ТЕЦ Брикел действително гори биомаса и RDF отпадъци, макар да

...
ТЕЦ Брикел действително гори биомаса и RDF отпадъци, макар да
Коментари Харесай

ТЕЦ на Ковачки: Горим отпадъци, но преработени

ТЕЦ " Брикел " фактически гори биомаса и RDF боклуци, въпреки да няма позволение за това. Прави го, с цел да замърсява по-малко и да заплаща по малко излъчвания. Екоминистерството, и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора са наясно с тази процедура на централата, която е по-добра за здравето на хората. Това настояват от " Брикел " ЕАД, в публична позиция до медиите.
Още преди няколко дни от " Брикел " признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и съвсем двойно количество плява, примесени с въглища. Операцията е осъществена с позволение на способените органи.
Предприятието, дружно с  " Топлофикация – Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация – Сливен ", е благосъстоятелност на известния енергиен предприемач Христо Ковачки. Срещу всичките текат инспекции от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени персонално от основния прокурор Сотир Цацаров.
Тъй като справедливият преход към нисковъглеродна стопанска система в България не съществувал, централата е решила без да пита да изгаря RDF боклуци и биомаса (балирана плява, б.а.), като ги прибавя към главното гориво – въглища.
Твърде бавната процедура за изкарване на ново сложно позволение е отказала " Брикел " да си изважда този кардинално наложителен документ и да продължи да работи с новите добавки. Заради потреблението на неразрешеното гориво обаче Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата на Ковачки. 
" Успяхме с поредност от доста писма и проект за непрекъснат мониторинг, както и измервания от Изпълнителната организация по околна среда, да убедим Министерство на околната среда и водите, че би трябвало да ни даде опция при доста строги и прецизни правила да стартираме пробно изгаряне на въглища с RDF гориво ", изясняват от централата.
" Държим дебело да подчертаем, че RDF са боклуци, минали през специфична обработка, с цел да се трансфорат в гориво за централата. Ние не внасяме боклуци от други страни! За това гориво ние плащаме, а не заплащат на нас ", безапелационни са от " Брикел ".
Според тях потреблението на RDF и биомаса прави процеса по изгарянето доста по-екологичен, в сравнение с в случай че се употребяват единствено въглища.
" Относно биомасата, уверени сме, че към този момент няма човек, който да не е наясно какъв брой екологично е горивото от този вид. Последните измервания, които са правени с подаване на RDF към централа, са с доста по-добри индикатори, от тези, когато изгаряме единствено въглища. Готови сме да предоставим всички данни на всеки, които желае и се интересува от тях ", показват от ТЕЦ-а.
" Не вършим нищо, което да е скрито или нелегално. Опитваме се да работим и да оцелеем, тъй като сега се намираме в борба за битие ", твърдят от предприятието и прибавят, че другите 3 централи в Маришкия басейн се намирали в същата обстановка.
" Не желаеме да се оправдаваме, а да кажем на всички, че, колкото и необичайно да звучи, се опитваме да внедрим и употребяваме по-екологични горива, водещи до по-малко замърсяване и издаване на излъчвания ", приключват от централата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР