя тя.

Черният дим, който излиза от Топлоелектрическа централа “Брикел ”, е забележим на доста фотоси, които локалните хора изпращат на природозащитната организация “Грийнпийс ” - България. Видяха го и някогашният министър председател Кирил Петков и някогашният министър на околната среда Борислав Сандов, които отидоха на инспекция в централата през юли.

През годините Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора също го е виждала. За това свидетелства фактът, че в най-малко пет акта за определяне на нарушавания, които инспекцията е издала на централата, е записано, че тя изпуска неорганизирано излъчвания в атмосферата.
Плик с черен прахуляк
Всички хора в региона знаят какво значи терминът "неорганизирано " - цялата централа пуши. Димът излиза даже от прозорци и порти. Това е проблем, тъй като по този начин той нито може да се пречисти, нито замърсяването може да се мери, споделят природозащитниците.
 Черен дим се издига от Топлоелектрическа централа
Това е нарушаване на разрешителното на централата, което планува тя да изпуска излъчвания единствено от плануваните за задачата комини. В решението, с което Изпълнителната организация по околна среда е възобновила разрешителното на Топлоелектрическа централа “Брикел ” през 2021 година, е записано, че централата редовно нарушава това условие. Въпреки това тя е получила позволение да продължи да работи.
От централата излизат напряко едри прахови частици.Меглена Антонова, "Грийнпийс " - България
“От централата излизат напряко едри прахови частици. Те са много забележими, не са като фините прахови частици, които са невидими за невъоръжено око. Напротив, тези доста ясно ги виждаме ”, споделя Меглена Антонова , специалист в “Грийнпийс ” - България.

Миналата седмица дружно с представител на съдружие “За Земята ” Меглена Антонова отиде в районната екоинспекция в Стара Загора, където изиска данни за излъчванията от въглищните централи в региона. Тя съобщи и плик с черен прахуляк , събран от общинския консултант в Гълъбово Стефан Николов от личния му двор.

Това е въглищният прахуляк, който съгласно локалните поданици идва от Топлоелектрическа централа “Брикел ”.
 Плик с черен прахуляк от Гълъбово
“Хората в региона постоянно се оплакват, тъй като за тях това е всекидневие - би трябвало непрестанно да си почистват дворовете, колите, детските площадки. Защото всичко в домовете им всекидневно се покрива с този прахуляк ”, прибавя Антонова.

“Ние изцяло поддържаме терзанията им, че не е изцяло ясно какво съставлява този прахуляк и до каква степен е риск за тях. ”

Весела Георгиева има четирима сина. Трима от тях са родени и израснали в Гълъбово.

“И тримата до през днешния ден се борят с някакви форми на респираторни болести. Две от децата ми са диагностицирани с астма. Още преди да навършат година. Третото дете се размина по-леко, само че също има проблеми ”, споделя тя.

“Не мога да кажа сигурно, че “Брикел ” е отговорен, само че си върша изводите. ”

“Ние вървим в мърсотия и дишаме мърсотия ”, споделя още Георгиева.
 Весела Георгиева и четирите ѝ деца
Ръководството на централата отдава черния дим, който излиза от нея, на типа въглища, които употребява.

“Ние си партнираме доста добре с мини “Марица Изток ” и сега използваме случая да им помогнем и поемаме най-лошите им въглища, до момента в който те оправят обстановката ” в един от рудниците, сподели шефът на “Брикел ” Янилин Павлов пред телевизия на 24 юли.

“Ние сме подхванали ред мероприятия да ограничим това запрашаване, само че сега такава е обстановката. ”

Свободна Европа три пъти от юли до момента изпрати писмени въпроси по имейл на “Брикел ” и насочи покана за изявление към шефа на централата. Нито един път не получихме отговор. Нямаше отговор и на телефона, посочен на уеб страницата за връзка с управлението на централата.
Замърсяване в пъти над нормите
Черният дим, който излиза от централата, не е единственото нарушаване, което институциите са откривали в Топлоелектрическа централа “Брикел ” през годините.

В решението, с което през 2021 година Изпълнителната организация по околната среда възобновява разрешителното на централата, се цитира мнение на локалната екоинспекция, в което се изброяват систематични нарушавания . Сред тях са потребление на неразрешени горива - биомаса и боклуци, превишаване на позволения потенциал за работа, изпускане на замърсители през високия комин, който е предопределен единствено за случаи на повреди и разпалване.

В мнението се показва също, че котлите на централата, които са инсталирани в интервала 1958 - 1962 година са “силно амортизирани ”, има чести повреди, които постановат разпалване с мазут всяка седмица (а това включва потребление на високия комин, който няма сероочистваща инсталация), а самите котли имат пробиви, което е причина за неорганизирано изпускане на нездравословни субстанции през покрива и прозорците.

Освен изброените към този момент нарушавания в доста случаи са регистрирани превишения на нормите на нездравословни субстанции в атмосферата. При един случай от 2015 година да вземем за пример след сигнали от жители за “задушлива миризма на сяра ” екоинспекцията прави инспекция и открива превишения на нормите за серен диоксид във въздуха. Според издадения тогава акт димните газове се изпускат непосредствено в атмосферата без филтриране през високия комин.

След инспекцията на Кирил Петков и Борислав Сандов през юли държавната пресслужба заяви, че мобилната станция за премерване на въздуха е отчела централизация на серен диоксид и на фини прахови частици в пъти над нормите. Ръководството на централата оспорва констатациите като споделя, че това са моментни стойности, а не средночасови. Въпреки това превишения по тези индикатори са регистрирани и по-рано.
 Кирил Петков и Борислав Сандов на инспекция в Топлоелектрическа централа
“Ние разполагаме с съвременна японска техника за премерване на серния диоксид на открито. Оказа се, че ни би трябвало техника, която се поставя вътре в комина ”, сподели Борислав Сандов пред на 29 юли.

“Имаше два часови интервала, в които тази техника доближи оптималния си потенциал. Тя не можеше да мери повече от това. ”

През май 2022 година Съдът на Европейския съюз България поради редовно превишаване на допустимите правила на серен диоксид в региона на Гълъбово сред 2007 и 2018 година
“Умишлено прикриване ”
Екоинспекцията е издавала десетки актове на Топлоелектрическа централа “Брикел ” сред 2010 и 2021 година Според данни, поискани от “Грийнпийс ” - България от Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора по Закона за достъп до социална информация, сред 2016 година и март 2021 година на централата са издадени 14 акта за открити административни нарушавания и 13 наказателни постановления. По-рано също са издавани такива. Глобите доближават до 30 000, 40 000 и даже 100 000 лв..
По-голямата част от актовете не влизат в действие, тъй като се апелират от централата и падат в съда.Меглена Антонова, "Грийнпийс " - България
“Проблемът е, че от този огромен лист, по-голямата част от актовете не влизат в действие, тъй като се апелират от централата и падат в съда ”, разяснява Меглена Антонова. “Това е проблем, тъй като нарушителят не понася същински наказания. ”

Вече някогашният екоминистър Борислав Сандов сподели, че има анулирани десетки актове за нарушавания. По думите му те са анулирани от съдилища на първа инстанция, само че по-късно районната екоинспекция не е обжалвала тези решения пред по-горна инстанция.

“Това приказва за съзнателно прикриване ”, сподели Сандов пред бТВ през юли.

През 2021 година комплексното позволение на централата беше възобновено, макар че институциите установяват, че тя не съблюдава и настоящето.

Преди е поставян краен период за затваряне на Топлоелектрическа централа “Брикел ” - 2011 г . След 2008 година централата работи с краткотрайно позволение, което планува тя да работи 20 000 часа със остарялата си апаратура Малко след крайния период обаче сдружението желае ново позволение, а управляващите му го дават. Така то продължава да работи и до през днешния ден.
“Въглищната империя ”
Според Борислав Сандов и Кирил Петков над “Брикел ” е бил обтегнат “чадър ” от локалните управляващи. И двамата позволиха, че повода за това е връзката на централата с енергийния предприемач Христо Ковачки . Петков изиска от Държавна организация “Национална сигурност ” (ДАНС) да ревизира каква е връзката на Ковачки с “Брикел ”. Сандов сподели, че сдружението “просто е било оставено встрани поради своите консултанти ”.

Директорът на “Брикел ” Янилин Павлов на сдружението. Ковачки през годините е казвал, че е съветник на част от бизнесите, които му се приписват.

По документи “Брикел ” ЕАД е благосъстоятелност на записаната във Англия компания “Бакар Лимитид ” на английския жител Рой Кенеди. Борислав Сандов сподели още през декември 2021 година, че ще изиска среща с Рой Кенеди, само че такава не се състоя. По-късно към този момент някогашният министър разказа Кенеди като “сламен човек ”. Директорът на “Брикел ” сподели в телевизионно изявление, че не е назначен от Рой Кенеди и не го познава.

По това, че е благосъстоятелност на задгранична компания, сдружението, приписвани на Ковачки. В собствен отчет “Грийнпийс ” - България сред част от тези компании и други доказателства, че те са свързани. Експертите от организацията включват “Брикел ” измежду сдруженията, част от “въглищната империя ” на Ковачки.

Между централите, свързвани с предприемача, има и друго общо - те постоянно са посочени от природозащитници като огромни замърсители на околната среда. Освен “Брикел ”, различен подобен образец е Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”.

“След като разгласих поста [във Facebook, в който споделя за живота в Гълъбово под сянката на “Брикел ”], с мен се свързаха доста хора от Бобов дол ”, споделя Весела Георгиева.

“И при тях е същото. ”
“Абсолютно екочудовище ”
След инспекциите през юли районната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед за наложително затваряне на Топлоелектрическа централа “Брикел ”. Според тогавашния министър на околната среда Борислав Сандов централата би трябвало да остане затворена, до момента в който в профил проблемите, поради които пуши от прозорците и покрива и замърсява въздуха над нормите.

Дружеството обаче апелира заповедта и изиска съдът да спре предварителното ѝ осъществяване. На 17 август Върховният административен съд да работи до момента в който разногласието за законосъобразността на заповедта не бъде решен дефинитивно.

Като мотив съдиите показват, че “Брикел ” е в листата на стратегическите обекти от голяма важност за националната сигурност. Според тях това значи, че активността му е от висок публичен интерес и “незабавното ѝ прекратяване би уязвило значително този интерес ”.
 Снимки от сигнали от жители. Автор: Стефан Николов
Самото сдружение споделя, че в случай че затвори, близо 1300 души , които работят там, ще останат без работа. Директорът на централата сподели също, че най-малко 1000 миньори също ще останат без работа, както и служащите в централите, за които брикетната фабрика създава гориво. Той споделя също, че хората в Гълъбово ще останат без парно и топла вода и показва, че прекъсването на централата ще заплаши енергийната сигурност на страната.

Досегашните ръководещи оспорват това и споделят, че даже Топлоелектрическа централа “Брикел ” да не работи, на жителите на Гълъбово може да бъде обезпечено топлоподаване, а другите централи могат да продължат да работят. Те споделят също, че изискванията в централата са нездравословни за самите служащи и е в техен интерес да бъдат усъвършенствани. Според Борислав Сандов “Брикел ” създава към един % от електрическата сила в страната и енергийната сигурност на страната не е застрашена.
 Депото за боклуци на Топлоелектрическа централа
Весела Георгиева споделя, че тя и фамилията ѝ не употребяват парно и топла вода от “Брикел ” и прибавя, че по този начин живеят доста други фамилии от общини без топлофикации. Тя споделя, че хората в общината и преди са протестирали и са подавали сигнали поради замърсяването от Топлоелектрическа централа “Брикел ”.

“Но никой в никакъв случай не е отразявал както се поставя на един подобен проблем, касаещ живота и здравето на толкоз доста хора ”, споделя Георгиева.
За мен това е едно безусловно екочудовище, което необмислено трови в 21 век – очевидно и безогледно.Весела Георгиева, гражданин на Гълъбово
С нея приказваме преди решението на Върховния административен съд, което остави централата да работи до окончателното разрешаване на разногласието. Още тогава обаче тя показва подозрение, че Топлоелектрическа централа “Брикел ” в действителност ще спре да работи.

“Хората малко с подигравка го одобряват, тъй като прекомерно доста пъти я затваряха и тя продължава да си работи ”, споделя тя.

“За мен това е едно безусловно екочудовище, което необмислено трови в 21 век – очевидно и безогледно. ”
 Защо черният дим на Топлоелектрическа централа  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР