ТЕЦ – Бобов дол отново гори отпадъци. Принудителната мярка, наложена

...
ТЕЦ – Бобов дол отново гори отпадъци. Принудителната мярка, наложена
Коментари Харесай

МОСВ вдигна забраната за горене на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол

ТЕЦ – Бобов дол още веднъж гори боклуци. Принудителната мярка, наложена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров преди към два месеца, е отпаднала. Това удостовери пред „ Камертон “ изпълнителният шеф на сдружението Емил Христов.

Той изясни, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е получил позволение от Министерство на околната среда и водите да употребява боклуци в индустриалната си активност, откакто е извършил условието за надграждане на системата за мониторинг на една от сероотчистките. Припомняме, става въпрос за изискване 2.1 в комплексното позволение, издадено на електроцентралата от Изпълнителна агенция по околна среда. Условието бе изпълнено от сдружението отчасти, поради което имаше краткотрайна възбрана за изгаряне на боклуци (считано от 21 октомври 2019г.), наложена след инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. Впоследствие обаче бе открито, че възбраната не се съблюдава от сдружението, което стана причина за налагането и на насилствената мярка от страна на Министерство на околната среда и водите.

Налагането на мярката бе придружена с редица показни акции на институциите, в това число на основния прокурор Иван Гешев. Преди малко повече от месец той беше в Бобов дол и пред локалната власт и жители съобщи своята съпричастност към митинга им за чист въздух. Гешев разгласи и какви нарушавания са открити от прокуратурата: " Констатирани са няколко нарушавания в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно произвеждане за това, че централата е горяла отпадък, разбъркан с въглища. Другото намерено нарушаване е изтекло разрешителното за горене на боклуци и на каквото и да е с изключение на на въглища. Освен това, в площадка, в съседство с централата, нерегламентирано се складира отпадък за изгаряне, който най-вероятно не дава отговор на индикаторите за така наречен RDF ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР