Тестовете за COVID-19 влязоха в клиничната пътека, която Здравната каса

...
Тестовете за COVID-19 влязоха в клиничната пътека, която Здравната каса
Коментари Харесай

PCR-тестът вече ще се плаща от Здравната каса

Тестовете за COVID-19 влязоха в клиничната пътека, която Здравната каса заплаща на лечебните заведения. Решението за това пристигна след среща сред Надзорния съвет на НЗОК и Лекарския съюз, на която беше решено цената на клиничната пътека за лекуване на инфектирани с коронавирус да се увечили от 600 лева на 1200 лева от 1 август. Увеличението е за PCR-тестът да бъде включен в пътеката, тъй че огромна част от пациентите, които ще бъдат приети в болница, да бъдат диагностицирани без да се постанова да вадят пари от джоба си. 

" Болниците и лекарите нямат право да желаят PCR-тест от пациентите, с цел да ги хоспитализират или прегледат, както и да желаят те да заплащат за него ", безапелационна беше зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. 

Увеличение се планува и за всички клинични пътеки за лекуване на инфекциозни болести, само че съответните параметри ще бъдат разисквани на договаряния сред НЗОК и Лекарския съюз.

На срещата беше решено да се създадат две пътеки за цезарово и за обикновено раждане, като за цезаровото ще се резервира сегашната цена от 900 лева, до момента в който тази за обикновено раждане ще бъде 1100 лева. 

" Заради идентичната цена до момента се виждат редица медицински диспропорции и по този мотив предложихме да се резервира цената за цезарово сечение и да увеличим цената на клиничната пътека за обикновено раждане. Надяваме се това да има демографски резултат и да е потребно за бъдещите майки ", изясни решението зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

По думите й, опцията лечебните заведения да получат 85% от приходите си, в случай че около ковид те са паднали под този предел, ще продължи до септември месец. 

За всички тези промени Здравната каса предвижда да задели 40 млн. лева от запаса си. Оттам регистрират, че до момента няма проблем или голям спад в събираемостта на здравните вноски. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР