Тестовете със слюнка са много по-малко ефективни от останалите антигенни

...
Тестовете със слюнка са много по-малко ефективни от останалите антигенни
Коментари Харесай

Експерти: Тестовете със слюнка са слабо ефективни, пропускат се случаи |

Тестовете със слюнка са доста по-малко ефикасни от останалите антигенни проби. Имат висока степен на неустановеност при негативен резултат. Около това мнение се сплотиха проф. Пенка Петрова от Българска академия на науките и доктор Недялко Калъчев, шеф на верига лаборатории, които гостуваха в утринния блок на bTV.

По думите на доктор Калъчев тестването на какъвто и да е патоген от слюнка е проблем .

" В слюнката има субстанции, които са с обвиваща повърхнина и презентацията на антигена се реализира по оста на буфери. Има значение какъв брой е слюнката, какъв брой е гъста и така нататък При тестовете тип " близалка " е значимо да се задържат най-малко 15 минути в устата, с цел да отчетат правилен резултат, което при деца е малко мъчно ", разяснява той.

Д-р Калъчев изясни и по какъв начин би трябвало да се прави тест с назофагиален секрет (през носа):

" Пръчицата би трябвало да се слага хоризонтално, не е належащо главата да отива обратно, 8-9 см е дистанцията от върха на носа до назофаринкса, откъдето би трябвало да вземе секрет. Много по-лесно е човек да си направи самичък този тест, тъй като има нюх. Не е мъчително ", увери той.

Според проф. Петрова тестванията със слюнка често не показват наличие на зараза и доста позитивни случаи се пропущат. По думите ѝ от голяма важност е какъв е вирусният товар и дали пробата се прави в първите дни след заразяване.

Специалистите разясниха и дали би трябвало да бъдат сложени под карантина присъствалите на съвета при президента , откакто се оказа, че един от тях е позитивен за ковид.

" Всички би трябвало да минат през някакъв интервал на карантина. В другите страни този интервал е друг, в някои е привързан с това дали хората са имунизирани. У нас продължаваме с дългата карантина, може би би трябвало да се преразгледа този период ", уточни проф. Петрова.

" Такива са разпоредбите, през вчерашния ден чакахме новата заповед за редуциране на карантината, само че още не е оповестена, към момента работят старите правила ", сподели доктор Калъчев.

По мотив бързината на поява на първи признаци при Омикрон, той уточни, че инфектираните от " новогодишните гнезда " са се показали на 4-5 януари.

По думите му в столицата случаите на Омикрон са към 75% от общия брой, а за страната към 50%. Това са данни от вътрешна инспекция на лабораториите, изясни доктор Недялко Калъчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР