Тестване на определени хора в рискови групи или райони, подобни

...
Тестване на определени хора в рискови групи или райони, подобни
Коментари Харесай

Държавата започва „срезови“ изследвания за коронавирус на различни групи


Тестване на избрани хора в рискови групи или региони, сходни на това в Банско, стартира страната. От оперативния щаб нарекоха изследванията „ срезови “ и обясниха, че по този метод ще се опитат да добият визия за разпространяването на болестта в страната.

Тази заран държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев разгласи, че такова проучване е и почналото в Банско, където към този момент са тествани 334 души, като 28 са дали позитивни проби, или това са общо 8.4% от изследваните. От далите позитивна проба с дейна зараза са единствено 3, с изкарана зараза са 17, а и с двете единствено 8 души.

От щаба съпоставиха това проучване със сходно в селището Гансгелт в Германия, само че там позитивните са били 15%, и показаха, че " не можем да спрем циркулацията на вируса, само че да я държим под надзор и разпространяването да е на най-ниска цена ". Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски изясни, че страната възнамерява да извърши сходни „ срезови “ изследвания в други региони като Бургас, Стара Загора, София. За да има представителна извадка по пол, възраст и специалност какво е разпространяването на вируса.

Досега тестванията от този тип са се правили единствено от Регионалната здравна ревизия, само че към този момент са поканени и персоналните лекари да се включат, като те не са длъжни да го създадат.

Иначе всички позитивни проби от частни лаборатории мигновено се подават към съответното РЗИ и от този миг страната има задължението да следи за пациента, да търси контактни лица и да карантинира, като се постанова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР