ТЕЦ Бобов дол ще може да гори отпадъци безсрочно, срокът

...
ТЕЦ Бобов дол ще може да гори отпадъци безсрочно, срокът
Коментари Харесай

Грийнпийс искат да се спре разрешителното за изгаряне на боклук на ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ " Бобов дол " ще може да гори боклуци безсрочно, срокът за обжалване на разрешението за това е съкратен, а осъществяването е авансово. За това сигнализира " Грийнпийс България ".

Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) разгласи на 12 април, че е взела решение да разреши безсрочно горене на боклуци, се споделя в известието на природозащитната организация. Срокът за обжалване е до 30 април, само че действително той е по-кратък, тъй като достъп до цялостния документ е имало едвам шест дни по-късно - на 18 април, заради техническа нередовност на уеб страницата на организацията, прецизират природозащитниците. Отделно срокът се съкратява и с двата спомагателни почивни дни преди и след Великден.

Организацията коментира, че всеки жител би могъл да оспори това решение и приканва искащите да се включат в обжалването да се свържат с тях (ino.bulgaria @ greenpeace.org).
По публични данни, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " гори боклуци " за пробни цели " от ноември 2018 година с позволение на министъра на околната среда и водите. От " Грийнпийс " — България оповестяват, че опитът им да научат повече елементи за документа е срещнал отвод от министерството, с мотив за отбрана на националната сигурност. Към момента не е ясно какви боклуци и в какви количества се изгарят, прибавя известието на природозащитниците.

За " Дневник " Божидар Николов от " Грийнпийс " разясни: " Досега изгарянето на боклуци беше " пробно " и с явен период - от ноември 2018 до май 2019 година С новото сложно позволение те ще се горят безсрочно. По принцип разрешителното влиза в действие 14 дни от публикуването, като в този период има опция за обжалване. Миналия петък Изпълнителна агенция по околна среда даде авансово осъществяване, което разрешава на централата да ползва разрешителното от тази дата, без значение дали ще се апелира. "

Изгаряне на боклуци

Според природозащитниците с изключение на изхвърляне на нездравословни субстанции в атмосферата, изгарянето на боклуци е директно в спор с политиката за преработване. Не се взема решение и казусът с депонирането, защото се образува пепел, която също би трябвало да се заравя някъде, а част от нея е и токсична.

" Комплексното позволение дава право на 129 000 тона летяща пепел плюс 60 400 тона дънна пепел годишно, общо 189 400 тона пепел от взаимно изгаряне на въглища, боклуци и биомаса. А котлите във въглищните електроцентрали не са предопределени да изгарят други горива с изключение на въглищата, " акцентира Данита Заричинова от екип " Нулеви боклуци " на екологичното съдружие " За Земята ", сътрудници на " Грийнпийс " в България.

Според " Грийнпийс ", изгарянето на боклуци постепенно, само че несъмнено се трансформира в процедура за от ден на ден остарели механически електроцентрали. Те прецизират, че това важи най-много за тези, свързани с предприемача Христо Ковачки, каквато е и " Бобов дол ". Според природозащитниците потреблението на отпадък за гориво удостоверява тезата, че потреблението на въглища към този момент е скъпо и стопански нерентабилно и обезверено се вършат опити тецовете да продължат да работят по други способи.

Как работи Топлоелектрическа централа " Бобов дол "

Природозащитниците изброяват голям брой проблеми за околната среда, свързани с Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Според тях единствено за последните две години централата е направила многократни нарушавания на екологичното законодателство. Една част от тях са свързани с това, че до неотдавна депото за боклуци е работило без позволение, като в края на 2017 година централата е изхвърлила нерегламентирано води от индустриалната активност в река Джерман, а през 2018 година е надхвърлила позволения брой часове за работа без пречиствателни уреди.

" Грийнпийс " прибавя, че тази централа също така получава както дотации за леден запас, по този начин и заплащания от страната под формата на преференциални цени.

Меглена Антонова от " Грийнпийс " — България напомня, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е една от въглищните централи, които е трябвало да затворят от дълго време — още през 2014 година " Тя обезверено търси способи да остане от голяма важност за системата, въпреки че производството към този момент е прекомерно скъпо, а предпочитание за вложения в поддръжка няма. Съдим за това по честите случаи на повреди и прекъсване на инсталацията, които са причина за прекъсването и на почистващите нездравословни излъчвания системи. Това способства в допълнение за замърсяването в региона, защото постоянно високият комин на централата пуши, а той няма уреди за филтриране на газовете. "

" Грийнпийс " — България приканва да бъдат направени проекти за поетапното закриване на сходни електроцентрали на въглища и основаване на претовареност, самостоятелна от замърсяващата промишленост. Подобна теза се съдържа и в отчет на Центъра за проучване на демокрацията, оповестен през вчерашния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР