ТЕЦ “Бобов Дол“ и “Брикел“ изпратиха отворени писма до най-висшите

...
ТЕЦ “Бобов Дол“ и “Брикел“ изпратиха отворени писма до най-висшите
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов Дол и ТЕЦ Брикел с писма до Петков и Радев заради информациите, че ще бъдат затворени

ТЕЦ “Бобов Дол “ и “Брикел “ изпратиха отворени писма до най-висшите институции в страната, в които обявиха несъгласието и споделиха терзанията си по отношение на информацията, че следва да бъдат затворени.

Писмата са подкрепени и подписани от локалната власт и локалните структури на КТ Подкрепа и КНСБ.

В писмата двете сдружения споделят своите проекти за енергийна промяна и акцентират своята стратегическа значимост за регионите, в които работят. Писмата са изпратени и до министъра на енергетиката.

Ето цялото писмо на Топлоелектрическа централа Бобов дол:

До

Г-н Николай Минчев, Председател на Народното събрание

Г-н Румен Радев, Президент на РБългария

Г-н Кирил Петков, Министър Председател на РБългария

Г-н Асен Василев, Министър на финансите

Относно: Изказване от страна на представител на Министерски съвет по отношение на преустановяване на активността на Топлоелектрическа централа Бобов дол АД

Уважаеми господа,

С сегашното писмо желаеме да изразим мощно терзание и отвращение по отношение на информация във връзка изявление направено неведнъж от Асен Василев, Министър на финансите и заместител министър-председател по еврофондовете, че „ ….Енергийната мощ Топлоелектрическа централа Бобов дол би трябвало да бъде затворена, поради Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ и в тази връзка Ръководството на централата, община Дупница, община Бобов дол, управленията на минната промишленост, организациите «КНСБ» и «Подкрепа» Ви насочваме покана за преразглеждане на тази позиция по отношение на «ТЕЦ Бобов дол» АД, с. Големо село, община Бобов дол.

Считаме, че институциите, следва доста деликатно и отговорно да засягат тематиката, касаеща въглищните централи, след което да се съсредоточат към реализирането на съответни и поредни политики, съобразени със положението на българската енергетика, т.к. тя е тежко подвластна от тях. Обръщам Ви внимание, че препоръчаните от България решения за икономическа и енергийна промяна във въглищните райони, избрани и написани във версия 1.1 на НПВУ от 16.04.2021 година са признати като авансово възможни от Европейска комисия.

На територията на Югозападна България е ситуирана една от главните кондензационни въглищни централи в страната, а точно „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол” АД. Централата е най-големият шеф и поданик в община Бобов дол. «ТЕЦ Бобов дол» АД е кондензационна топлоелектрическа централа за произвеждане на електрическа сила с общ потенциал 1 716 MWth (630 MW) и към днешна дата централата е запазила в целокупност индустриалните си мощности.

Топлоелектрическа централа ”Бобов дол” АД в стопански и обществен аспект е дружество с подобен мащаб в Югозападна България, което обезпечава и може да подсигури и в близко бъдеще стабилно енергийно, икономическо и обществено развиване на цяла Югозападна България, преодолявайки сполучливата си промяна, посредством реализацията на новите си капиталови планове, за които сдружението има планова, икономическа и енергийна подготвеност, а точно потреблението на природен газ, създаване на фотоволтаичен парк, развиването на системи за произвеждане и предпазване на водород и въвеждане на газоводородни турбини. Евентуалното затваряне на Топлоелектрическа централа Бобов дол АД ще докара до риск работещите в бранш Енергетика все още в област Кюстендил, Благоевград и Перник да останат без работа, което ще докара до понижаване на темпа на стабилно икономическо развиване и България да се трансформира в страна неотговорила на главния принцип и мото на Европейска комисия - „ Никой да не бъде зарязан “!

„ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ АД е дружество, което няма аналог в района и възможното затваряне „ от през днешния ден за утре” ще докара до стопански и обществен срив в цяла Югозападна България. Считаме, че в тези тежки и неразбираеми времена страната и бизнесът би трябвало да водят градивен разговор за развиването на стопанската система в страната, а не посредством общественото пространство да излиза информация за бъдещето на „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ АД. Многократно е изразявана подготвеност за разговор и посещаване в централата за полемика по отношение на индустриална мощ и трудова претовареност, политиката на централата от екологична и обществена позиция.

Обръщаме Ви внимание, че за следващ път излиза информация в медийното и обществено пространство, нагнетяваща в обществото обществено напрежение, което води до неустановеност и възприятие за изоставеност в хората от този регион на страната. Тази информация по никакъв метод не кореспондира с обективната истина.

„ Топлоелектрическа централа Бобов дол” АД попада в листата със стратегически обекти за Националната сигурност на Република България и като подобен прави действия от голяма важност за националната сигурност.

Топлоелектрическа централа ”Бобов дол” АД е забележителна генерираща мощ в електроенергийната система на страната, със съществено присъединяване в контролиране на напрежението и доставките на свободен, контролиран и балансиращ пазар. "ТЕЦ Бобов дол " АД е значим за зареждането на гр. София по две посоки: към Топлоелектрическа централа "София " и към п/ст "София юг ". Същевременно, " Топлоелектрическа централа Бобов дол " АД е и главен източник за зареждане на потребителите в Югозападна България и за контролиране на напреженията в региона, изключително при понижаване на водните притоци към Водноелектрическа централа в региона на Дупница - Сандански - Петрич.

През последнати две години „ Топлоелектрическа централа – Бобов дол” АД води целенасочена и дълготрайна политика за реализиране на основни цели, припокриващи се с европейската „ зелена” политика и интензивно работи и осъществя своите проекти и вложения за енергийна промяна, обвързвана на този стадий с потреблението на природен газ, създаване на фотоволтаичен парк, развиването на системи за произвеждане и предпазване на водород, като дълготрайно решение. Дружеството има планова, икономическа и енергийна подготвеност за промяна като осъществя поредност от инвестционни планове.

През 2022г. «ТЕЦ Бобов дол» АД започва построяването на фотоволтаична централа на повърхност от 1 343 322 кв.м. с мощ 100 MWh, ситуирана в непосредствена непосредственост до централата. За осъществяване на капиталово желание сдружението има следните документи: утвърден Подробен организационен проект и План за застрояване; Решения № СО-32/11.06.2021г. и № СО-65/03.11.2021г. на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София за преценка нуждата от Екологична оценка; отчети за инженерно геоложко, хидроложко и хидравлично проучване; мнение от ЕСО за подписване на контракт за присъединение на централата и подготвен план, с който сдружението до края на месец март 2022г. ще кандидатства за издаване на позволение за градеж. Дружеството разполага със мнение на „ Електроенергиен систематичен оператор” ЕАД за присъединението на фотоволтаичния парк към преносната електрическа мрежа на страната.

Предвижда се част от създадена електрическата енергия от фотоволтаичния парк да се съхранява в батерийно стопанство за предпазване на ел.енергия, включващо монтирането на 25 броя литиево/йонни акумулатори. Една батерия ще бъде с опция за предпазване 1000 кV/час – 1 MW.

През 2021г. на съображение Закона за енергетиката и Наредбата за присъединение към газопреносни и газоразпределителни мрежи „ Топлоелектрическа централа Бобов дол” АД и “Булгартрансгаз” ЕАД подписаха контракт за присъединение на Кондензационната топлоелектрическа централа към газопреносната мрежа в страната.

Дружеството има направен план на обстоен организационен проект - парцеларни проекти на газопроводно отклонение-високо налягане, директен-присъединителен газопровод, кабелна линия ниско напрежение, пътна връзка и обстоен организационен проект - проект за регулация и застрояване на автоматизирана газорегулираща станция /АГРС/ за присъединението на централата. За капиталовото желание на сдружението е издадено Решение № СО-64-ЕО/ 2021г. на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София за преценка на нуждата от екологична оценка. След присъединението, планувано за месец август 2022г. от страна на Булгартрансгаз АД, на площадката на централата ще бъде въведена в употреба нова газова система за зареждане на разпалващите газови горелки на парогенераторите, които са поръчани. Същевременно е планувано и монтиране на 4 броя газобутални мотори /ГБД/ с обща сумарна електрическа мощ 38,92 MW. ГБД за произвеждане на ел.енергия, оферират еластичност и безкомпромисна продуктивност на всички места, където се изискват мощ и топлота. Газовите мотори имат най-високата електрическа успеваемост за първостепенни мотори на пазара.

”ТЕЦ Бобов дол “ АД ще влага и в закупуването на американски газоводородни турбини. „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ АД разполага с подготвена техническа идея за инсталиране на високоефективна и гъвкава комбинирана електроцентрала (CCPP), включваща две газоводородни турбини и един цикъл на парна турбина.

Обръщам Ви внимание, че енергийните специалисти дефинират „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ АД, като значим фактор и детайл от енергийната и национална сигурност на страната и забележителна генерираща мощ в Югозападна България и от извънредно значение за електропреносната мрежа на ЕСО, заради мястото, в което се намира като част от енергийния пръстен на Република България от позиция на доставка на сила в системата и на понижаване на загубите по мрежата на ЕСО.

Не сме наясно друга въглищна централа в страната да е оповестила и да работи по толкоз безапелационен метод като ”ТЕЦ Бобов дол” АД за изваждане от употреба на въглищата като гориво! Възмутително е някой да си разрешава да затваря енергийна мощ през медиите и това да не е коментирано с управлението на централата!

Реализацията на гореизброените планове и трансформацията на ”ТЕЦ Бобов дол” АД ще подсигури бъдещето с стабилно енергийно и икономическо развиване на цяла Югозападна България, преодолявайки и нуждата за сполучлива промяна и декарбонизация по направление въглищни райони Кюстендил и Перник, които по формулировка обезпечават огромна част от силата и електричеството в тази част от България.

Ръководството на централата е разполагаем за водене на диалози и мнения в посока на бъдещето на централата.

С почитание,

Инж. Любомир Спасов, Изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов дол АД

Адв. Елза Величкова, Кмет на община Бобов дол

Инж.Методи Чимев, Кмет на община Дупница

Инж.Тодор Василев, Председател на КНСБ при Топлоелектрическа централа Бобов дол АД

Инж.Ивайло Димитров, Председател на КТ Подкрепа при Топлоелектрическа централа Бобов дол АД

Ето цялата позиция на „ Брикел “ ЕАД:

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

До

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

До АСЕН ВАСИЛЕВ

ВИЦЕПРЕМИЕР Пожарна охрана ЕВРОФОНДОВЕТЕ И

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ОТНОСНО: Приносът на „ Брикел`` ЕАД за реализиране на задачите за декарбонизация.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАДЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЧЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВАСИЛЕВ,

„ Брикел “ ЕАД е първата топлоелектрическа централа в Маришкия басейн и до ден сегашен остава една от структуроопределящите мощности в България. Централата е проектирана за произвеждане на топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на лигнитни въглища и обогатено енергийно гориво, което сама създава. „ Брикел “ ЕАД реализира високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа сила. С топлинната сила се подсигурява производството на Брикетна фабрика, която обезпечава горива за други топлоелектрически централи.

Силно обезспокоени сме от информацията за затварянето на сдружението заради стратегическата му значимост за региона, както и за енергийната сигурност на страната.

Преди дни Европейската комисия съобщи, че ще подсигурява поддръжка за страните, които решат да удължат потреблението на въглища. Ръководителят на Европейска комисия по въпросите за климата господин Франс Тимерманс също акцентира, че страните от Европейски Съюз би трябвало да разширят потреблението на въглища. Страни като Германия и Румъния към този момент оповестиха, че ще възобновят работата на към този момент затворени въглищни централи. В тази връзка считаме, че поради несигурността за доставките на природен газ би било пагубно в миг на рецесия да се затварят мощности на въглища.

Рекордните цени на електрическата сила потвърдиха, че страните от Европейски Съюз не са подготвени да се разделят с въглищата. Колкото и да ни се желае да разчитаме на 100% възобновими източници на сила, не сме подготвени софтуерно. През зимата при композиция от мощно захлаждане, липса на слънце и вятър и заледяване на водните източници, се стигна до извънредно сериозен дефицит на електричество, което провокира шоково повишаване. Тази зима „ неприятните “ въглищни топлофикации избавиха Европа от режим на тока!

„ Брикел “ ЕАД обезпечава евтина топлинна сила на над 2000 семейства в Гълъбово. БЕЗПЛАТНА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ получават всички детски градини, учебни заведения, лечебни заведения и здания на общинската администрация. Прекъсването на топлоподаването ще спре достъпа на хиляди българи до най-евтината алтернатива за отопление. Ако 2000 къщи заменят централното парно с дърва, екологията в региона ще пострада. 2000 комина отделят доста повече излъчвания от комина на централа със сероочистваща апаратура и електрофилтри.

Дружеството е измежду огромните потребители на въглища от държавните Мини Марица Изток. Ако затворим, добивът ще се понижи и страната ще претърпи финансови вреди.

Не бива да подценяваме и обществения аспект. „ Брикел “ ЕАД обезпечава прехраната на 1300 профилирани чиновници. Пряко ще бъдат наранени и доставчиците, за които сдружението е стратегически търговски сътрудник. Съкращенията и намаляването на работата на контрагентите ще докара до разтърсвания в стопанската система на цялата област и до натоварване на националната социално-осигурителна система.

„ Брикел “ ЕАД подсигурява обогатено енергийно гориво на централите в Русе, Сливен и Перник, както и на Топлоелектрическа централа Бобов Дол, който е поръчител за енергийната сигурност. „ Брикел “ ЕАД е директно обвързван с над 6 000 работни места в 5 български области!

В проектите за енергийна промяна не преглеждаме опцията за затваряне заради гореизброените аргументи, а мислим за енергийна промяна.

Сред сполучливите нови планове на „ Брикел “ ЕАД е внедряването на биомаса, която е потвърден 100% екологичен източник на сила. Ще влагаме в нови топлоколектори, създаване на предкамерна пещ и рехабилитация на обогатителната апаратура, което ще разреши увеличение на каузи на създадената безвъглеродна сила.

Дружеството работи за създаване на газопровод за потребление на природен газ с оглед близостта до газовия колектор на „ Булгартрансгаз “ и интерконектора „ Александруполис – Стара Загора “.

Водим договаряния с американска компания за закупуване на 2 газови турбини с обща мощ от 120 мв и една парна турбина от 60мв.

Реализацията на гореизброените планове ще подсигури устойчивото енергийно и икономическо бъдеще на Южна България!

Ние от „ Брикел “ ЕАД заявяваме готовността си да работим интензивно за промяна на предприятието и се ангажираме обществено да запазим всички работни места!

Уважаеми господин Радев,

Уважаеми господин Петков,

Уважаеми господин Минчев,

Уважаеми господин Василев,

Апелираме за внимание към стратегическата значимост на „ Брикел “ ЕАД за българската енергетика преди да бъде взето решение за затваряне на частно сдружение, с 1300 чиновници, осигуряващо единствената алтернатива за централно отопление в гр. Гълъбово, гориво за 5 централи и на първо място показва подготвеност да извърши енергийната промяна съгласно желанието на Европейския съюз.

Ръководството на „ Брикел “ ЕАД, Конфедерация на самостоятелните синдикати в България, Конфедерация на труда „ Подкрепа “ и кметът на Община Гълъбово Ви молят за среща, на която да Ви срещнем с плановете за рационализация и реализиране на зелено произвеждане на сила, като се надяваме на градивно съдействие!

С почитание:

Янилин Павлов, Изпълнителен шеф на „ Брикел “ ЕАД

Николай Колев, Кмет на Община Гълъбово

Диана Тунева, Председател на КНСБ при „ Брикел “ ЕАД

Иван Иванов, Председател на КТ „ Подкрепа “ при „ Брикел “ ЕАД

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР