Тестването на студентите за коронавирус при зараза в СУ ще

...
Тестването на студентите за коронавирус при зараза в СУ ще
Коментари Харесай

СУ ще плаща тестовете на студентите за COVID при зараза в университета |

Тестването на студентите за ковид при болест в СУ ще бъде плащано от университета, даде обещание в навечерието на новата академична 2020/2021 година ректорът му проф. Анастас Герджиков в изявление за Българска национална телевизия.

Годината се открива на 1 октомври, само че при много рестрикции. Например достъпът до постройките на СУ се не разрешава за гости до 31 декември 2020 година, според заповед на проф. Герджиков. Нагласата е образованието да стартира присъствено, само че в случай че се наложи, да се премине към смесена или онлайн форма.

" В взаимозависимост от това дали ситуацията се утежнява или усъвършенства, факултетите сами ще избират към какво да преминат - от присъствено към смесено и вероятно онлайн - сподели ректорът. - Единственият метод да преценим е съгласно броя на инфектираните. Ако в някоя група, курс има повече, явно ще би трябвало да тестваме повече там. Ако се случи, студентите няма да заплащат за тестването. Това се случи предходната година. Имаше инфектиран учител в Юридическия факултет. Тогава организирахме тестване на студентите на двора - тогава беше по-топло - и го платихме. "

Ректорът увери, че СУ има подготвеност за осъществяването на по-сериозна стерилизация, за обезпечаване на маски и други защитни средства. Подготовката му за прекосяване към онлайн вид се показва в купени 7 нови сървъра и обезпечаването на по-добър интернет.

Онлайн образованието не е допустимо за всички специалности, да вземем за пример в " Медицина ". Не може да се реализира такова и в естествените науки поради практическите им занятия. За да се подсигурят, в този момент практическите занятия ще бъдат изтеглени при започване на годината, с цел да може в случай че се наложи прекосяване към онлайн вид, часовете към този момент да са взети.

Професорът е уверен, че " няма заплаха годината да е нулева ". " Дори в специалността " Медицина " предходната година намерихме метод да приключим занятията присъствено ", уточни той.

Герджиков призна, че има понижение на приходите, да вземем за пример от следдипломно образование, тъй като възрастните, решили да се образоват просто не са имали достъп до университета.

Заплати

Друга застъпена през последните дни тематика е тази за заплатите на преподавателите. Преди дни министър председателят и министрите на финансите и образованието обществено оповестиха, че се отпускат 50 млн. за нарастването на възнагражденията. Тази година бе признат и законов текст, изискващ определянето на най-малък предел на най-ниската университетска заплата, т.е. на асистентската. Сумата би трябвало да бъде избрана от Министерския съвет, което все още не е реалност, само че Герджиков показа какви са упованията му.

" От 1 януари минималната учителска заплата ще бъде 1260 лв., а главната заплата на професор в СУ е 1100. През последните 18 месеца поправяме това. През 2019 година Министерски съвет внесе един законопроект, който беше признат през 2020 година и споделя, че би трябвало да се дефинира минимална асистентска заплата и в този момент последователно стигнахме до разбирането каква ще бъде тя. Очевидно, че не би трябвало да бъде по-ниска от учителската заплата.

Надявам се, че ще бъде 1300 лв., само че във всички случаи не може да бъде по-ниска от 1260. Това обаче повлича след себе си потребност от средства за другите заплати, тъй като в случай че доценти и професори получават по-малко от 1260, както е да вземем за пример в СУ, ще би трябвало да бъдат увеличени и те. Следователно всички заплати би трябвало да бъдат увеличени, освен асистентската.

Направихме пресмятане университет по университет какво значи това в средства и стигнахме до извода, че става дума за 50-60 милиона. Министър-председателят и министърът на финансите се ангажираха да обезпечат 50 милиона. Това ми се коства съвсем задоволително. Може би трябват още няколко милиона, с цел да подкрепим МОН, което всяка година организира промяна доста потребна - с понижаване на студентските места, с понижаване на количество за сметка на качеството, и тази промяна има потребност от пари, може би 10 милиона ".

Очаква се нарастването на преподавателските заплати да е реалност от 2021 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР