Тестовете на новата технология са преминали изключително успешниХиляди километри оптични

...
Тестовете на новата технология са преминали изключително успешниХиляди километри оптични
Коментари Харесай

Подводни интернет кабели регистрират земетресения

Тестовете на новата технология са минали извънредно сполучливи

Хиляди километри оптични кабели свързват всички континенти на планетата за предаване на интернет данни, само че някои от тях са остарели и не се употребяват
(снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли настояват, че са намерили най-подходящото решение за следене на сеизмичната интензивност в океана – като употребяват остарелите подводни телекомуникационни кабели, излиза наяве от обява в сп. Science.

В момента хиляди километри оптични кабели са опънати на дъното на океана, като се употребяват за предаване на интернет данни и други типове сигнали. Интересното е, че такива кабели свързват безусловно всички континенти на планетата като се изключи Антарктида.
още по тематиката
Част от подводните оптични кабели не се употребяват сега, защото е изминал експлоатационният им период, само че никой не възнамерява да ги отстранява от дъното на океана. Именно такива кабели могат да се употребяват като сеизмограф, твърдят учените.

Вече са осъществени първите тествания на новата технология и резултатите са окуражаващи. По време на тестванията учените са съумели да дефинират подводно земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР