Тестват техниката с хартия от БНБ за предсрочните избориВсе още

...
Тестват техниката с хартия от БНБ за предсрочните избориВсе още
Коментари Харесай

Машините може да останат без бюлетини

Тестват техниката с хартия от Българска народна банка за предварителните избори
Все още в ЦИК нямат отговор на въпроса за разминаванията в данните сред контролните разписки и машинните протоколи

Устройствата отново са в частен склад

Машините за гласоподаване може да останат без електронни бюлетини, в случай че на търга за параметризирането на устройствата за новите предварителни избори не се яви компанията снабдител на техниката, признаха пред “Труд News ” от Централната изборна комисия. Обществената поръчка нормално се афишира 45 дни преди датата на изборите, а самото надграждане на базовия програмен продукт стартира откакто станат ясни номерата на партиите и обединенията в бюлетините, както и листите с кандидат-депутати на съответните обединения.

Сумата, която ЦИК е заплащала до в този момент за тази услуга е сред 7-8-10 млн. лв., само че сега към момента от компанията не са дали знак, че ще имат интерес да се включат в идния търг за подготовката на софтуера за изборите за 49-ото Народно заседание. Самата социална поръчка пък няма по какъв начин да бъде оповестена преди да се знае дата за предварителния избор и все още в ЦИК изчакват указа на президента Румен Радев.

Междувременно от “Смартматик ” са поискали в допълнение разискване с Централната изборна комисия на хартията, излиза наяве от съвещание на ЦИК по отчет за машинното гласоподаване.

Към момента машините за гласоподаване са тествани единствено с новата хартия, която след измененията в Изборния кодекс към този момент би трябвало да бъде предпазена, разясниха пред “Труд News ” от ЦИК. Пробите са минали без проблем. В ЦИК са получили увещание от печатницата на Българска народна банка, че най-ранен период на доставка на хартията за машините е деветата седмица на 2023 година или интервалът сред 27 февруари и 3 март.

Сериозен проблем обаче остава възможното отпечатване на контролни разписки за гласоподаване от техниката без действително да да дали своят вот гласоподаватели.

Припомняме, че специалисти от ДАНС започнаха инспекция на разминавания в данните сред контролните разписки и машинните протоколи в извършените на 2 октомври изключителни парламентарни избори при 7 машини. В ЦИК не престават да нямат отговор какво ще се случи, в случай че в дадена секция изпринтените от машините за гласоподаване разписки се окажат повече от гласоподавателите, регистрирани в машинния портокол. В измененията в Изборния кодекс, с които се върна смесената форма на гласоподаване, няма текст, посредством който от ЦИК може да дадат инструкции на комисиите по места да вършат контролни инспекции в хода на изборния ден. Проблемните машини са върнати, само че това не взема решение съществено въпроса за достоверността на вота, обясниха още членове на ЦИК.

Както към този момент стана ясно, засечени са случаи, когато отпечатаните разписки в някои секции са повече от данните за действително дали своят вот хора в протокола от устройствата. Има разписки, които са отпечатани по-дълги, а при инспекция е открито, че три машини са пуснали по-малко разписки от записаните в протокола на устройствата брой гласуве.

Проверка на “Труд News ” откри, че и за предварителните избори в този момент техниката за гласоподаване още веднъж ще се съхранява в частен склад, тъй като страната към момента не е осигурила свое помещение за запазване на устройствата на гласоподаване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР